Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem

Nie wiem co się dzieje z moim komputerem
    po wciśnięciu power'a diody zaświecają sie na chwilę i gasną komputer nie startuje, dalsze wciskanie nic nie daje
    nie dzieje sie tak zawsze lecz co jakiś czas. Wymieniłem zailacz (mam 400W) i jest to samo. może przycisk w obudowie? płyta główna?
    nie wiem co z tym zrobić
    może miał ktoś podobne objawy?

Domyślnie

Sprawdź czy kondzioły nie napuchły.
    Puszka: D300 + MB-D10 + SB800
    Słoiki: N20-35/2.8D | N85/1.4D | N180/2.8 |
    http://www.jazzfoto.pl

Domyślnie

Po objawach widac, ze cos powoduje zwarcie. W pierwszej kolejnosci sprawdzilbym polaczenia wyprowadzen przyciskow z obudowy z plyta glowna. Glosnik w obudowie jakies dzwieki przy tym wydaje?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilus Zobacz posta
    (...)nie dzieje sie tak zawsze lecz co jakiś czas. (...)
    Takie zachowanie utrudnia zdiagnozowanie usterki.

memek napisał:
    "Po objawach widac, ze cos powoduje zwarcie. W pierwszej kolejnosci sprawdzilbym polaczenia wyprowadzen przyciskow z obudowy z plyta glowna. Glosnik w obudowie jakies dzwieki przy tym wydaje?"

Jesli po sprawdzeniu tego co napisał memek (zwróc uwagę czy zaden z przewodów nie wkręcił się w wentylator ) nic nie zauwazysz spróbuj wypiąć i wpiąc na nowo wszystkie połączenia. Jeśli nie pomoże to na wyłączonym kompie poruszaj jedną wiązką, spróbuj włączyć komputer, jesli odpali - wyłącz poruszaj kolejną wiązką i tak do skutku aż do objawów jakie opisałeś w ten sposób łatwiej zlokalizujesz miejsce w którym dochodzi do zwarcia.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Dzięki za rady
    poruszałem kablami i nic więc zaczęłem demontować maszynę...
    zdaje się że problem stwarza złącze pci. wyjęłem kartę dzwiękową i ruszył
    wcześniej miałem kartę tv - kilka dni temu wywaliłem ją bo myślałem że ona jest powodem problemu
    faktycznie po wyjęciu jej było lepiej ... przez jakiś czas
    nie wiem co padło pci czy karty
    martwię sie że już nie ma co wyjąć z kompa tak żeby jeszcze działał zobaczę co będzie sie teraz działo
    jeszcze raz dziękuję
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wilus ; 28-03-2008 o 00:14

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Dobrze zrobiłeś kolejny krok w takim przypadku to ogolocenie kompa ze wszystkiego co jest niezbedne do uruchomienia ( modemy, karty dzwiekow, CD i co się tylko da ) i ponowne podłączanie urzadzeń kontrolując zachowanie komputera. Jeśli trafiłeś i to karta dzwiękowa robi problem to super, aby sprawdzić szynę PCI w płycie zamontuj tam dowolną sprawna kartę. Jeśli problem się powtórzy nie uzywaj tego slotu, jeśli będzie OK, kartę dzwiękową możesz wyrzucić...
    W profesjonalnym sprzecie takie problemy sa sygnalizowana zazwyczaj odpowiednimi komunikatami diod LED lub sygnałami dzwiekowymi, w przypadku domowego sprzętu praktycznie pozostaje jedynie metoda dedukcji i prób i błędów, gdyż sygnały dzwiekowe sa tu ograniczone do minimum.

PS

Sprawdż, czy nie ma czegoś w slocie PCI, czasem jest to jakiś 'paproch" dodatkowo dociśnięty kartą ( na ogół przyczyny awarii są powalająco banalne ).
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 28-03-2008 o 00:38
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Z opisu wynika, że problemem może być PCI, ale...

Miałem kiedyś podobny problem - za pierwszym razem komp włączał się i po kilku seknudach wyłączał z powrotem. Trzeba było go kilka razy włączać i dopiero za którymś razem zaskakiwał. Powodem był... wentylator . Okazało się, że wentylator od procka za wolno się rozkręcał, a płyta główna potrafiła zmierzyć prędkość wentylatora dopiero powyżej jakiejś granicy. Przez kilka sekund po włączeniu płyta "myślała", że wentylator się nie kręci i wyłączała się żeby nie spalić procka, a wentylator po prostu nie zdążał w tym czasie osiągnąć prędkości pozwalającej na pomiar. Niestety nie dało się tego zabezpieczenia wyłączy w BIOSie i musiałem dorobić sobie układzik "udający" wentylator (wysyłający do płyty impulsy o określonej częstotliwości).
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zink Zobacz posta
    Z opisu wynika, że problemem może być PCI, ale...

Miałem kiedyś podobny problem - za pierwszym razem komp włączał się i po kilku seknudach wyłączał z powrotem. Trzeba było go kilka razy włączać i dopiero za którymś razem zaskakiwał. Powodem był... wentylator . Okazało się, że wentylator od procka za wolno się rozkręcał, a płyta główna potrafiła zmierzyć prędkość wentylatora dopiero powyżej jakiejś granicy. Przez kilka sekund po włączeniu płyta "myślała", że wentylator się nie kręci i wyłączała się żeby nie spalić procka, a wentylator po prostu nie zdążał w tym czasie osiągnąć prędkości pozwalającej na pomiar. Niestety nie dało się tego zabezpieczenia wyłączy w BIOSie i musiałem dorobić sobie układzik "udający" wentylator (wysyłający do płyty impulsy o określonej częstotliwości).
    ciekawy przypadek, ale tu chyba coś innego sprzęt odpala sie na mniej niż sekundę, wczoraj jak go ogołociłem z kart działał, . okazało sie że katra dżwięku 5.1 grała tylko tyłem, front nie działał jednak dziś rano już nie odpalił
    wieczorem rozbiorę to na kawałki i wyczyszczę, może faktycznie jakiś tuman kurzowy przeszkadza.

Ps. a może to jakiś błąd w sektorze rozruchowym na dysku?
    Ostatnio edytowane przez wilus ; 28-03-2008 o 11:46

Uprawnienia umieszczania postów