Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Domyślnie D200 a miniatury NEF?

Witajcie,
    ostatnio podmieniłem d70s na d200 i pierwsza rzecz jaka rzuciła mi się w oczy to to, że w oknach windowsowskich nie wyświetlają mi się miniatury Nef'ów. Czym to jest spowodowane? Czy powinienem zainstalować jakieś sterowniki, jakiś camera raw albo coś takiego? Nie instalowałem żadnych sterowników do d200 więc może to? W sumie po skopiowaniu plików na HD nie powinno mieć to znaczenia, więc co?
    Będę wdzięczny za odpowiedź i pomoc.

A przy okazji drugie pytanie. Jakie parametry winien mieć komp, żeby nowy NX jako tako chodził a nie mulił jak...?! Na chwilę obecną mam 1GB Ramu i procek koło 2,4 czy coś takiego. Coś zmienić, czegoś dołożyć by się ożywiło? Tylko nie mówcie proszę bym wyrzucił to co mam i kupił coś lepszego, bo na to mnie nie stać . +1GB ramu coś pomoże czy nie znacznie? A może jakoś inaczej skonfigurować kompa? Jeśli tak, to tak "krok po kroku" jak to zrobić?

Dużo tych pytań, ale wiem, że pomożecie. Zawsze pomagacie
    Pozdrawiam, Krzysiek
    Nikon D200, S 24-70DG, S 70-300 APO DG Macro, N 50 1.8, N 18-55, Vivitar 70-210 S1, S EF-500 DG Super, itd...

Domyślnie

Co do miniatur to musisz zainstalować Nikon RAW Codec.

Co do NX to Ci nie odpowiem bo nie używam. Ale polecam CaptureOne 4.
    Pozdrawiam, Sławek

D7000/Nikkor 18-105 VR/SB-900

Domyślnie

Faktycznie zainstalowanie "NEF thumbnail ubdater" pomogło - miniaturki się pokazały. Dzięki Wasylek.
    Pozdrawiam, Krzysiek
    Nikon D200, S 24-70DG, S 70-300 APO DG Macro, N 50 1.8, N 18-55, Vivitar 70-210 S1, S EF-500 DG Super, itd...

Uprawnienia umieszczania postów