Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: su800

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie su800

czy ktos z was sie orientuje czy su800 wyzwala przedblyski w trybie manualnym? chodzi o to ze mam 2xsb800 i bede mial lampe quantuuma, chce wszystko odpalac przez fotocele ( sb800 w trybie su4 ), a jezeli su800 wysyla przedblyski to moze byc problem z quantuumem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    czy ktos z was sie orientuje czy su800 wyzwala przedblyski w trybie manualnym? chodzi o to ze mam 2xsb800 i bede mial lampe quantuuma, chce wszystko odpalac przez fotocele ( sb800 w trybie su4 ), a jezeli su800 wysyla przedblyski to moze byc problem z quantuumem.
    Tylko po co Ci, SU800, skoro sabiny chcesz dać w SU-4 ?
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Tylko po co Ci, SU800, skoro sabiny chcesz dać w SU-4 ?
    poniewaz nie chce miec lampy na sankach, byc moze troche przekombinowalem ale czy jest taka mozliwosc? jezeli wszystkie lampy mam poza korpusem (ustawione na su4 ) a na sankach su800 to chyba powinno zadzialac. mylę się?

Domyślnie

Przyznaję, nie sprawdzałem w praktyce, ale wysyłanie przedbłysków realizonae jest przez lampy, a nie przez sterownik, jeżeli więc ustawisz wszystkie grupy na tryb M, to lampy nie bedą emitowały przedbłysków.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Przyznaję, nie sprawdzałem w praktyce, ale wysyłanie przedbłysków realizonae jest przez lampy, a nie przez sterownik, jeżeli więc ustawisz wszystkie grupy na tryb M, to lampy nie bedą emitowały przedbłysków.
    jak by tak bylo to jestem w domu

Domyślnie

Na chłopski rozum, nie wydaje mi się, żeby mogło być inaczej. Nie wydaje mi się też, aby SB-800 musiały pracować w trybie SU-4 (bo rozumiem, że to tryb wyzwalania za pomoca wbudowanej fotoceli). Ustawienie na SU-800 trybu M dla aktywnych kanałów, powinno załatwić sprawę. A pewnością to sam sprawdzę, ale dopiero jak nabędę SB-800, a to nie szybciej niż w maju.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    widzę że strasznie kombinujesz.

su800 nie jest co do niczego nie potrzebne to raz, szkoda kasy.

Propozycja nr 1.

Kupujesz kabel synchro do lampy, masz d200 czyli normalnie masz gniazdko PC w korpusie, podłączasz quantuma z d200 kablem (koszt 15zł), sb800 dajesz w tryb SU-4 i wszystki ci ładnie wypala.

Druga możliwość quantum w fotocelę, su-4 na sabinkach, wbudowana lampa w tryb M i najmniejszą moc. Co prawdą przy takim ustawieniu lampka wbudowana ci zastrajkuje po pewnym czasie bo się przegrzeje...

Trzecia możliwość, kupujesz wyzwalacz radiowy, za najdroższy i tak zapłacisz mniej niż za su800 którego nie potrzebujesz podłączasz d200 - quantum za jego pomocą i sabinki w su-4

Wszystkie 3 przetestowałem i się raczej sprawdzają
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Domyślnie

no i ta czwarta opcja - wyzwalanie przez IR, urządzonko kosztuje około 100 zł, a pozwala oszczędzić lampkę wbudowaną i nie trzeba kombinować z zaasłonięciem jej palnika.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

wiem ze strasznie namącilem ale nie mam doswiadczenia ze studiem, poprzestaje narazie na su800, dwóch sabinach i parasolach dzieki za pomoc chłopacy

Uprawnienia umieszczania postów