Close

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 82 z 82

Domyślnie

Trochę mnie to przypadkowe działanie AF zaintrygowało i dziś w wolnej chwili pobawiłem się kilka minut D3. Nie twierdzę, że to co napisałem dalej musi być prawdziwe w przypadku problemów autora tego wątku, ale udało mi się uzyskać bardzo powtarzalne efekty tragicznego wręcz ustawiania ostrości przez AF w D3 i to dla kilku różnych obiektywów (Nikkory z górnej półki: 24-70, 70-200VR, 85/1.4). Sprawdzałem kolejno:

1) tryb AF-S, ustawiony priorytet ostrości i wszystkie zdjęcia ostre.
    2) tryb AF-C, ustawiony priorytet ostrości i wszystkie zdjęcia ostre.
    3) tryb AF-C, ustawiony priorytet migawka+ostrość i duża część zdjęć niezbyt ostrych, ale były też ostre.
    4) tryb AF-S, ustawiony priorytet migawki i praktycznie wszystkie zdjęcia przestrzelone.
    5) tryb AF-C, ustawiony priorytet migawki i praktycznie wszystkie zdjęcia nieostre.

Efekty są bardzo podobne do tych opisywanych. Nie będę ich tu zamieszczał, bo to nic ciekawego - zdjęcia nie są ostre i tyle. Pozwolę sobie tylko przypomnieć to, co jest napisane w instrukcji: ostrość jest ustawiana po wciśnięciu spustu do połowy i przytrzymaniu spustu w tym położeniu. Jeśli spust zostanie wciśnięty do połowy i dociśnięty zbyt szybko (przytrzymanie w połowie - ustawiające ostrość - jest zbyt krótkie), a ustawiony jest priorytet inny, niż priorytet ostrości, to AF i obiektyw nie mają żadnych szans na prawidłowe ustawienie ostrości. Zwyczajnie brakuje im na to czasu i efekty muszą być opłakane. Jeśli tryb pracy jest inny niż priorytet ostrości, to aparat robi zdjęcie nie zważając na to, czy jest ostro, czy nie. Ale jeśli przytrzymanie spustu w środkowym położeniu jest odpowiednio długie, to wszystko jest w najlepszym porządku, niezależnie od wybranego priorytetu. Jeśli był ustawiony priorytet ostrości, to aparat nie robił ani jednego zdjęcia, pomimo kilku lub kilkunastu bardzo szybkich naciśnięć spustu.

Gdzieś ktoś pisał, że autor wątku takie problemy miał nie tylko z D200, ale także z poprzednią puszką. Jeśli tak, to być może przyczyną kłopotów jest zbyt szybkie naciskanie spustu i kiepsko poustawiane parametry AF. To są oczywiście tylko domysły, ale jest to możliwe. Może też mieć na to wpływ wolno (lub wadliwie) działający spust, a szczególnie niestabilnie działające jego środkowe położenie, ale powtórzenie się takiej awarii w dwóch różnych puszkach, jest raczej mało prawdopodobne. W D200 jest taki magiczny przycisk AF-ON. Proponuję wcisnąć i przytrzymać AF-ON, odczekać około 1 sekundy (żeby dać obiektywowi szansę ustawienia ostrości) i dopiero wtedy wcisnąć spust, robiąc zdjęcie, trzymając cały czas wciśnięty AF-ON. Albo ustawić priorytet ostrości i sprawdzić, czy przyczyną nie jest właśnie zbyt szybkie dociskanie spustu. Ciekawe, czy wtedy zdjęcia też nie będą ostre?

Jak już napisałem, są to tylko domysły, ale jeśli dwie różne puszki (stara i nowa) mają podobne problemy i da się w taki błędny tryb pracy AF wprowadzić bez trudu również D3, to może jednak warto zastanowić się nad ustawieniami parametrów tych puszek i techniką robienia zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 28-03-2008 o 00:31
    Jacek

Domyślnie

i dlatego pytalem o opcje a1 i a2.
    podpis nieczytelny

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów