Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: Sigma 10-20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    A może mi ktoś powiedzieć po co komu LV z szkłem takim jak S10-20? Mnie np LV jest niepotrzebne nawet w macro - ale z UWA to już w ogóle nie potrafię znaleźć dla takich kombinacji zastosowania więc dlatego pytam
    Załóż aparat na statyw i kadruj przez wizjer.

Wygodniej jest z LV.
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Guciol Zobacz posta
    Załóż aparat na statyw i kadruj przez wizjer.

Wygodniej jest z LV.
    Na sloncu?! Wole wizjer. No i nie bardzo jestem w stanie wyobrazic sobie, jaki to statyw moglby utrudniac korzystanie z wizjera. Zasadniczo przy zakupie dobiera sie statyw tak, zeby kadrowanie bylo max wygodne.
    W makro predzej, ale tez bez sensu bez obracanego ekranu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Zasadniczo przy zakupie dobiera sie statyw tak, zeby kadrowanie bylo max wygodne.
    Znaczy że zdjęcia robimy zawsze tak żeby kadrowanie było przyjemne i wygodne

W słońcu również wżywam się LV, jak i statywu, no wiem że trudno w to uwierzyć, ale są takie techniki jak wydłużona ekspozycja, HDR oraz inne.

Pomyśl zanim coś napiszesz
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Guciol Zobacz posta
    Znaczy że zdjęcia robimy zawsze tak żeby kadrowanie było przyjemne i wygodne

W słońcu również wżywam się LV, jak i statywu, no wiem że trudno w to uwierzyć, ale są takie techniki jak wydłużona ekspozycja, HDR oraz inne.

Pomyśl zanim coś napiszesz
    To ty pomysl. Statyw (jego wysokosc) dobiera sie tak, aby mozna bylo wygodnie patrzec przez wizjer. Przez wizjer lepiej wszystko widac (jednak), chociaz w LV mozna powiekszyc fragment kadru. Mozna tez korzystac z podgladu GO.
    Nie wiem, co do tego ma HDR i inne, ale niektorzy pisza, zeby pisac i musza byc zawsze nieomylni oraz miec ostatnie slowo, bo oni maja lustrzanke :P

@Kedirak
    Pisz po polsku. Za czort nie zrozumiem, co masz na mysli.

Domyślnie

to zaskakująco smutne dla mnie ..ale nie pomyślałem o tym wtedy i nie wiem czy to sobie wybaczę
    d5500 + S17-50 2.8 + N55-300 + w szufladzie zakurzone 35 1.8, 100 mm 2.8e z dandelionem

Domyślnie

Odnosnie lv - w piatek znow pomyslalem o zalecie d5100 czyli jego odchylanym ekraniku robiac http://www.panoramio.com/photo/57986017 , gdzie aby miec iso 100 musialem polozyc aparacik i skorzystac z wezyka spustowego.

lv wg mojego bardzo skromnego IMHO jest pomocne aby zrobic szybko i sprawnie 1 fotke zamiast liczyc na szczescie podczas wielu prob. W przypadku powyzszego nie bylem w stanie skorzystac z wizjera gdyz glowe musialbym wbic/wtopic w kamien otaczajacy fontanne, ten sam problem mialem nawet przy probie skorzystania z lv...ok gdybym zabral male lusterko moze wtedy skadrowal bym ujecie ale nigdy w zyciu jeszcze nie mialem przy sobie zadnego lusterka ). A tak ustawialem, probowalem i cos tam z bliska w koncu trafilem. W UWA chyba chodzi przeciez o podejscie do tematu z bliska aby bylo dramatyczniej. Ale przeciez nie ma sie zawsze tyle czasu i poza tym dobry fotograf od razu powinien wiedziec jak skadrowac zamiast jak ja probowac wielokrotnie i liczyc na szczescie. Albo tez dobry fotograf tez liczy na szczescie tylko sie do tego nie przyznaje :P

Inny przyklad na LV w mojej tygodniowej historii uzywania s10-20: Musialem podniesc body wysoko nad glowe chcac strzelic fote pewnej tablicy (aby moc sie jej pozniej przypatrzyc dokladnie i skasowac zdjecie zaraz po tym - tak wiem bez sensu). lv pomoglo mi wcelowac sie w tablice (gdyz slowo skadrowac uznaje tu za zbyt "profesjonalne" Takze lv IMHO ulatwia zycie ale oczywiscie nie jest konieczne - gdy sie ma czas na zabawe. Tutaj co ciekawe.. mialem 1szy (i ostani raz poki co) problem z ustawianiem ostrosci na d3100 w lv na sigmie... wiec w koncu wylaczylem to przydatne lv i strzelilem szeroko na 10mm aby na pewno sie tablica zmiescila. Pozniej gdy probowalem w lv nie mialem problemu z ostroscia.. (jednak nie na tej tablicy) problem wiec raz wystapil, cos moze byc na rzeczy jednak.. albo zwyczajnie to nie byl problem z sigma tylko problem z ustawianiem ostrosci w lv ogolnie..bardziej prawdopodobne skoro w kazdym innym przypadku "dziala". Musze wiecej poprobowac - ale w sumie rzadko korzystam z tego pomocnego lv
    d5500 + S17-50 2.8 + N55-300 + w szufladzie zakurzone 35 1.8, 100 mm 2.8e z dandelionem

Domyślnie

Guciol - normalnie używam zawsze wizjera nawet jak mam aparat na statywie i mimo że w obu puszkach mam LV to użyłem go tylko po zakupie w celu sprawdzenia "czy działa" dla mnie wizjer i tylko wizjer - w słońcu to już nawet nie wspomnę a statyw mam z bardzo pewną (pod to co na tym wieszam) i dokładną głowicą więc wbrew pozorom nawet przez wizjer się dokładniej kadruje mając aparat na statywie
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Hej masz bardzo dobre porady tylko czy używasz S10 zawsze "z daleka" ? Z bliska "na krawędzi" chyba też zakładam można uzyskując nawet może ciekawsze efekty - ale ja tam się nie znam tylko tak uważam / tak mi się wydaje. pozdr.

Domyślnie

no trudno.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów