Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie skaner Epson V500

Prośba do osób które używają skanera Epson Perfection V500 Photo. Mam zamiar kupić skaner przyzwoitej jakości (do zastosowań domowych). Z dawnych czasów mam sporo negatywów i slajdów małoobrazkowych i 6x6. Jakiej jakości skany uzyskam na tym sprzęcie. Jaka jakość na monitorze, jaka po wydrukowaniu? A może inny skaner w podobnej cenie?

Domyślnie

To ma gęstość optyczną 3.4, czyli nada się do negatywów i zdjęć. Gorzej ze slajdami, przede wszystkim małoobrazkowymi. Tutaj potrzeba 4 lub więcej (amatorski skaner Nikona do filmów ma 4.2). Mam starszą wersję tego Epsona (też 3.4) i niestety slajdy nie wychodzą dobrze. Można od biedy oglądać na ekranie.

Domyślnie

Czyli slajdy lepiej zeskanować w Labie a do domowego skanowania dokumentów i negatywów może tańszy model np. Epson V200 ?
    Ostatnio edytowane przez Jasiek ; 28-03-2008 o 21:04

Domyślnie

Ponizej dwa skany z negatywu z V350.
    Pytanie jakiej jakosci kto oczekuje.Mi wystarcza.
    Po przeniesieniu na papier (np 10x15) jest całkiem przyjemnie,

Domyślnie

Ha no i super interesujący mnie temat.
    Koledzy piszą, że negatywy i zdjęcia ok, slajdy gorzej... no to gorzej bo byłem napalony na ten model.
    Muszę dalej poszukać, chociaż nie ukrywam cena V500 jest kusząca

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Mam starszą wersję tego Epsona (też 3.4) i niestety slajdy nie wychodzą dobrze. Można od biedy oglądać na ekranie.
    Od biedy, czyli do oglądania i wykorzystania jako archiwum się nadają, czy raczej kompletnie nie...
    Może jakiś przykład?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-11-2014 o 12:05
    D80/D700
    N24-70, N18-70, N50, N85, S10-20, S70-300
    SB-800

Domyślnie

Podziękowania dla Esjota za konkretną odpowiedź. Jak na moje domowe potrzeby to taka jakość powinna wystarczyć. Tylko teraz się zastanawiam, który model Epsona wybrać ?. Między V200 a V350 jest 100 zł różnicy-jakość powinna być podobna bo mają taką samą rozdzielczość i gęstość optyczną. V500 jest dwa razy droższy (cena ok. 900 zł) ma większą rozdzielczość (6400) i trochę większą gęstość tylko czy to się aż tak przekłada na jakość skanowanych negatywów. Acha dostajemy jeszcze Adobe PhotoShop Elements 4 (przy tańszych modelach chyba go nie dają). Po zarchiwizowaniu starych filmów i rodzinnych fotografii (odbitek) skanera będę używał tylko do dokumentów. Co mi radzicie ?
    Ostatnio edytowane przez Jasiek ; 28-03-2008 o 21:26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grover Zobacz posta
    Od biedy, czyli do oglądania i wykorzystania jako archiwum się nadają, czy raczej kompletnie nie...
    Może jakiś przykład?
    Tak, po obróbce w programie można archiwizować i na ekranie oglądać. Niestety mam tylko parę beznadziejnych przykładów, które wstydzę się pokazać. Po próbie wydruku odechciało mi się skanować slajdy przy tej głębi. Prawdopodobnie po jakiejś graficznej obróbce dałoby się je wydrukować w małym formacie, ale z braku czasu i chęci tego nie zrobiłem.

Domyślnie

Kurcze, to może rzeczywiście coś innego, bo czasem sobie jakieś zdjęcie bym wydrukował. 10x15
    D80/D700
    N24-70, N18-70, N50, N85, S10-20, S70-300
    SB-800

Domyślnie

Uwazam ze do odbitek 10x15 taki skaner na pewno sie nada. Sam mam epsona 4490 i skanuje a potem robie znacznie wieksze odbitki. Nie ma sie do czego przyczepic. Polecam epsona.

PS. Ja skanuje ze sredniego formatu

MikeP

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Odp: skaner Epson V500

Zawsze mozesz skanowac do podgladu na ekranie a wywolywac z klisz. Sam sie zastanawiam nad takim rozwiazaniem. Na alledrogo.pl widzialem folie archiwizacyjne do negatywow. Wybierasz zdjecie ze skanu, a wywolujesz z filmu.
    Zeby jeszcze mozna bylo wywolywac kolorowe filmy w domu, tak jak czarno-biale, byloby wspaniale.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów