Szukaj
To ty pomysl. Statyw (jego wysokosc) dobiera sie tak, aby mozna bylo wygodnie patrzec przez wizjer. Przez wizjer lepiej wszystko widac (jednak), chociaz w LV mozna powiekszyc fragment kadru. Mozna tez korzystac z podgladu GO.
Nie wiem, co do tego ma HDR i inne, ale niektorzy pisza, zeby pisac i musza byc zawsze nieomylni oraz miec ostatnie slowo, bo oni maja lustrzanke :P
@Kedirak
Pisz po polsku. Za czort nie zrozumiem, co masz na mysli.
to zaskakująco smutne dla mnie ..ale nie pomyślałem o tym wtedy i nie wiem czy to sobie wybaczę![]()
d5500 + S17-50 2.8 + N55-300 + w szufladzie zakurzone 35 1.8, 100 mm 2.8e z dandelionem
Odnosnie lv - w piatek znow pomyslalem o zalecie d5100 czyli jego odchylanym ekraniku robiac http://www.panoramio.com/photo/57986017 , gdzie aby miec iso 100 musialem polozyc aparacik i skorzystac z wezyka spustowego.
lv wg mojego bardzo skromnego IMHO jest pomocne aby zrobic szybko i sprawnie 1 fotke zamiast liczyc na szczescie podczas wielu prob. W przypadku powyzszego nie bylem w stanie skorzystac z wizjera gdyz glowe musialbym wbic/wtopic w kamien otaczajacy fontanne, ten sam problem mialem nawet przy probie skorzystania z lv...ok gdybym zabral male lusterkomoze wtedy skadrowal bym ujecie ale nigdy w zyciu jeszcze nie mialem przy sobie zadnego lusterka
). A tak ustawialem, probowalem i cos tam z bliska w koncu trafilem. W UWA chyba chodzi przeciez o podejscie do tematu z bliska aby bylo dramatyczniej. Ale przeciez nie ma sie zawsze tyle czasu i poza tym dobry fotograf od razu powinien wiedziec jak skadrowac zamiast jak ja probowac wielokrotnie i liczyc na szczescie. Albo tez dobry fotograf tez liczy na szczescie tylko sie do tego nie przyznaje :P
Inny przyklad na LV w mojej tygodniowej historii uzywania s10-20: Musialem podniesc body wysoko nad glowe chcac strzelic fote pewnej tablicy (aby moc sie jej pozniej przypatrzyc dokladnie i skasowac zdjecie zaraz po tym - tak wiem bez sensu). lv pomoglo mi wcelowac sie w tablice (gdyz slowo skadrowac uznaje tu za zbyt "profesjonalne"Takze lv IMHO ulatwia zycie ale oczywiscie nie jest konieczne - gdy sie ma czas na zabawe. Tutaj co ciekawe.. mialem 1szy (i ostani raz poki co) problem z ustawianiem ostrosci na d3100 w lv na sigmie... wiec w koncu wylaczylem to przydatne lv i strzelilem szeroko na 10mm aby na pewno sie tablica zmiescila. Pozniej gdy probowalem w lv nie mialem problemu z ostroscia.. (jednak nie na tej tablicy) problem wiec raz wystapil, cos moze byc na rzeczy jednak.. albo zwyczajnie to nie byl problem z sigma tylko problem z ustawianiem ostrosci w lv ogolnie..bardziej prawdopodobne skoro w kazdym innym przypadku "dziala". Musze wiecej poprobowac - ale w sumie rzadko korzystam z tego pomocnego lv
![]()
d5500 + S17-50 2.8 + N55-300 + w szufladzie zakurzone 35 1.8, 100 mm 2.8e z dandelionem
Guciol - normalnie używam zawsze wizjera nawet jak mam aparat na statywie i mimo że w obu puszkach mam LV to użyłem go tylko po zakupie w celu sprawdzenia "czy działa"dla mnie wizjer i tylko wizjer - w słońcu to już nawet nie wspomnę
a statyw mam z bardzo pewną (pod to co na tym wieszam) i dokładną głowicą więc wbrew pozorom nawet przez wizjer się dokładniej kadruje mając aparat na statywie
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Hej masz bardzo dobre porady tylko czy używasz S10 zawsze "z daleka" ? Z bliska "na krawędzi" chyba też zakładam można uzyskując nawet może ciekawsze efekty - ale ja tam się nie znam tylko tak uważam / tak mi się wydaje. pozdr.
no trudno.
Skontaktuj się z nami