Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Twierdza cz II

Domyślnie

Niestety to tylko dokumentacja architektoniczna, nic więcej
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurgen Zobacz posta
    Niestety to tylko dokumentacja architektoniczna, nic więcej
    witaj ,szanuję każdą opinię a z Twoją liczę się szczególnie gdyż aparat towarzyszy Ci od dość dawna ,
    powiedz mi jak zrobić architekturę ażeby nie narażić się na taką opinię ,jak chyba wiesz w architekturze
    obowiązują raczej sztywne zasady , nie wskazane jest upiększanie fotek ,bo zmieni się dział i bądż
    to stanie się grafiką bądż digartem lub gdy przesadzimy to po prostu abstrakcją ,a poniewarz sporo
    nowych forumowiczów stawia pierwsze kroki w tej dziedzinie sądzę więc że cenne wskazówki
    przydadzą się nie tylko mnie

ps.nie stosując się do zasad bardzo łatwo narazić się na opinię taką jak opinia Stiga w tym wątku
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=54026 choć fotki w nim mnie się podobają

pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Niestety nie jestem specjalistą a szkoda.
    Przepraszam ale to zestaw nieprzemyślanych pstryków, zupełnie bez pomysłu.
    Na przykładzie postu Cichocinek
    Stig ma racje, chociaz nie zgadzam się z jego szufladkowaniem (co podchodzi juz pod abstrakcję a co pod arch).
    W temacie mozna pojśc od ogółu do szczegółu i raczej w B&W który zatrze różnice prac konserwatorskich czy jakis tam oraz zgubny wpływ nieba i trawy . A od tego szczegółu wymagałbym ciekawego podejscia, nieszablonowego ujecia, który w Ciechocinku dobrze widac. Bo niestety fotograficznym samograjem twój temat nie jest.

Domyślnie

`

Domyślnie

Harb, Stiga sie boisz? Zrób lepiej ciekawą fote.

Domyślnie

napisał Jurgen
    Niestety nie jestem specjalistą a szkoda.
    Przepraszam ale to zestaw nieprzemyślanych pstryków, zupełnie bez pomysłu......
    sorry ale nie zrozumiałem ,ten fragment Twojej wypowiedzi tyczy mojego wątku czy też Ciechocinka ?
    bo jeżeli mojego to grubo się mylisz ,w twierdzy spędziłem cztery godziny i do tych fotek podchodziłem
    na różne sposoby ,kadrując i myśląc w jaki sposób najlepiej każdy motyw pokazać ---może nie
    osiągnąłem wyników jakie zamierzałem uzyskać ale zapewniam Cię że w żadnym wypadku nie były
    to przypadkowe pstryki (za takowe uwżam zdjęcia robione z marszu bez zadnej koncepcji )
    nie odnoszę też wrazenia że autor Ciechocinka popełnił pstryki ,widać że starał się pokazać ten
    motyw inaczej -wyszła abstrakcja w/g Stiga

Oszczędny w słowach Awatar cryogenicdreams
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

5, 8 no i może jeszcze 13 podobają mi się całkiem, bo mają w sobie coś nietuzinkowego, 13 kadr, 8 prostotę i w końcu 5, która jest świetnie rozplanowana... Reszcie natomiast brakuje tego czegoś co jak już ktoś wspomniał dzieliłoby architekturę od dokumentacji architektonicznej. Chętnie zobaczyłbym 5 w b&w

Pozdrawiam.
    It doesn't matter.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurgen Zobacz posta
    Harb, Stiga sie boisz? Zrób lepiej ciekawą fote.
    nie boję się krytyki mądrej i wskazującej kierunek -takowa bardzo wiele mi daje bo uczy

Domyślnie

no to i ja cos rzekne, jeżeli wolno...
    Granice w architekturze są płynne...Jak zrobisz szerszy kadr, często wychodzi pocztówka, jak sie zblizysz (videe Ciechocinek) - masz abstrakcję.
    Kadr zatem msi być w sam raz Musi w jaiichś sposób podkreslac i uwypuklać to co w danej architekturze szczególnie niezwykłe i warte sfotografowania.

W twoim zestawie widzę dramatyczna probe poszukiwania ujęcia, od planów szeroich po detale, ale mz te najlepsze jeszcze przed tobą.
    Z przyjemnych kadrów widze tu 5, 8 i 10. Przy czym kazdy ma jakies bledy. 10-ka jest np "skrecona" a np 5-ce brakuje dobrego swiatła.

Albowiem przede wszystkim brakuje tu dobrego swiatła. I fotografie są płaskie w odbiorze. W ogóle w archtekturze chyba najlepiej własnie swiatłem wydobyć jakąs niezwykłośc.

Zobacz np fotkę nr 9. Te zdjęcie jest normalnym zdjęciem i nie ma w sobie niczego szczególnego. Ale gdyby tak np wybrać sie tam wieczorem i podświetlić te drzwi, chocby latarką - mozna by uzyskać z pewnościa lepszy efekt.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

dzięki za odwiedziny ,rzadko chwalisz ale wskazówki które udzielasz są rzeczowe i konkretne ,zgadzam się z Toba w pełni szukałem dlatego trochę urażają mnie słowa "pstryki" moim błędem w tej odsłonie twierdzy jest zbyt duża ilość zamieszczonych fotek (zresztą na czyjąś prośbę) selekcja spowodowałaby (chyba) trochę inny odbiór
    całkowity wyraz określa miejsce ,czas i warunki ---ja miałem takie jakie miałem ale to żadne usprawiedliwienie
    mogę się tylko cieszyć że choć kilka zasługuje na uwagę a to juz sporo dla autora

pozdrawiam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów