Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Sunpak PF30X

Domyślnie a tam...

Powiem tak lampa nie jest zla ale tez nie ma szalu posiadam ja od miesiaca i pstrykalem przy jej uzyciu mase fotek... fajne jest to ze naprawde jak sie dobrze ja ustawi z aparatem to wychodza ciekawe zdjecia dobrze do swietlone moim zdaniem minusem jest czas ladowania od czasu nacisniecia przycisku test naliczylem 46s Lampa fajnie wspolgra z dyfuzorem ale naszukalem sie go do tej lampy hoho nie pytac wogole... Na poczatek przygody z lampami dolaczanymi jak najbardziej polecam tego Sunpak-a jestem z niego zadowolony w 95%

Domyślnie

Temat, jak widzę, sprzed dwóch lat, ale wiem, że informacji wciąż mało. Chodzi mi właśnie o fotocelę, która byłaby w stanie współpracować z lampką PF30x. Do tej pory, robiąc zdjęcia na D90, wyzwalałem zdalnie (chińczyk Photix PT-04) starego Sunpaka PZ 4000AF (pozostał mi jeszcze z czasów F80). Oczywiście wszystko na manualu, ale to dla mnie bez znaczenia. Działało znakomicie. Postanowiłem rozbudować system. Kupiłem dwie PD30x. I co? Klops. Nie współpracują z Photixem. Kupiłem prostą fotocelę za 35 zł. Ze starą lampą śmiga, z PF30x - nic. Wiem już, że prawdopodobnie chodzi o napięcie na stopce. Ale może ktoś w końcu powie mi, jaka fotocela, ewentualnie jaki radiowy wyzwalacz będzie współpracował z PF30x? Bo takich informacji nie mają nawet w sklepach internetowych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lothar38 Zobacz posta
    Temat, jak widzę, sprzed dwóch lat, ale wiem, że informacji wciąż mało. Chodzi mi właśnie o fotocelę, która byłaby w stanie współpracować z lampką PF30x. Do tej pory, robiąc zdjęcia na D90, wyzwalałem zdalnie (chińczyk Photix PT-04) starego Sunpaka PZ 4000AF (pozostał mi jeszcze z czasów F80). Oczywiście wszystko na manualu, ale to dla mnie bez znaczenia. Działało znakomicie. Postanowiłem rozbudować system. Kupiłem dwie PD30x. I co? Klops. Nie współpracują z Photixem. Kupiłem prostą fotocelę za 35 zł. Ze starą lampą śmiga, z PF30x - nic. Wiem już, że prawdopodobnie chodzi o napięcie na stopce. Ale może ktoś w końcu powie mi, jaka fotocela, ewentualnie jaki radiowy wyzwalacz będzie współpracował z PF30x? Bo takich informacji nie mają nawet w sklepach internetowych.
    Miałem PF30x on nie ma manuala ma tylko iTTL więc jak ma odpalić ze zwykłej fotoceli? Jeżeli już to coś takiego http://www.allegro.pl/item998427124_..._do_nikon.html ale trochę kosztuje.
    Nikon D700/D50 N18-70/f3,5-4,5 S70-300/f4,5-5,6 N50/1.8D T35-75/f2.8

Domyślnie

Tak, oczywiście zeszłoroczna nowinka iTTL-owska TR-331 była brana przeze mnie pod uwagę. Niestety, sklepy, do których zwracałem się z zapytaniem, czy ów wyzwalacz będzie współpracował z PF30x nie potrafiły mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
    PS. Wybacz, ale PF30x to nie tylko iTTL. Fakt, że lampa współpracuje z iTTL-em Nikona nie oznacza, że nie można jej ustawić manualnie. Można - zapewniam.

Domyślnie

Pewnie będzie jak z Di622 (sprzed aktualizacji)/466, czy pierwszych PZ42X, gdzie nie dało się wyzwolić z centralnego styku... Jakbyś miał jakiś obiektyw stary bez styków (może być M42) to zobaczyłbyś czy błyska.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Mam taki obiektyw, ale tylko we wspomnieniach lat młodości...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    jelenia góra

Domyślnie

Witam
    Jestem nowy na forum, posiadam coolpix-a 8800 vr (wiem wiem sprzet juz ma swoje lata, ale z braku finansów nie stać mnie na nic lepszego) ostatnio trafiła w moje ręce lampa sunpak pf30x, na pierwszy rzut oka wszystko by sie zgadzało ( lampa pracuje w i-ttl w papierach od 8800 też jest napisane i-ttl ) jednak po założeniu zero reakcji ani lampa nie sygnalizuje wykrycia aparatu ani aparat nie reaguje. Moje podstawowe pytanie czy taki zepół ma prawo działać??? ( na kilku zagranicznych stronach znalazlem wzmianke o tym ze 8800 dziala z ta lampą). Moje doświadczenie z zewnętrzymi fleszami jest zerowe wiec prosze o jakas pomoc jezeli istnieje jaki kolwiek nisko budzetowy sposób połaczenia tych urządzeń, bo na sabinki mnie nie stać

Pozdrawiam

Domyślnie

Coolpix 8800 jest młodszym bratem Coolpixa 5700 którego miałem i b. mile wspominam. Z tego co pamiętam w C 5700 trzeba było w meni aparatu włączyć zewnętrzną lampę aby błyskała, na dodatek błyskała tylko wtedy jak wbudowana była podniesiona, dziwne, ale tak było. Może i w Twoim C 8800 jest podobnie? Poszperaj w meni.
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów