Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Domyślnie

Masz z tego co widze lekko ponad 3 tyś jeśli potrzebujesz podstawowego obiektywu bierz ZD 14-54 28-108mm( najlepszy w tej cenie obiektyw na rynku) + E-510. Będziesz miał stabilizacje z każdym szkłem jakie podepniesz nawet M42, LV i możliwośc rozwoju także.A jesli potrzebujesz większego zakresów ogniskowych to bierz E-510 duble kit (nie całe 2400zł z kartą 4gB ExtreamIII ) i do tego np. ZD35 macro lub też lampkę LF36/Metz 48AF z przewagą dla metza

Pozdrawiam; MicSzu
    Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 24-03-2008 o 10:26
    E-3,ZD14-54,ZD40-150,S30,FL50,FL50R,FL36R + trochę gratów... i oczywiście F65

Domyślnie

To może i ja Ci namieszam w temacie wyboru body... olej body i skoncentruj się na szkłach. Dlaczego? Bo to one zazwyczaj zostają Jeżeli jednak już teraz wiesz, że nie masz zamiaru się rozwijać - bierz Pentaka ze względu na to co zostało wymienione wyżej. Jeżeli jednak są spore szanse na to, że Cię to wciągnie, bierzesz pod uwagę dalszy rozwój to puszka w tej chwili naprawdę jest mało ważna. Wnioskuję, że przygodę z lustrem dopiero zaczynasz. Ważniejsza będzie więc nauka kadrowania, operowania światłem itp. Krótko mówiąc wszystko to co jest w Tobie, a nie w puszce. Pomocna w tym będzie wygoda. Skoro D80 lepiej Ci pasuje...
    Dodatkowo podkreślę - chcesz kupić lustrzankę CYFROWĄ. Nawet jeżeli nie planujesz się rozwijać to za jakiś czas pewnie będziesz zmuszony zmienić korpus (elektronika ma dość znacznie ograniczony żywot). Po tym czasie będziesz już wiedział czego Ci potrzeba i za co warto płacić.

Ja swoje pierwsze lustro mam od tygodnia. Wybrałem D80 ponieważ ciągnęło mnie w kierunku szklarni Nikona. Nie jest to super wypasiony korpus, ale zdjęcia rejestruje (moje pierwsze testowe: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53118). Jakiś czas mi zajmie jego opanowanie. Na pierwsze szkiełko wybrałem Tamrona 90mm - kompromis jasności (f2., ogniskowej (nada się do portretów) i przeznaczenia (makro). W planach mam dokupienie Tamrona 17-50 f2.8 - potrzebuję szerszego zooma do rejestrowania spotkań rodzinnych. Za 500 zł masz
    Nikkora AF-S DX VR 18-55f/3.5-5.6G DX. Jest ciemniejszy, ale ma tego VRa jeżeli koniecznie jest Ci potrzebny. Dzięki niemu skrócisz nieco czasy. Bardziej doświadczeni mnie poprawią - wyjdzie tak samo jak z Tamronem albo nawet ciut lepiej. Nie wiem jednak jak jest z jakościa wykonania i ostrością. Ale do tego dokupujesz 50mm ze światłem 1.8 albo jak masz więcej kasy to świetną portretówkę 85mm f1.8. Za < 2k zł (na same szkła) masz czym zrobić widoczek, reporterkę, urodziny i masz świetne szkło do nauki portretowania, które już pewnie Ci zostanie (chyba, że wygrasz w LOTTO i kupisz sobie 85mm f1.4). Możesz też zamiast Nikkora 85 kupić wspomnianego Tamrona 90mm - te same koszty, ciemniejszy, nieco gorszy do portretu ale za to masz czym robić makro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michcio Zobacz posta
    Statyw posiadam,
    Jedni mowili ze z d80 kiedys bardziej rozwine skrzydla ale jest to inna polka cenowa bo obiektywy od razu skacza do gory o min 20% od pentaxa.
    To jest troche neiuczciwe postaniewienie sprawy, bo przeciez mozesz do D80 podpiac tez szkla innych producentow, a te sa na ogol w tej samej cenie dla Nikona jak dla Pentaxa,

Mam D80 od roku i jestem bardzo zadowolony. Posiadam 3 szkla: standardowego kita 18-70, 50-tke 1,8 i Tamrona 90, czyli nic z VR. Prawde mowiac wcale nie odczuwam braku posiadania stabilizacji w obiektywach. Zgoda, przydatna rzecz, ale da sie bez tego zyc, zwlaszcza z jasnymi szklami. Po roku uzytkowania moge dodac, ze mojego 18-70 zamienilby chetnie na tamrona 17-50. Mialem mozliwosc porownania mojego kita z tamronem 17-50 na D300 i roznica jest znaczaca (oczywiscie na korzysc Tamrona). Jedyny klopot z Tamronem jest, ze niestety z moim D80 wykazuje wyrazny FF. W D300 trzeba bylo go skalibrowac o 17 punktow.

W podsumowaniu napisze tylko tyle, ze faktycznie body jest zdecydowanie mniej wazne niz obiektywy. Wazny jest wybor systemu. Pentax daje Ci mniejsze mozliwosci pod tym wzgledem, a ostatnio zostal wykupiony i nie wiadomo, czy nie zostanie w skutek tego zmarginalizowany i nierozwijany.
    Nikon D80 + Tamron 17-50, Nikkor 50 f1,8 + Tamron 90, SB800, tekturowe klamoty

Domyślnie

Olympusa nie kupię nigdy więcej. Mam sp350 i to mi wystarczy. Ten aparat zjadł mi już tyle nerwów że wystarczy mi na cały żywot dla tej marki.

W obiektywy rozsądniej jest inwestować i tak zrobię, niemniej jednak korpus d80 raczej zostanie ze względu na pierwsze wrażenie,komfort użytkowania. Aparat po prostu mi się podoba.
    Sprawa obiektywów jest nadal otwarta. Na pewno 50mm 1,8 ale to nie obiektyw pierwszej potrzeby, na początek wolałbym coś zmiennogniskowego z raczej szerokim kątem np 18-135, z drugiej strony po lekturze testów chyba lepiej kupic 18-55 i 55 - .... W ten sposób uzbieram zestaw który daj boże będę sobie z powodzeniem używał w przyszłości po wimianie body.

Co sądzicie: Canon40d, zakładając ze mam do dyspozycji tamrona 18-200 3,8-5,6 i 50mm 1,8 pod canona? Body można kupić za 3 k- na co ostatecznie mógłbym pójść. Wiem że to tak trochę ni z gruszki nie z pietruszki ale chcę rozpatrzyć wszystkie możliwości. Fakt faktem że body raczej nie zmienię po zakupie wcześniej niż za jakieś 4-5 lat, może więc warto zainwestować w ten aparacik. Lepsze szkiełka dokupiłbym z czasem.
    Ostatnio edytowane przez Michcio ; 25-03-2008 o 00:35

Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

to proste ze 40d, pucha duuuuuzo lepsza od d80, ale i d80 zdjecia zrobisz.
    zdecyduj sie, bo jak bedziesz sie tak miotal to i d3 sobie wkoncu kupisz za 3000zl za te kilka lat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dizaster Zobacz posta
    to proste ze 40d, pucha duuuuuzo lepsza od d80, ale i d80 zdjecia zrobisz.
    zdecyduj sie, bo jak bedziesz sie tak miotal to i d3 sobie wkoncu kupisz za 3000zl za te kilka lat
    Przecież pisałem że chcę rozważyć wszystkie możliwości.
    Czy to takie dziwne że mając pod ręką obiektywy do Canona i 3 k na lustrzankę, chce dokonać jak najlepszego wyboru...
    Ostatnio edytowane przez Michcio ; 25-03-2008 o 00:59

Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

'Nikon D80 wygral w pojedynku z Pentaxem k200d, Nikonem D60 i Canonem 400D'
    to nie jest 40d.

jesli stac Cie na 40d, to go wez.
    bardzo, bardzo dobra pucha, wiem bo uzywalem.
    duzo lepsza niz d80 (niestety nie pod wzgledem ergonomii (ale jesli to pierwsze lustro to nie bedziesz musial sie odzwyczajac a pozniej przyzwyczajac))

Domyślnie

Jutro dokładniej przyjrze sie 40d w MM.

40d pozytywnie oddziaływuje na moja próżność 4,9 w teście optyczne.pl przy czym nikon 300d kosztując ok 2x tyle ma 5,2

Wielkie dzięki za rady

Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

alez prosze
    mysle ze lykniesz 40d, swietny sprzet i porzadnie wykonany (lepiej niz d80).
    sam gdybym mial kase, bym go kupil, niestety musze zadowolic sie 30d.

Domyślnie

Pentax da Ci pomiar światła nawet ze starymi szkłami M42. Za 300 zł kupisz sobie 180/2.8 made in DDR i zobaczycz plusy długiego jasnego szkła. W swoim czasie moim faworytem był k10d, kupiłem Nikona D80 ze względu na moją wcześniejszą "obecność" w systemie Nikona i chęć zakupu tak wygodnego "turystycznego" szkła jakim jest 18-200VR.
    D80 jest fajnym aparatem, D200 miałem w sklepie w ręce - w sumie też fajny, ale nie dawał skoku jakościowego. D2xs nie pasował mi do torby a D3 jeszcze wtedy nie było.
    Miałem troszkę sprzętu nikona i to przeważyło (poza tym sentyment do marki i ergonomia). Inaczej kupiłbym k10d (kompatybilność z ogromną liczbą szkieł) lub Canon 5d (jakość + wygoda 24-108 f/4L IS).
    Widzialem rewelacyjne zdjęcia ze starego 300d i wtopy z drogich korpusów. Chcesz mieć super rozdzielczość, FF i swietne oddanie kolorów - bierz 5d. Chcesz mieć super jakość za niską cenę - bierz mamiye RB67, sekor 90, używany skaner minolty i pentax spotmeter. Wyjdzie taniej niż 40d. Chcesz mieć ergonomiczny korpus - bierz Nikona (d80, D200, d300). Ja wybrałem d80 - nie dyktował tego budżet (OK, Hasselek H3 był dostępny - tylko po co? nie ma nic śmieszniejszego niz totalny amator z ooogromnym, zawodowym aparatem pstrykającym takie sobie fotki. Kiedyś widywało się brytyjskich czy amerykańskich emerytów pstrykających niedzielne fotki za pomoca f5 i to mnie ostatecznie zniechęciło to tego typu pomysłów).

Za nikonem przemawia (silnie!) jeszcze jedna rzecz - CLS. Moim skromnym zdaniem, to oświetlenie (w pierwszej kolejności) decyduje o jakości zdjęcia. Potem szkło (nie tylko ostrość, ale 1.4 daje wymarzone efekty). Korpus to korpus. Zobacz, jak jest z systemem fleszy w pentaksie.
    Zastanow sie jeszcze nad k20d. Pentax to firma z wielkim tradycjami, produkująca najwyższej jakości sprzęt dla profesjonalistów (pentax 67II na przykład), nie mozna mówić, że w porównaniu z nikonem to taki fiacik przy mercedesie.
    A poza tym kup ten, który Ci się podoba. Istotnie, w tej konkurencji 400d przegrywa od razu (entry level canona zawsze miał paskudne projekty).
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów