Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Domyślnie

Jeżeli masz zamiar robić zdjęcia co najmniej przez kilka lat i nie "robisz" kasą - to jak juz sugerował wcześniej którys z kolegów - wybierz najpierw system a potem korpus.
    Te wszystkie korpusiki są wystarczająco dobre żeby robić piękne zdjęcia, a jak zrobisz kilkaset tysięcy fotek to korpus pójdzie na przemiał a obiektywy pozostaną.

Dla mnie istniał tylko dylemat czy system Nikona czy Canona - ze wzgledu na wybór obiektywów oraz dostępność informacji. Popatrz tylko jaki masz wybór np w zakresie obiektywów macro w różnych systemach. Jesli nawet ktos na upartego powie, ze do Sonego i Pentaxa też istnieją szkła Sigmy czy Tamrona, to ja zapytam gdzie można obejrzeć ich testy (popatrz na http://www.photozone.de/).

Czegokolwiek nie dotkniesz to sie okaże, że Nikon czy Canon ma tego wiecej.

Ja akurat chciałem kupić 400D ale jak się nim pobawiłem, poprosiłem (tak dla odprężenia) o D80 i juz go nie oddałem.
    Pewnie Canon jest w stanie zrobic lepsze zdjecia (co mozna stwierdzić ogladajac piksle pod lupą) ale nigdy nie pracujemy w optymalnych warunkach i w praktyce temat i Twoja wrażliwość odgrywają istotniejszą rolę.

Większą różnicę zobaczysz na obiektywach niż na korpusach.
    Co do manuali i M42 to moim zdaniem zabawa dla fanatyków. Nie mam opinii o super DDRowskich szkłach, ale kiedy potestowałem radzieckie to dałem sobie z tym spokój. Mój Tamron 28-75 (za jedyne 1300 zł) okazał się lepszy.

Mam D80, Tamrona 28-75, Tokinę 14-24, Nikkorka 70-300 VR. Kto wie czy jak kiedyś będe zmieniał korpus to zdjęcia z Nikonów nie będą pod lupą lepsze od zdjęc z Canonów? Teraz mysle o makro i głowa mnie boli od ilości szkieł jakie mam do wyboru.

Pozdrawiam,

Domyślnie

a ja dodam, że warto równiez wziac pod uwagę to który aparat ci "leży".

pamietaj, ze masz siegać po niego z radością, wręcz euforią wiec bierz pod uwagę aspekty subiektywno-odczuciowe .
    Technicznie zawsze któryś bedzie miał w jakimś zakresie przewagę nad drugim.
    Dobrym pomysłem jest równeiż wybór systemu, bo mimo, że w tej chwili moze nie myślisz o zmianie body, to zmienisz zdanie za jakiś czas a szkła ci juz pozostaną.
    Jesli jesteś przekonany do D80 to go bierz. Masa szkieł do nikonów, nowych i wtórnych.
    Pamietaj, to nie aparat robi zdjecia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    w takiej cenie niestety vr nie dostaniesz,chyba ze uzywke, ale jezeli nie masz doswiadczenia i nie wiesz jak takie szklo sprawdzic to sie mozesz naciąc, vr jest bardzoprzydatny ale nie zawsze potrzebny. bardzo uzyteczny gdy w gre wchodządosyc statyczne sceny, niestety np. koncerty, sporty itp obejdą sie bez vr, bo tu potrzebny jest krótki czas,wiecnp, dla 100 mm da rade utrzymac 1/60 a z doswiadczenia wiem ze w ok 1/50 da rade juz zamrozic ruch. takze moze najpierw jakis standard z przedzialu 18-70 gdzie vr nie jest az tak potrzebny ,a przede wszystkim sprecyzowac do jakich zastosowan ma byc szklo.

no co wy!

za 1200 złotych kupi sobie nowe:

18-55 VR
    55-200 VR jak się dobrze zakręci to nawet oba za niewiele więcej...

a na giełdzie forum to nawet

70-300 VR za 1200 mozna teraz kupić
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

Wtrące swoje trzy grosze. Niedawno miałem także problem z wyborem lustrzanki, czytałem wszyskie dostępne testy,
    komentarze na forach. I co...? efekt był taki że po kilku tygodniach lektury miałem totalny zamęt, wychodziło na to
    że na sprzęt powinienem wydać minimum 50-60 k.,żeby mieć to wszystko co jest mieć najlepiej. Mój wybór padł
    na D40x (już widze śmiechy). Nie ma śrubokręta, bo i po co, wciągu kilku tygodni pojawiło się nawet sporo obiektywów z SWM, i pojawiają się nowe również niezależnych producentów. Prędzej czy póżniej staniesz przed dylematem wyboru obiektywu z "wyższej pólki. Tak naprawdę to na jakość zdjęć w 80%-ach wpływa szkło.
    Z kitowym obiektywem mój D40x robił trochę lepsze mydło niż kompakt, dopiero po założeniu N17-55/2.8 Ed AFs DX
    (cena 4550pln.) widać prawdziwe możliwości body wraz z jego matrycą.
    I nie pomoże Ci tu nawet D3 czy Eos Mark 1 z podpiętym kitowym szkłem za około 500 pln.
    Rozważ zakup lustrzanki taniej, takiej która Ci najbardziej "leży" a większą kasę wyłóż na szkło które będziesz mógł
    potem wykorzystać w bardziej zaawansowanym body (oczywiście tej samej marki).
    Nie inwestuj w droższe body, tylko dlatego że współbracują z manualami typu M42 bo to są tylko półśrodki.
    Włóż swój cały zapał w naukę i doskonalenie fotografii. A jak już będziesz umiał to będziesz wiedział czego tak naprawdę Ci potrzeba. Wtedy zainwestujesz w porządne body, bo szkła przecież będziesz już miał.
    Jest jeszcze jeden plus takiego rozwiązania. Najwiekszy spadek wartości dotyczy właśnie body, a dobre szkła w cenie się trzymają .
    Jeszcze jedno Nikon i Canon wyznaczają od lat dla fotografii kierunek i standarty rozwoju. Miej to na uwadze
    przy wyborze body.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

ZEN dobrze gada

chociaż z tymi kilkoma tygodniami oczekiwania na nowe szkła z silniczkiem to bym nie przesadzał, myślę że ten proces jeszcze trochę potrwa
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

Szkieł z SWM jest już dość dużo i jest w czym wybierać. Czytałem gdzieś informację o wprowadzeniu do sprzedaży kilku stałek z SWM. Czytałem również że Nikon powoli zmierza w kierunku likwidacji śrubokręta. Sigma i Tamron także
    wprowadzają lub niedługo wprowadzą takie szkła.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów