to ja mam takie dosc cieżki temat. Jak utrwalac?? Rozumiem ze utrwalacz od negatywów jest taki sam jak od pozytywów? Jak długo utrwalac?? Jaki jest efekt pozostawienia filmu w utrwalaczu na dłuzej?
Szukaj
to ja mam takie dosc cieżki temat. Jak utrwalac?? Rozumiem ze utrwalacz od negatywów jest taki sam jak od pozytywów? Jak długo utrwalac?? Jaki jest efekt pozostawienia filmu w utrwalaczu na dłuzej?
Teoretycznie taki sam, ale stężenie inne. Teoretycznie zbyt długo działający utrwalacz działa jak osłabiacz. I emulsja od podłoża może odłazić (to się tyczy zbyt długiego moczenia ogólnie, nie tylko w utrwalaczu.
Co do czasu to zależy od konkretnego utrwalacza. Można również stosować następującą zasadę: Moczysz próbny kawałek emulsji w utrwalaczu mierząc czas iobserwując zmiany. Gdzy mleczny osad zniknie sprawdzasz wynik, który mnozysz x2. Masz już swój czas utrwalania.
pozdrawiam Krzysiaczek
można naprzykład trzymac papier przez 15 minut w utrwalaczu (co do ochodzenia podłoza to przytrafiło mi sie jak odbitki leżały przez 48 godzin w wiadrze bo nie chciało mi sie ich suszy (podejrzewam ze przy papierach barytowych nie ma z tym problemu)
Skontaktuj się z nami