Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Sunpak PF30X

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Dołączam się do pytania. Bo również jestem zainteresowany kupnem tej lampy. Bo z tego co tu wyczytałem to SB - 400 nie warto.

Domyślnie

Ja się dołączę, ale z innym pytaniem. Czy ta lampa działa na pełnym manualu, np podpięta do kostki synchro, i czy wtedy tez można regulować siłę błysku przyciskami z tyłu korpusu lampy?
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Ostatnio stałem się posiadaczem SB-400. Naprawdę super Myślałem o tym Sunpaku ale przeraziłem się czasu ładowania. Naprawdę polecam.
    Amatorski D40 || Kit 18-55mm || Tamron 55-200 f/4-5.6 || Nikkor 50mm f/1.8 || Sb-400 || Sunpak PZ42X
    http://mejsonart.blogspot.com/

Domyślnie

Szanowni Państwo,

nabyłem dziś lampę Sunpak PF30X i wydaje mi się że jest coś z nią nie tak... na nowych bateriach ląduje się nawet do 30 sekund... o dziwo zdarza się że jest w stanie naładować się do pełna w 3 sekundy i wykonać na tym naładowaniu do kilku zdjęć w prwadzie w instrukcji jest napisane że zaleca się używanie akumulatorków, ale żeby miały one aż tak duży wpływ na pracę lampy błyskowej ?

Może miał ktoś podobną sytuację ?
    Może ktoś by coś poradził ?
    Cmeha Smena 8m
    NIKON F3T / 50mm 1.4
    NIKON D80 + 50mm 1/8 + T 17-50 / 2.8 + ZENITAR 16mm / 2.8 + SB 800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekk_gdy Zobacz posta
    Szanowni Państwo,

nabyłem dziś lampę Sunpak PF30X i wydaje mi się że jest coś z nią nie tak... na nowych bateriach ląduje się nawet do 30 sekund... o dziwo zdarza się że jest w stanie naładować się do pełna w 3 sekundy i wykonać na tym naładowaniu do kilku zdjęć w prwadzie w instrukcji jest napisane że zaleca się używanie akumulatorków, ale żeby miały one aż tak duży wpływ na pracę lampy błyskowej ?

Może miał ktoś podobną sytuację ?
    Może ktoś by coś poradził ?
    Czy problem już znikł ? ostanio stałem się posiadaczem takowej i przy pracy nie zauważyłem żadnych problemów (akumulatory GB 1100).
    Co do czasu ładowania jest on zdecydowanie dłuższy niż w SB-800 (niestety tylko takie porównanie posiadam). Lampa dobra ale do typowej reporterki za wolna (mowa o dynamicznej akcji). Nadaje się spokojnie do doświetlania portretów zdjęć rodzinnych, czy statycznych sytuacji gdzie mamy kilka sekund na łądowanie itp itp.
    P.S
    teksy sponsorowany gdyż mam taką obecnie na sprzedaż

Domyślnie

Temat, jak widzę, sprzed dwóch lat, ale wiem, że informacji wciąż mało. Chodzi mi właśnie o fotocelę, która byłaby w stanie współpracować z lampką PF30x. Do tej pory, robiąc zdjęcia na D90, wyzwalałem zdalnie (chińczyk Photix PT-04) starego Sunpaka PZ 4000AF (pozostał mi jeszcze z czasów F80). Oczywiście wszystko na manualu, ale to dla mnie bez znaczenia. Działało znakomicie. Postanowiłem rozbudować system. Kupiłem dwie PD30x. I co? Klops. Nie współpracują z Photixem. Kupiłem prostą fotocelę za 35 zł. Ze starą lampą śmiga, z PF30x - nic. Wiem już, że prawdopodobnie chodzi o napięcie na stopce. Ale może ktoś w końcu powie mi, jaka fotocela, ewentualnie jaki radiowy wyzwalacz będzie współpracował z PF30x? Bo takich informacji nie mają nawet w sklepach internetowych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lothar38 Zobacz posta
    Temat, jak widzę, sprzed dwóch lat, ale wiem, że informacji wciąż mało. Chodzi mi właśnie o fotocelę, która byłaby w stanie współpracować z lampką PF30x. Do tej pory, robiąc zdjęcia na D90, wyzwalałem zdalnie (chińczyk Photix PT-04) starego Sunpaka PZ 4000AF (pozostał mi jeszcze z czasów F80). Oczywiście wszystko na manualu, ale to dla mnie bez znaczenia. Działało znakomicie. Postanowiłem rozbudować system. Kupiłem dwie PD30x. I co? Klops. Nie współpracują z Photixem. Kupiłem prostą fotocelę za 35 zł. Ze starą lampą śmiga, z PF30x - nic. Wiem już, że prawdopodobnie chodzi o napięcie na stopce. Ale może ktoś w końcu powie mi, jaka fotocela, ewentualnie jaki radiowy wyzwalacz będzie współpracował z PF30x? Bo takich informacji nie mają nawet w sklepach internetowych.
    Miałem PF30x on nie ma manuala ma tylko iTTL więc jak ma odpalić ze zwykłej fotoceli? Jeżeli już to coś takiego http://www.allegro.pl/item998427124_..._do_nikon.html ale trochę kosztuje.
    Nikon D700/D50 N18-70/f3,5-4,5 S70-300/f4,5-5,6 N50/1.8D T35-75/f2.8

Domyślnie

Tak, oczywiście zeszłoroczna nowinka iTTL-owska TR-331 była brana przeze mnie pod uwagę. Niestety, sklepy, do których zwracałem się z zapytaniem, czy ów wyzwalacz będzie współpracował z PF30x nie potrafiły mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
    PS. Wybacz, ale PF30x to nie tylko iTTL. Fakt, że lampa współpracuje z iTTL-em Nikona nie oznacza, że nie można jej ustawić manualnie. Można - zapewniam.

Domyślnie

Pewnie będzie jak z Di622 (sprzed aktualizacji)/466, czy pierwszych PZ42X, gdzie nie dało się wyzwolić z centralnego styku... Jakbyś miał jakiś obiektyw stary bez styków (może być M42) to zobaczyłbyś czy błyska.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Mam taki obiektyw, ale tylko we wspomnieniach lat młodości...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów