Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie D200 + SB800 trobule!

Cóż Sb-800 w połączeniu z D200 daje czasem mimowolne przedbłyski, mimo, że nie trzymam pustu migawki. myśle, że to styki nie łączą i wywołują zwarę. Akumulator sprawdzałem 3 komplety o różnych mocach firmy energizer. Co dziwne Z D70 takich "błyskotek" nie ma.
    Jestem młody z doświadczeniem. Czy jestem dobry? Nie wiem. Ja tylko wykonuje fotografie.

Domyślnie

Witaj

Ja bardzo dużo fotografuję z SB800 jakieś 40% zdjęć to lampa jest na sankach, ale nigdy nie miałem takiego objawu.

Napisz coś więcej jakie miałeś ustawienia - ja robię prawie wyłącznie na manualu, ale sprawdzę jak napiszesz co i jak miałeś ustawione (puszka + lampa).

Pozdrawiam

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

Znaczy się, najczęściej robię też na manualu, ale lampa do góry z odbłyśnikiem. Ale patrzyłem dzieje się tak na każdych ustawieniach. Na lampie sprawdzałem TTL i TTL+BL. zarówno od góry jak na wprost. Lampa działa OK, naświetla OK, ale te przebłyski są irytujące.
    Jestem młody z doświadczeniem. Czy jestem dobry? Nie wiem. Ja tylko wykonuje fotografie.

Domyślnie

U mnie blyskania mimowolnego nie ma. Wiec mozesz miec jakis problem albo z puszka albo z lampa.
    Najlepiej zamontowac inna lampe i potestowac.
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Witam! taż tak mam samowolne błyski D200 +SB800, różne ustawienia, obiektywy, zasilanie itd... co robic ? wyłączenie modelowania nie pomaga!

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Tez mi sie wydawalo ze mam...ale okalazo sie ze z aparatem jest wszystko w porzadku: W D200 pod przycisk funkcyjny (ten ponizej przycisku podgladu glebi ostrosci) przypisane jest domyslnie wyzwolenie przedblysku kontrolnego lampy. Kazdy "mimowolny" przedblysk ujawnial sie wtedy, gdy przez przypadek tracilem palcem przycisk funkcyjny. Proponuje przeniesc przedblysk na inny klawisz (np ae-l) i wtedy sprawdzic czy nadal lampa mimowolnie blyska.

Domyślnie

też tak myślałem, ale to nie problem przypadkowego przyciskania przycisku

Domyślnie

Przetrzyj styki lapmy i aparatu oraz bądź pewien, że masz zablokowaną lampę. Zdarzyła mi się parę razy (ostatnio) samowolka lapmy i było to spowodowane luzami (znaczy się lapma nie zablokowana) albo syfem na stopce lub gnieździe. Nie wiem bo zdjąłem lapmę wyczyściłem styki i po ponownym założeniu i zablokowaniu efekt ustał.

Pozdrawiam

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

To nie styki lub źle zamocowana lampa/ myślę, że ten typ tak ma (D200+SB800) fotografuje świadomie od ponad 20 lat, pierwszy aparat to Certo SL110 następnie Smieny, Zenity, Canony (najlepszy jaki miałem to Canon T90), później Nikony Fxxx, różne FM-y , masę szkieł, dobrych drogich i tanich, powiem wam, że to nie styki to cyfrowy Nikon! w moim pierwszym D200 nie działał przycisk ustawiania trybów lampy, w obecnym mam BF, hot piksele, banding i problem z lampą, też go wymienię.

pozdrawiam serdecznie
    FX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów