Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikkor 28-105 i odklejony pierścień gumowy

Witam wszystkich. Po paru latach używania Nikkora 28-105 pojawił sięproblem luźnej gumy na pierścieniu zooma. Poza tym przydałoby sie troszke przeczyścic lub nasmarować w/w pierścień bo nie chodzi juz tak sprawnie jak kiedys.
    Wiecie może gdzie można takie zabiegi wykonać? Chodzi mi głównie o porządny serwis, wymiana gumy bez jakiegos ekserymentalnego klejenia. Pozdrawiam
    i co ja mam tu napisać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mizerek Zobacz posta
    Witam wszystkich. Po paru latach używania Nikkora 28-105 pojawił sięproblem luźnej gumy na pierścieniu zooma. Poza tym przydałoby sie troszke przeczyścic lub nasmarować w/w pierścień bo nie chodzi juz tak sprawnie jak kiedys.
    Wiecie może gdzie można takie zabiegi wykonać? Chodzi mi głównie o porządny serwis, wymiana gumy bez jakiegos ekserymentalnego klejenia. Pozdrawiam
    Serwisów i tzw "złote rączki" jest wielu. W Warszawie jest godna polecenia firma FotoTaniej. To starzy fachowcy i mają jako nieliczni ławę optyczną - ale wcale nie są tani

Twój problem jest dwojakiej natury, guma to jedno a smarowanie pierścienia to drugie.
    Gumę po prosu zdejmij (zsun) z obiektywu a następnie dobrze umyj. Przed założeniem kapnij na obiektyw minimalną ilość kleju - najlepiej butapren (broń boże kleje ciekłe jak kropelka). Tego kleju to tak ino ino. Tak naprawdę to go tam wcale nie potrzeba.
    Smarowanie "pierścienia" - nie wiem czy masz na myśli zoom czy fokus ale w obu wypadkach wymaga to rozebrania obiektywu - nie polecam jak nie masz doświadczenia. Naprawdę nie rób nic sam, nawet gdybyś dobrał się się do środka, sam dobór smaru nie jest trywialny i bez wpływu na działanie obiektywu.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Mam to samo z 18-200VR smiejemy sie ze na sezon wakacyjny razem ze sprzetem nalezy dolaczyc buteleczke kleju, moj pierscien jest juz caly luzny a o gumach w D200 nawet szkoda gadac

Domyślnie

ja mam to szkło 7 lat i nic. co wy robicie z tymi obiektywami?

polecam pana Adama Bieńka na alejach Jerozolimskich. na pewno jest solidny i podejrzewam ze dość tani. zjadziecie na www.pf.pl
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

ogólnie rzecz biorąc to tymi obiektywami robimy zdjęcia, a jeśli jest ich dużo to sam wiesz więcej emocji, spocone dłonie oddziałują na gumę, a guma jak to guma lubi się wyginać i chodzić swoją drogą i tak rodzą się problemy luźnych gumek ;P
    i co ja mam tu napisać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mizerek Zobacz posta
    ogólnie rzecz biorąc to tymi obiektywami robimy zdjęcia, a jeśli jest ich dużo to sam wiesz więcej emocji, spocone dłonie oddziałują na gumę, a guma jak to guma lubi się wyginać i chodzić swoją drogą i tak rodzą się problemy luźnych gumek ;P
    eeeee.... czy my tu jeszcze o obiektywach mówimy?

Uprawnienia umieszczania postów