Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Komp do foto i grafiki?

Witajcie!
    W niedługim czasie będę kupował sprzęt pod obróbkę fotek i grafikę. Co myslicie o tej konfiguracji. Nie ukrywam, że nie znam się na tym i prosiłbym o poradę.
    Wiem, że było juz o tym trochę pisane...
    Sprawa druga - może znacie jakiś dobry sklep w Warszawie, gdzie ew. mógłbym dokonać dobrego zakupu na fakturę.

- PROCESOR PHENOM X4 9500 BOX 4MB AM2 HD9500WCGDBOX
    - PŁYTA GÓWNA M3A32-MVP DELUXE/WIFI RAID GBLAN ATX AMD790FX
    - KARTA GRAFICZNA NVIDIA GEFORCE 8400 GS 256MB PCIE GJ120AA
    - PAMIĘĆ 2GB Kit HyperX (PC800) KHX6400D2K2/2G
    - DYSK 320GB 7200RPM SATAII HD321KJ NCQ,16MB
    - DVDRW 20x Light. bulk+soft black LH-20A3H
    - OBUDOWA STEP 207 400W bl FEEL 3

Wszystko do ok. 2.5 tys zł.

Później monitorek - na 99% EIZO LCD 21,3" S2100-K.
    ..: F O T O P :..
    NIKON SYSTEM PRO..... i w głowie marzeń 100...

Oszczędny w słowach Awatar octopus
    Miasto
    Poznań, Konin

Domyślnie

Myśle że do samej obróbki zdjęć i grafiki 2D więcej Ci nie potrzeba, jeśli chcesz mieć pełny komfort kup 4GB pamięci RAM zamiast 2GB, ale tego co wiem Windows XP obsługuje właśnie max 2GB RAM, VISTA już nie ma tego ograniczenia i potrafi zarządać pamięcią powyej 2GB.
    Na temat monitora niewiele mogę napisać, ale przeczytaj ten wątek http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=51645
    Sam korzystam w robocie z podobnego sprzętu, ciut gorszy procesor Intela, czasami brakuje pamięci (pracuje na XP), ale może się zrobiłem już za wygodny Aha korzystam sporadycznie z wielkich plików czasami sięgają nawet do 800MB, dlatego zasugerowałem zwiększenie pamięci operacyjnej.
    Do PS/Lightroom/CaptureNX itp. powinno wystarczyć.

pozdrawiam

Domyślnie

Słyszałem wiele opinii jesli chodzi o procesory - czy Intel Core Duo E8400 będzie lepszy od wybranego przeze mnie?

Miasto
    Poznań, Konin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOP Zobacz posta
    Słyszałem wiele opinii jesli chodzi o procesory - czy Intel Core Duo E8400 będzie lepszy od wybranego przeze mnie?
    To już jest bardziej skomplikowane, Intel będzie lepszy w PS, gorszy nieznacznie w 3D Studio. Ogólnie Phenom 9500 jest lepszym technologicznie procesorem ale nie sugeruj się tym. Kiedyś przeglądałem statystyki, tabelki i mnóstwo recenzji na temat 2 i 4 rdzeniowych procesorów jak i również AMD vs INTEL. Robiłem też testy, porównania itd. Te procesory są po prostu do różnych zastosowań ale szybkością różnią sie minimalnie w większości tych testów, myśle że nie zauważysz różnicy (na oko). Różnica w szybkości będzie znaczna na korzyść AMD jeśli dane oprogramowanie wykorzysta 4 rdzenie procesora, jeśli nie to szybkość będzie podobna, może czasem ciut mniejsza. Chociaż nie wiem dlaczego akurat Intel jest szybszy w PS CS3 - w to już nie wnikam
    Tutaj masz sterylne porównanie szybkości procesorów w różnych warunkach: http://www23.tomshardware.com/cpu_20...1076&chart=437
    Ten Intelek jest bardzo podatny na podkręcanie, ale chyba nie będziesz się w to bawił?
    Generalnie oba procesory są na czasie i dadzą radę, pewnie za 2 - 3 lat będziesz chciał/musiał zmienić sprzęt, tak to już jest w PC :/
    Osobiście chyba skłaniałbym się ku Intelowi (miałem AMDeki Intele w różnych konfiguracjach, nie jestem zwolennikiem konkretnej firmy, podchodze raczej chłodno i kupuję sprzęt pod dane zastosowanie).

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez octopus ; 25-03-2008 o 00:54

Domyślnie

1. E8400 bedzie lepszy od Phenoma do obrobki zdjec itp
    2. XP obsluguje wiecej niz 2gb wiec zle wiesz.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    Niewiele więcej ~3,25 gB

Miasto
    Poznań, Konin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    1. E8400 bedzie lepszy od Phenoma do obrobki zdjec itp
    Punkt 2. Tu się źle wyraziłem, masz rację. Konkretnie 2GB jest dla aplikacji a pozostale 2GB dla systemu. Gdzieś była możliwość ustawienia 3GB na aplikacje, ale już tego nie pamiętam. Aha i mowa o 32bitowym systemie
    Sorki za mój błąd, późno już

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lordgregius Zobacz posta
    Niewiele więcej ~3,25 gB
    tyle to Ci system pokazuje
    zreszta byly juz o tym watki, nie ma co powtarzac.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Na zdjęciach będę dużo pracował - szczególnie na NEF-ach więc przychylę się do Intela
    O podkręcaniu nie ma mowy, za dużo z tym zabawy

Co do Intela - dostałem od pewniej renomowanej firmy takie coś:
    - CORE 2 DUO 3,00GHz BOX E6850 4M LGA-775 1333FSB
    - P5K SE DDR2 SATA GBLAN CH8 AT
    - 2GB Kit HyperX (PC800) KHX6400D2K2/2G
    - 320GB 7200RPM SATAII ST3320620AS NCQ 16MB
    - 2600PRO 256MB HDMI DVI EAH2600PRO/HTDI/256/A
    - STEP 207 400W bl FEEL 3
    koszt - 2000 zł brutto

albo posłużę się wcześnieszymi opiniami: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=52898&page=3 i na tym zakończe dywagacje

Domyślnie

A może ktoś laikowi wyjaśni czym się to różni:
    Intel Core 2 Duo E8400 od INTELCORE 2 Duo E6850
    z danych wyczytałem, że różnią się Cache L2... ma to jakieś znaczenie?
    cena podobna...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów