Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie kto pomoże ocenić?

Witam wszystkich bardzo serdecznie. to mój pierwszy post na waszym forum, zreszta w ogole na jakimkolwiek forum foto bo dopiero od b. niedawna zaczelam fotografowac. ale zeby nie zanudzac. nabylam droga kupna aparacik d80 z kitowym obiektywem Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5 a do tego Tamron SP AF 90mm f/2,8 Di Makro bo interesuja mnie portrety - mojego dziecka głównie chcialabym zeby ktos ocenil te moje fotki, tak tylko ogolnie, ale okiem fachowca. czy sa ok? co pozmieniac? czy potrzebuja jeszcze jakiejs obrobki w photoshopie? bo tak ogladam np. zdjecia na www.sweetbabyphoto.com i sie zastanawiam czy te zdjecia sa mocno wyretuszowane? czy ja mam szanse swoja d80tka cos takiego ladnego strzelic? tu moje fotki:
    a to zdjecia z wyzej wspomnianej strony

dzieki za kazdy komentarz

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie

Nie ten dział.

Domyślnie

a powiesz gdzie z tym?

Domyślnie

Masz szanse takie fotki robić. Ale to wymaga nauki, nauki i ... nauki. Pstrykaj, oglądaj, poczytaj trochę i próbuj. Szczególnie o kadrowaniu, głębi ostrości, świetle. W zdjęciach, które pokazałaś (tych ze strony), dużą rolę odgrywa światło. Wiadomo - PS pewnie też tam ingerował (np. oczy dzieci, pewnie wyostrzenie, podbite nasycenie).
    Pozdrawiam.
    Darek Bagiński.
    Blog

Domyślnie

no i tło jest istotne. Masz w kadrze śmietnik a te przykładowe są czytelne i skomponowane. Poza tym może by warto było dać jakieś ostre zdjęcie bo Twoje to mydło

Domyślnie

Napisz na jakich obiektywach i ustawieniach Robiłaś poszczególne zdjęcia (obiektyw, ogniskowa, przesłona, czas). Są rzeczywiście nie ostre.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    no i tło jest istotne. Masz w kadrze śmietnik a te przykładowe są czytelne i skomponowane. Poza tym może by warto było dać jakieś ostre zdjęcie bo Twoje to mydło
    no z tym mydlem to rzeczywiscie masz racje, musze nad tym popracowac ale że od razu śmietnik? poważnie tak źle? no dobra, na tym 3 zdjęciu to może rzeczywiście trochę bałagan ale 2 pozostałe .. no w sumie jak na nie teraz patrzę to może tez troche... fajnie usłyszeć taką krytykę bo jest naprawdę pouczająca. dzięki! pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dareknik Zobacz posta
    Napisz na jakich obiektywach i ustawieniach Robiłaś poszczególne zdjęcia (obiektyw, ogniskowa, przesłona, czas). Są rzeczywiście nie ostre.
    to pierwsze obiektyw nikorr 18-70mm, 44mm, przesłona 4.5, 1/500
    drugie tamron 90mm/2.8, 4.5. 1/200
    no i ostatnie też 90mm, 3.5, 1/125

Domyślnie

No cóż, nie da się ukryć, że masz przed sobą pewną drogę do pokonania, ale uwierz, jest to droga przyjemna i w efekcie dajaca satysfakcję.
    Z mojej strony 3 rady.
    1. Kup ksiazkę o portretach i czytaj, czytaj, czytaj, do tego patrz dokladnie na zdjęcia, które Ci sie podobają, staraj się z nich tez czerpac wiedzę.
    2. Poznaj dokładnie swój aparat i swoje obiektywy. Za ich pomocą da sie robic świetne zdjecia, bez problemu na tym poziomie, co pokazujesz w przykładach. Naucz sie wykorzystywać długość ogniskowej i używaj swiadomie przesłony, aby osiągnąc zamierzony efekt.
    3. Przykładowe zdjęcia są bez wątpienia doświetlone sztucznym swiatłem i poprawiane w programie (zwłaszcza oczy). Jeżeli chcesz robić dobre portrety (również w swiatle zastanym), zainwestuj w lampę błyskową i jej używaj.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

autograf
    Gość

Domyślnie

Tak na szybko, żeby nie było - że się nie da:

albo jeszcze tak:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów