Witam,
Jako że po wielu miesiącach oczekiwań wkońcu udało mi się namówić mój zestaw studyjno-oświetleniowy do współpracy z body to rozpoczynam prace.
A praca nie jest łatwa, mam do sfotografowania kolekcje około 150 małych buteleczek (część przezroczysta, część nie, cześć buteleczek ma różne zabarwienie), na początek mają to być zdjęcia katalogowe, czyli tło, buteleczka ładnie oświetlona i odbicie od plexi na dole.
I tu sie pojawił problem z ustawieniem oświetlenia, posiadam "lampę" studyjną JH-6800 i troche stuff'u (statyw, parasolka itp.), zrobiłem "stół" na którym trzymałem oświetlany przedmiot, z tyłu białe tło, po bokach białe tło(patrz.rysunek). Jak widac na schemacie walilem swiatlem odbitym od parasolki, swiatlem przechodzacym przez parasolke oraz swiatlem bezposrednio z lampy (jedyna zaslona to tło).
a efekt jest dosyc mizerny:
Chciałbym osiągnąc coś takiego mniej więcej:
http://www.lion.com.pl/html/5_867.html
I teraz sie zastanawiam, czy dopalić drugą taką lampą z parasolką od przodu, czy ustawiać po bokach, zwątpiłem w to ze da się to sfotografować za pomocą "single light", w każdym razie jeżeli ktoś ma jakieś pomysły jakby można to było ustawić będe bardzo wdzięczny.
Tło jest to kartka...A1 lub A0 (teoretycznie biała), bardzo mała odległość butelki od źródła światła...około 30-40 cm(może oddalić)?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami