Nie możemy czekać kilku dni. To zbyt poważna sprawa.![]()
![]()
Szukaj
Nie możemy czekać kilku dni. To zbyt poważna sprawa.![]()
![]()
To było na przesłonie 8.
Zamówiłem s10-20 jednak dotrze do mnie w przeciagu 3-4 tygodni z usa.
W którym miejscu pola obiektywu objawiają się słabsze sample s10-20 ? np. lewy dolny róg czy po prostu aby przekonać się, że trafiłem na poprawną sztukę powinienem pobróbować zdjeć z kartką papieru z wydrukowaną skalą.
Chciałem o to uprzejmie zapytać, gdyż w razie słabej sztuki mógłbym poźniej próbować ją wymienić, co jednak łatwe nie będzie i ponadto nie będę miał innych próbek do porównania...
btw. na sieci piszą o problemach s10-20 z d5100/d7k (d3100 tez?) w lvm, przy czym na d5100 chciałem wymienić swój d3100 aby mieć bracketing i nieco lepsze iso przy okazji przydatne przy sigmie w pomieszczeniach.
d5500 + S17-50 2.8 + N55-300 + w szufladzie zakurzone 35 1.8, 100 mm 2.8e z dandelionem
Zrób po prostu zdjęcia i na ich podstawie oceń... prawy róg od lewego nie powinien się niczym różnićCzego bracketing chcesz mieć? Czasów? Bo jak tak to nie możesz sobie tego manualnie ustawić?
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
dzieki za pomoc, czyli będę porównywał jak środek kadru z resztą, gdy sigma do mnie w koncu przyleci i będę miał wątpliwośći wrzucę sample, ale to jeszcze trochę czasu minie nim to nastąpi niestety (bo chcialo mi sie parę stowek przyoszczedzic)
odnosnie bracketingu - faktycznie akurat przy sigmie, nie mając stabilizacji i tak nie udałoby mi się bez statywu zrobic serii zdjęć z tym samym kadrem..tylko czy udałoby mi się nie poruszyć statywem/obiektywem zmieniając nastawy? A statyw mam byle jaki i lekki. powinienem spróbować :>
d5500 + S17-50 2.8 + N55-300 + w szufladzie zakurzone 35 1.8, 100 mm 2.8e z dandelionem
Zaręczam Ci że z Sigmą się da - wiem z własnego doświadczenia - niemniej i tak do bracketingu zdecydowanie najlepiej mieć statyw i wszystko inne to półśrodki wynikające najczęściej z tego, że nie chce się nam go nosićfaktycznie akurat przy sigmie, nie mając stabilizacji i tak nie udałoby mi się bez statywu zrobic serii zdjęć z tym samym kadrem
Dlatego jest ryzyko - wiele tam pewnie nie poruszysz chociaż nie wiem co to za statyw. Bardziej niż przestawienia kadru bałbym się niestabilności ze względu na wiatr - chociaż jak nisko go rozłożysz to powinno być ok. Ja po sobie wiem - że statyw nie może być byle jaki - byle jaki to jest wyrzucona kasa - przerobiłem to na sobie. Szkoda czasu, nerwów, kasy i sprzętu - bo już raz łapałem sprzęt lecący ze statywu i w tym momencie było "oooo nie - dłużej tak nie będzie". Kupiłem Manfrotto 055 XPROB które to nogi nie są znowu takie drogie i wydaje mi się że jak się coś złego nie stanie to mam statyw na lata, a działa pięknie i dla mnie wystarczający. Do tego głowica wedle potrzeb i jazda- i już człowiek nie boi się odejść na wyciągnięcie ręki bo "co jak się złamie i poleci całe".....tylko czy udałoby mi się nie poruszyć statywem/obiektywem zmieniając nastawy? A statyw mam byle jaki i lekki.Tak, że jak interesuje Cię temat zdjęć przy których używa się statywu to wg mnie jest to przynajmniej tak ważna rzecz jak np szkło
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
rzeczywiście można nawet "utrzymać" tę sigmę, mam już obiektyw, wydaje mi się, że nie ma problemów z ostrością. Owszem boczki troszkę słabiej ale IMHO akceptowalnie (jak na F4 to bardzo dobrze wg mnie nawet..)
http://www.panoramio.com/photo/57662924
Gdy zrobiłem wcześniej inne zdjęcie w dzień przy dużym kontraście to niestety było bardzo mocno przepalone na jasnej części (biały budynek). Pomyślę nad szarym filtrem, ale pewnie odpuszczę bojąc się winiety. Tego zdjęcia tutaj nie zamieszczam gdyż było fatalne
Bardzo dziękuję za porady, K
W dzień przy domknięciu http://www.panoramio.com/photo/57685335 (niestety nie na iso 100 lecz 400 )
myślę, że jest ok i super gdyż jej zwrot do amazona byłby dla mnie możliwy ale problematyczny. jeszcze raz dzięki za zwrócenie uwagi na ostrość krawędzi. rogi już może zjeżdżają z jakością ale tylko przy powiększeniu (wg mnie).
Mam sigmę już chyba z 5 lat i nadal mam wrażenie że jest to najlepszy obiektyw jaki sigma wypluła na świat pod nikona .
. . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .
Skontaktuj się z nami