Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 89

Wątek: fudiżk S5

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie fudżik S5

Tak sobie rozważam ewentualny zakup tego body, na zapasowe, albo jako pierwsze skrzypce do kotletów
    Niby sobie poczytałem o różnicach w rejestracji obrazu ect. ale prosze o jakieś subiektywne uwagi, informacje użytkowników którzy mieli kontakt z D200

1.jak z jakością wykonania S5 w porównaniu do D200 ten sam materiał?
    2.jak menu , do ogarniecia ?
    3.czy rawy można kompresować przy rejestracji
    4.Ile waży niekompresowany raw
    5 .karty CF ?
    6. gumy się odklejają ?
    7. szybkość i skuteczność AF
    8. współpraca z sabinkami SB600 i SB800 są jakieś ograniczenia funkcjonalności
    9. jak wizjer ? ten sam co w D200 z tymi samymi informacjami ?
    10. zasilanie- te same akumulatory i czy mocno prądożerny w porównaniu do D200
    11. pomiar światła CW jak się sprawuje ?
    12. AWB ? znośny w porównaiu do D200
    13. subiektywnie jak Wam się tym pracuje
    14. czym rawy wołać z tej maszyny

z góry serdeczne dziękówki

ps.
    może by mi ktoś pchnął jakiegoś kolorowego, bogatego w szczegóły ze światłami i z cieniami rawa na [email protected]
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 28-03-2008 o 11:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Tak sobie rozważam ewentualny zakup tego body, na zapasowe, albo jako pierwsze skrzypce do kotletów
    Niby sobie poczytałem o różnicach w rejestracji obrazu ect. ale prosze o jakieś subiektywne uwagi, informacje użytkowników którzy mieli kontakt z D200

5 .karty CF ?
    6. gumy się odklejają ?

ps.
    może by mi ktoś pchnął jakiegoś kolorowego, bogatego w szczegóły ze światłami i z cieniami rawa na [email protected]
    spróbuję, bez autoreklamy:
    1. identyczne
    2. trochę pokrętne i mniej intuicyjne, pod dwoma klawiszami - IMO do ogarnięcia, ale Nikon zdecydowanie lepiej
    3. nie
    4. ok. 25MB
    5. oczywiście CF, u mnie Extreme III 4GB, zapewne przyjmie też większe
    6. jak w D200, u mnie w żadnym się nie odklejają ale małe przebiegi
    7. taka sama jak D200
    8. pełny CLS, możliwości jak D200, wbudowana lampa identyczna
    9. tak
    10. akumulator taki sam ale nie ten sam - dedykowane Fuji, te od D200 nie pasują. Można założyć grip od D200, ale też z akumulatorami od Fuji albo paluszkami
    11. normalnie ?
    12. może nawet minimalnie lepszy, ale to raczej kwestia innej kolorystyki zdjęć Fuji
    13. super, tylko powolny i kartożerny
    14. producent dołącza oprogramowanie FinePix Viewer, które zawiera ( od razu lub po darmowym update ) moduł FinePix Studio. To daje najlepsze efekty. Można też kupić Fuji Hyper Utility za 499zł, ale moduł wołania RAWów jest niemal identyczny, ma dodatkowo możliwość zmiany trybu symulacji filmu i jak ktoś nie planuje zdalnego sterowania aparatem to uważam że nie ma sensu.
    Capture One tez czyta RAWy z S5, ale nie można zmieniać DR i soft producenta daje zdecydowanie lepszy efekt, mimo że jest powolny.

ogólnie, body jest identyczne jak D200
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

no i na trzynastkę padło
    powoli się uruchamia, powolny procesor- podglad, gmeranie po menu, powiększanie ? w czym wolniejszy tak konkretniej.
    LCD ten sam co w D200 ?
    przy pełnej DR ma wolną serię - 1,5fps, duże RAWy zapisują się na kartę przez dłuższą chwilę; D200 jest szybszy, i wyciąga 5fps, a Fuji tylko max. 3 i to przy standardowej DR ( 100% ). Start czy obsługa czegokolwiek normalna
    LCD wygląda na ten sam, nawet osłonka jest identyczna tyle że ma napis "Fujifilm" - oczywiście wygląd menu i kolorystyka jest zupełnie inna
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 28-03-2008 o 12:22
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

O następcy S5 coś wiadomo, ktoś coś słyszał ?
    Nieprędko, niby chłopaki z fuji coś wiedzą, ale mówią, że to kwestia dłuższego czasu. Napomknęli tylko, że będzie prawdziwe 12Mpix, a nie 2x6, czyli starym zwyczajem pewnie będzie 2x12 i będą sprzedawać jako 24Mpix

Domyślnie

To ja jeszcze dopiszę, że odkąd kupiłem, jestem niezwykle zadowolony i jedyną rzeczą, która czasem mi przeszkadza jest prędkość, a raczej powolność opróżniania bufora. Poza tym to - dla mnie - sprzęt idealny.

A kiedy wykorzystuje się go przy portrecie, modzie czy tego typu jazdach i robi się to umiejętnie, generuje piękne rezultaty.

Co do softu; mam HyperUtility, ale tego nie da się używać. Interfejs przyprawia o ból kości. Używam Lightrooma, który wykorzystuje fujikowe DR i jestem bardzo zadowolony (dodatkowo wszystko trzymam sobie wtedy w mniejszych plikach .dng).

Jeśli zajmujesz się fotografią ludzi i nie zależy ci na szybkości "przewijania filmu", ha ha, to polecam.

