Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Synchronizacja z czasami krótszymi od 1/250s

Mam mały problem z D300. Otóż D50 odpalał mi moje CY100 MR na każdym czasie (przez podczerwień). W D300 natomiast odpalam kabelkiem synchro, ale kiedy daję czas krótszy od 1/250s to matryca rejestruje tylko pół klatki. Wiem, że chodzi o jakieś ustawinie w puszce, ale nie mogę się dokopać. Jak ktoś byłby łaskaw podpowiedzieć będę wdzięczny.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7504

A tak z ciekawości pytanie. Po co tak krótkie czasy? Fotografujesz pociski?
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

No dzięki Władco, w podanym przez Ciebie wątku dowiedziałem się o rodzajach migawek i z tego co zrozumiałem to mój wspaniały D300 mając droższą "mechaniczną migawkę nie będzie działał z lampami powyżej 1/250s. A czasu takiego potrzebuję do poeksperymentowania z wrzucaniem owoców do wody, bo przy tym czasie trochę mydełko wychodzi (wszystkie ustawienia manual oczywiście łącznie z ostrzeniem). Sądziłem, że jak skrócę czas uda mi się bardziej zamrozić ruch i przez to wyjdzie ostrzej.

Domyślnie

A ustawiłeś w puszce czas synchronizacji blysku e1 na 1/320 lub 1/250

Domyślnie

Pershing - probowalam robic to samo i efekty podobne do Twoich
    poza zachlapaniem podlogi i samej siebie, zadnego nadajacego sie do pokazania (zamrozonego w ruchu owocu) niestety nie udalo mi sie uzyskac, trza mi bylo nie pozbywac sie d70

Domyślnie

tanie body tanie lampy Drogie body drogie lampy
    FP ...

Domyślnie

Ustawiałem synchronizację na 1/320, pomaga o tyle, że naświetlona jest 3/4 klatki a nie pół. No cóż to jest argument żeby nie sprzedawać D50, a kolejnym jest to, że jak mi się zachce pobawić w fotografię IR to z tego co czytałem 300-ka ma mocny filtr i guzik z tego wychodzi a z D50 jest cacy.
    Holka pocieszyłaś mnie trochę, bo skoro taki autorytet nie daje rady na tych czasach to znaczy że coś w tym jest, a ja już myślałem że totalny cienias ze mnie. Ktoś kiedyś się chwalił takimi ładnymi owockami i podobno schodził do 1/200s, ale coś mi się zdaje, że żeby to ładnie wyszło to minimu 1/500 będzie potrzebna.
    Ostatnio edytowane przez Pershing ; 23-03-2008 o 19:40

Domyślnie

Migawki hybrydowe otworzyły pewne nowe możliwości.
    Jest jednak prosty sposób aby rozwiązać Twoje problemy.

http://www.hiviz.com/tools/triggers/triggers3.htm
    Budujesz prosty wyzwalacz lampy błyskowej.
    Aparat na statyw.
    Ostrość ustawiasz ręcznie.
    Czas na kilka sekund.
    Gasisz lub przyciemniasz światło.
    Spadające przedmioty same wyzwalają lampę błyskową.
    Regulując wysokość czujnika nad poziomem wody czy innej cieczy precyzyjnie regulujesz moment błysku.

Przy tej metodzie masz bardzo dużą powtarzalność i możliwość kontroli

Więcej na stronie http://www.hiviz.com/
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Obawiam się, że tutaj jednak nie o samo wyzwalanie chodzi, lecz o to, że "porządny" błysk lampy studyjnej trwa pewnie coś koło 1/500s, a to za długo by zamrozić ruch. Lepiej będzie na ułamku mocy, ale w lampach studyjnych jest to zwykle realizowane poprzez zmniejszanie napięcia na kondensatorach, co skróci błysk, lecz być może niewystarczająco. Radykalna poprawa powinna nastąpić przy lampie aparatowej ustawionej w manualu na ułamek mocy, np 1/32. Błysk jest wtedy skracany przez układ odcinający przepływ prądu przez palnik i czasy błysku realne do uzyskania są rzędu 1/10000-1/20000s. Można więc zdjęcia tych topionych owocków spróbować z Sabiną

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pershing Zobacz posta
    Holka pocieszyłaś mnie trochę, bo skoro taki autorytet nie daje rady na tych czasach[...].
    no prosze Cie...
    rozbawiles mnie do lez

pamietam jak dawno temu widzialam takie zdjecia, chyba nawet tu na forum i juz wtedy chcialam to potestowac, zebralo mi sie ostatnio na to, kombinowalam jak kon pod gore a efekt tych staran nadawal sie jedynie do kosza
    co nie oznacza ze sie poddam, jeszcze sie tym pobawie swoja droga, szczyt irytacji osiagnelam wrzucajac polowke kiwi, NA KAZDYM zdjeciu, owa polowka odwracala sie do mnie "doopka" zamiast zielona strona to przewazylo i zakonczylam zabawe, kiwi zezarlam ze zlosci

Wladco - litosci... jak ja mam byc w stanie wyprodukowac taki wyzwalacz? ja sie nadaje do pokrojenia owocow do takiej sesji i tyle

BTW - gdzies kiedys widzialam caly tutorial odnosnie robienia takich zdjec, ale jak na zlosc, gdy byl mi potrzebny nie moglam go znalezc moze ktos go ma?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów