Niestety to tylko dokumentacja architektoniczna, nic więcej
Szukaj
Niestety to tylko dokumentacja architektoniczna, nic więcej
"czuję jak rodzi się moc"
witaj ,szanuję każdą opinię a z Twoją liczę się szczególnie gdyż aparat towarzyszy Ci od dość dawna ,
powiedz mi jak zrobić architekturę ażeby nie narażić się na taką opinię ,jak chyba wiesz w architekturze
obowiązują raczej sztywne zasady , nie wskazane jest upiększanie fotek ,bo zmieni się dział i bądż
to stanie się grafiką bądż digartem lub gdy przesadzimy to po prostu abstrakcją ,a poniewarz sporo
nowych forumowiczów stawia pierwsze kroki w tej dziedzinie sądzę więc że cenne wskazówki
przydadzą się nie tylko mnie
ps.nie stosując się do zasad bardzo łatwo narazić się na opinię taką jak opinia Stiga w tym wątku
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=54026 choć fotki w nim mnie się podobają
pozdrawiam serdecznie![]()
Niestety nie jestem specjalistą a szkoda.![]()
Przepraszam ale to zestaw nieprzemyślanych pstryków, zupełnie bez pomysłu.
Na przykładzie postu Cichocinek
Stig ma racje, chociaz nie zgadzam się z jego szufladkowaniem (co podchodzi juz pod abstrakcję a co pod arch).
W temacie mozna pojśc od ogółu do szczegółui raczej w B&W który zatrze różnice prac konserwatorskich czy jakis tam oraz zgubny wpływ nieba i trawy
. A od tego szczegółu wymagałbym ciekawego podejscia, nieszablonowego ujecia, który w Ciechocinku dobrze widac. Bo niestety fotograficznym samograjem twój temat nie jest.
Harb, Stiga sie boisz? Zrób lepiej ciekawą fote.![]()
napisał Jurgensorry ale nie zrozumiałem ,ten fragment Twojej wypowiedzi tyczy mojego wątku czy też Ciechocinka ?Niestety nie jestem specjalistą a szkoda.
Przepraszam ale to zestaw nieprzemyślanych pstryków, zupełnie bez pomysłu......
bo jeżeli mojego to grubo się mylisz ,w twierdzy spędziłem cztery godziny i do tych fotek podchodziłem
na różne sposoby ,kadrując i myśląc w jaki sposób najlepiej każdy motyw pokazać ---może nie
osiągnąłem wyników jakie zamierzałem uzyskać ale zapewniam Cię że w żadnym wypadku nie były
to przypadkowe pstryki (za takowe uwżam zdjęcia robione z marszu bez zadnej koncepcji )
nie odnoszę też wrazenia że autor Ciechocinka popełnił pstryki ,widać że starał się pokazać ten
motyw inaczej -wyszła abstrakcja w/g Stiga
5, 8 no i może jeszcze 13 podobają mi się całkiem, bo mają w sobie coś nietuzinkowego, 13 kadr, 8 prostotę i w końcu 5, która jest świetnie rozplanowana... Reszcie natomiast brakuje tego czegoś co jak już ktoś wspomniał dzieliłoby architekturę od dokumentacji architektonicznej. Chętnie zobaczyłbym 5 w b&w
Pozdrawiam.
It doesn't matter.
no to i ja cos rzekne, jeżeli wolno...
Granice w architekturze są płynne...Jak zrobisz szerszy kadr, często wychodzi pocztówka, jak sie zblizysz (videe Ciechocinek) - masz abstrakcję.
Kadr zatem msi być w sam razMusi w jaiichś sposób podkreslac i uwypuklać to co w danej architekturze szczególnie niezwykłe i warte sfotografowania.
W twoim zestawie widzę dramatyczna probe poszukiwania ujęcia, od planów szeroich po detale, ale mz te najlepsze jeszcze przed tobą.
Z przyjemnych kadrów widze tu 5, 8 i 10. Przy czym kazdy ma jakies bledy. 10-ka jest np "skrecona" a np 5-ce brakuje dobrego swiatła.
Albowiem przede wszystkim brakuje tu dobrego swiatła. I fotografie są płaskie w odbiorze. W ogóle w archtekturze chyba najlepiej własnie swiatłem wydobyć jakąs niezwykłośc.
Zobacz np fotkę nr 9. Te zdjęcie jest normalnym zdjęciem i nie ma w sobie niczego szczególnego. Ale gdyby tak np wybrać sie tam wieczorem i podświetlić te drzwi, chocby latarką - mozna by uzyskać z pewnościa lepszy efekt.
I'm not always right, but I'm never wrong...
dzięki za odwiedziny ,rzadko chwalisz ale wskazówki które udzielasz są rzeczowe i konkretne ,zgadzam się z Toba w pełni szukałem dlatego trochę urażają mnie słowa "pstryki" moim błędem w tej odsłonie twierdzy jest zbyt duża ilość zamieszczonych fotek (zresztą na czyjąś prośbę) selekcja spowodowałaby (chyba) trochę inny odbiór
całkowity wyraz określa miejsce ,czas i warunki ---ja miałem takie jakie miałem ale to żadne usprawiedliwienie
mogę się tylko cieszyć że choć kilka zasługuje na uwagę a to juz sporo dla autora
pozdrawiam![]()
Skontaktuj się z nami