Edit: tak po prawdzie, wkurza mnie jeszcze jedna rzecz; idiotycznie rozwiązany podgląd zdjęcia, w czasie którego trzeba przełączać się przyciskiem między trybem powiększania a przesuwania. To mógł być wymysł jedynie jakiegoś kretyna, inaczej opisać tego nie sposób. Pięćdziesiąt przycisków na korpusie, a nie można było tego zrobić tak, żeby dało się przesuwać/powiększać w tym samym czasie. Paranoja.
    Ostatnio edytowane przez hedgehog ; 28-03-2008 o 18:01
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

To ja jeszcze dodam swoje trzy grosze.
    Co do powolności to taka uwaga że do bufora w aparacie wchodzi 8 zdjęć i dopiero wtedy aparat się blokuje i czeka na zrzucenie na kartę przynajmniej jednego zdjęcia, to w sumie nie mała seria. Ja jak do tej pory robiąc śluby i takie tam nie miałem problemów, Fakt, aparat dość wolno zapisuje, ale jako taki wcale nie jest wolny (AF, prędkość reakcji, itp) no i ma duży bufor.

No i podepnę sie z pytaniem czy na pewno akumulatory od D200 nie pasują (wiem że w instrukcji tak napisali), ale czy ktoś to sprawdzał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf 007 Zobacz posta
    No i podepnę sie z pytaniem czy na pewno akumulatory od D200 nie pasują (wiem że w instrukcji tak napisali), ale czy ktoś to sprawdzał.
    Sprawdzałem, nie pasują
    Ale można zakupić dobre zamienniki w http://www.batimex.pl/towar.asp?idtowaru=2325
    D 800, N 70-200/2,8 , N 24-120/4, SB 800

Okaż serce małej Zuzi, każda złotówka jest ważna www.rozszczep.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Nieprędko, niby chłopaki z fuji coś wiedzą, ale mówią, że to kwestia dłuższego czasu. Napomknęli tylko, że będzie prawdziwe 12Mpix, a nie 2x6, czyli starym zwyczajem pewnie będzie 2x12 i będą sprzedawać jako 24Mpix
    Czekam z niecierpliwością bo głupie S2 Pro zabijało Mnie swoją jakością o szumach nie wspomnę..... więc jeśli nowy Fuji będzie miał 12mpx i 2x12 (co dawno Fuji powinno uczynić) prędkości będą porównywalne lub takie same jak D200 czy D300, raczej długo nie będę się zastanawiać....

Pozdrawiam Jaca

Domyślnie

Capture NX można wywołać rawy z S5 PRO ?
    Nie sądzę, a nawet, jeśli tak, to nie wydaje mi się, żeby CNX wykorzystał możliwości DR Fuji.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

5 .karty CF ?
    6. gumy się odklejają ?

ps.
    AD1: To samo, ale (IMHO) na delikatną korzyść wykonanego w Japonii S5;
    AD2: Do ogarnięcia, dosyć intuicyjne, ale mimo wszystko trza się przyzwyczaić;
    AD3: Jeszcze nie testowałem - mnie zadawalają głównie jpegi (Fine), czasem tylko sobie RAWa popełnię...
    AD4: ok. 25-26 MB;
    AD5: Ja mam kilka 1 GB (jeszcze od S2) oraz Ext. 4 GB - spoko.
    AD6: Ja kupiłem z wystrzelonymi 28 tyś zdjęć, ale w stanie niemalże fabrycznym - było troszkę kurzu w wizjerze i na matrycy, ale serwis na Czapskich w Krakowie wszystko wyczyścił idelanie. Gumki przy przednim pokrętle sterującym delikatnie odchodziły, ale użyłem dwuskładnikowego kleju i: nawet nie ma śladu by kiedykolwiek się odklejały
    AD7: Wystarczająca. Aczkolwiek mam wrażenie że AF działa minimalnie wolniej niż w D200, ale też odczuwalnie szybciej niż w D300.
    AD8: Współpraca z SB-800 bez zarzutu. Tak samo dobrze (może nawet ciut lepiej niż D200); te same funkcje.
    AD9: Wizjer równie duży, jasny i kontrastowy.
    AD10: Akku od D200 (lub zamienniki) NIE będą pasowały. Skubańcy z Fuji musieli je (swoje) zabezpieczyć. Chyba tylko oryginały.
    AD11: Wszystkie rodzaje pomiaru światła działają super! Mam nawet wrażenie, że oprogramowanie Fuji lepiej wykorzystuje pomiar matrycowy niż D200.
    AD12: Nie porównywałem tego.
    AD13: Super! Właściwie Fuji S5 Pro jest wbrew obiegowym opiniom dosyć uniwersalnym sprzętem - można nim fotografować właściwie wszystko, do tego powiedziałbym, że jest "sprofilowany" pod fotografię reklamową (gł. moda), ślubną i ogólnie - studyjną. Z głównych różnic - przynajmniej w moim odczuciu - w stosunku do D200, to D200 jest "bardziej reporterski", rozdzielczość z uczciwych 10,1 MPx jest minimalnie (niemalże pomijalnie) wyższa niż z tych lekko oszukanych 12,34 MPx, ale: S5 ma wyraźnie ładniejszą kolorystykę, dużo większą dynamikę matrycy, płynniejsze przejścia tonalne - w globalnym porównaniu do D200, Fuji S5 jest "jakiś fajniejszy" .
    AD14: Ja mam oryginalne oprogr. Fuji - w pewnym sensie obsługuje się je podobnie jak kiedyś SilverFast'a przy skanerze Nikon'a IV ED.

Pozdrawiam, mam nadzieję, że cokolwiek pomogłem.
    2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów