Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Obudowa na dysk 3,5"

W najbliższym czasie planuję zakup obudowy na dysk 3,5" i chcę zrobić z
    niego databank. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie z obudowami na dyski?
    Na co i na jakie firmy zwrócić uwagę?
    Pozdrawiam,

Domyślnie

Digimate III ,bardzo delikatny, zepsulem juz dwa, nie polecam.
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Domyślnie

digimate jest na dyski 2,5 cala, a nie 3,5
    zwróc uwagę na podstawę czyli czy to jest obudowan na dyski IDE czy na SATA. Kup albo uniwersalną, albo SATA.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

co znaczy data-bank w przypadku obudowy 3'5 ? za ma sama zgrywać czy ze na zdjecia tylko ? Własnie kupiłem 1TB a jutro wybieram sie po obudowe http://allegro.pl/item334582387_cool...ub_usb_fv.html Mam takie juz dwie. Bardzo dobra jakosc wykonania - bez zbednych bajerów, lampek itp a za to dysk zawieszony na sprężynach, solidny zasilacz i kable, doskonała wentylacja (cały spód z metalowej siatki) ekskluzywnie wykończona na black piano. Oglądałem wiele - ale tak solidnie wykonanej i o takim wyglądzie nie spotkałem.

Domyślnie

nie ma dziś dysków (czy raczej obudowy) 3,5 cala OTG - czyli takich, które by same zgrywały zdjęcia.
    Trzeba na nie zgrywać przy pomocy komputera, niestety.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja po prostu w kompie stacjonarnym mam 2 dyski jeden 40Gb, a 2 160Gb, kiedyś to było tyle, że ho ho ho... teraz za 300zł można mieć 500Gb na 3,5", więc póki co nie wiem czy w moim przypadku jest sens kupować obudowę za 130zł. Na alledrogo jest też pełno obudów za 30~50zł, coś takiego jest warte uwagi czy to wywalenie kasy w błoto? Od biedy mógłbym podpinać dysk tylko na czas zgrywania zdjęć, ale takie rozbebeszanie kompa za każdym razem mija się z celem, to już nie te czasy kiedy chodziło się z dyskiem do kumpla po filmy Czy może jednak lepiej zainwestować w 2,5"? Na plus jest to, że nie potrzebuje zewnętrznego zasilania, ma kompaktowe wymiary (akurat to nie jest w moim przypadku wymagane, bo dysk leżał by w domu, chyba, że zacząłbym wykorzystywać go również jako dodatkowy dysk do lapka). Prawdę mówiąc mam mętlik w głowie, a jak sobie wy radzicie z magazynowaniem zdjęć? Ja póki co wypalam je i ich kopie zapasowe na DVD'ki.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Musisz się zdeklarować, czego potrzebujesz
    Dysk 40GB jako dysk zewnętrzy do kompa ( do magazynowania danych ) to raczej nie zaszalejesz z ilościa tych danych...
    Data Bank, to urzadzenie na dyski 2,5", mogące pracować jako dysk zewnętrzy przy komputerze i jednocześnie czytnik kart umozliwiający ich zgrywanie bez dostepu do komputera.
    Na dzień dzisiejszy obudowy na dyski zewnętrze o których pisał krzysztof jot umozliwią Ci stosowanie bardzo duzych dysków, jednak wyłacznie do wykorzystania z komputerem.
    Data Bank obsługuje dyski do 160GB - zarówno przy komputerze jak i w terenie. Dla tego dysku 40GB jakoś nie widzę zastosowania.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Więc tak, trochę się niejasno wyraziłem, jako dysku zewnętrznego chciałbym stosować ten 160Gb, przy czym mobilność nie jest konieczna, bo dysk planuje trzymać w domu i zgrywać na niego zdjęcia dla własnej wygody, aby wszystkie były w jednym miejscu. Dysk zewnętrzny byłby poręczniejszy i pewnie przez to obok zdjęć trzymałbym tam jeszcze inne rzeczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonthyc Zobacz posta
    Więc tak, trochę się niejasno wyraziłem, jako dysku zewnętrznego chciałbym stosować ten 160Gb, przy czym mobilność nie jest konieczna, bo dysk planuje trzymać w domu i zgrywać na niego zdjęcia dla własnej wygody, aby wszystkie były w jednym miejscu. Dysk zewnętrzny byłby poręczniejszy i pewnie przez to obok zdjęć trzymałbym tam jeszcze inne rzeczy.
    chwila.. chcesz wyjac szybsza 160 z kompa, zostawic wolniejsza 40 z systemem, tylko po to, zeby ta wyjeta 160 trzymac w szafie i czasem ja podlaczac ?
    hmn.. albo ja spie za blisko kaloryfera bo nie widze sensu albo Ty masz jakas zyle wodna pod lozkiem
    wiec wytlumacz co i przede wszystkim po co, chcesz robic. bo nadal jest zupelny brak jasnosci.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Dokładnie tak, 160Gb chcę trzymać w szafce w bezpiecznym miejscu ze wszystkimi moimi zdjęciami, a 40Gb zostawić w kompie , mnie te 40Gb nie przeraża, to kwestia zagospodarowania miejsca, trzymania filmów/muzyki na płytach itp. a od pracy mam laptopa, także kompa stacjonarnego. Choć obecnie coraz bardziej zastanawiam się jednak nad dyskiem 2,5" pod USB.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów