pojawila sie przede mna perspektywa pracy w klubie, mialbym robic zdjecia w czasie koncertow. poki co dysponuje sigma 18-50 f/3,5-5,6 , i mam zamiar wymienic ten obiektyw na cos innego, ale mam dylemt na co. bede dysponowal pieniedzmi rzedu 1500 zl. Rzopatrywalem kilka opcji, nie tylko pod katem zdjec w klubie i nie wiem jak sobie poradzic. moze mi cos doradzicie, wedle waszego uznania, bo dane techniczne juz przyswoilem.
- nikkor 18-70 - wiekszosc osob sie go pozbywa na rzecz staloswietlnych zoomow, ale zakres ogniskowych, ostrosc i AF-S przemawiaja na jego korzysc
- sigma 24 f/1,8 - ponoc rewelacyjne jakosciowo szklo, jasne, w dodatku z funkcja makro i dosc uniwersalna ogniskowa, choc moze ciut za waska na klub. jednak to stalka, i to bylby wtedy moj jedyny obiektyw...
- tokina 12-24 f/4 - duzo dobrego mowie sie o tym obiektywie, bardzo szeroki, wiec do klubu nadalby sie idealnie, jednak poza klubem moglby byc zbyt szeroki. no i swiatlo 4. a w tym klubie ciemno jak cholera.
- sigma 24-70 f/2,8 - z pewnoscia to na ten obiektyw padlby wybor, gdyby nie zdjecia w klubie - 24 to moze byc troche za wasko.
- nikkor 17-55 f/2,8 - rewelacyjne optycznie szklo, wystarczajaco jasne, zakres ogniskowych w sam raz, sprawdzi sie rowniez przy innych okazjach. tylko kosztuje 6 kafli i mnie nie stac.
- a moze zostawic ciemny obiektyw i kupic sb-800.
Z klubem to swoja droga nic pewnego. Jesli odpadnie zapotrzebowanie na szeroki kat, to co w takiej sytuacji? heh... w tej sytuacji zacytuje stopke jednego z naszych drogich wspolforumowiczow, ktorego nicka niestety nie pamietam "(...) prawie jak profesjonalista."![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami