Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: PhaseOne 645

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie PhaseOne 645

Takiego newsa dostałem dzisiaj od PhaseOne:
    http://www.phaseone.com/Global/newsl...splus002b.aspx
    Jak było, to sorry.

Pozdrawiam

Domyślnie

Nie było. Też dostałem te wiadomość. Na polskich stronach juz o tym tez piszą:
    http://www.optyczne.pl/854-nowość-Ma...45_Camera.html
    http://www.optyczne.pl/856-nowość-No...od_Mamiya.html
    i o nowych obiektywach do 645 http://www.optyczne.pl/858-nowość-Tr...wy_Mamiya.html
    na allegro ktoś wystawił ładny zestaw - w komplecie do 645 (niestety model bez D) jest 12 !!! obiektywów (w tym 2 zoomy) - cena 26 tys.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Koalicja antyhaslowa rośnie, Leaf i Sinar kręcą z Francke und Heidecke, a PhaseOne z Mamiyą. Widać, że chłopaki konkretnie się wpieniły na H3D...

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Widać, że chłopaki konkretnie się wpieniły na H3D...
    i bardzo dobrze .. moze niedlugo ceny zaczna sie tez robic bardziej przystepne

Domyślnie

jak przeczytałem ten fragment o M 645 AFD III:
    Aparat ma być dostępny w kwietniu, a jego cena w Japonii w przeliczeniu na złotówki będzie wynosić niespełna 10 tys. zł., więc w Polsce można spodziewać się ok. 13 tys. zł.
    to się bardzo najpierw ucieszyłem, ale potem przyszło opamietanie. Niestety to jest cena bez ścianki.
    Ja liczę na ... alfę i jej tanie body FF 24 MP - może ono zamiesza pod kątem cen.
    Ale skoro hasel jest 2x droższy od innych MF i się nie ogląda na innych, to obawiam się, że nikon i canon się nie będzie oglądał na ceny alfy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    (....) Niestety to jest cena bez ścianki.
    Ja liczę na ... alfę i jej tanie body FF 24 MP - może ono zamiesza pod kątem cen.
    Ale skoro hasel jest 2x droższy od innych MF i się nie ogląda na innych, to obawiam się, że nikon i canon się nie będzie oglądał na ceny alfy.
    Moim zdaniem tu nie ma żadnej symetrii. Sytuacja hassla i sony jest tak dramatycznie inna, że trudno tu wyciągać jakieś wnioski co będzie - szczególnie co do cen.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...Sytuacja hassla i sony jest tak dramatycznie inna,....
    Dlaczego? Ja sugerowałem jako odpowiednik hasela - nikona/canona, a odpowiednik mamiyi - alfę.
    Czy "duzi" zwracają uwagę na ceny "małych".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Dlaczego? Ja sugerowałem jako odpowiednik hasela - nikona/canona, a odpowiednik mamiyi - alfę.
    Czy "duzi" zwracają uwagę na ceny "małych".
    Jacku choćby to je różni, że potencjał Sony jest nieporównywalnie większy. Widać to np. po reklamach alfy w telewizji. Różni je też sposób ekspansji i sposób docierania do klientów. Hasselblad z kolei to legenda fotografii o ugruntowanej pozycji i niektórzy kupią go tylko po to żeby mieć taki, a nie inny napis na obudowie. To samo Mamiya czy Nikon. Sony legendą foto już nie jest. Dodatkowo działają w bardzo różnych segmentach rynku i nie jest też nigdzie napisane, że nowe Sony jest kierowane stricte do profi. Raczej wygląda na to, że będzie inaczej.
    Po prostu tu nie ma symetrii i na prawdę trudno jest szukać porównań i analogii szczególnie co do cen.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-03-2008 o 02:38
    Pozdrawiam
    Marcin

Uprawnienia umieszczania postów