Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Problem z SB800

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

No więc nie używam TTL BL, resetowałem lampę i nieczego nie modziłem w ustawieniach.

Kiedy testowałem obie lampy: moją i "serwisową" - ustawienia były w 100% te same. Miałem czas i wszystko sprawdziłem. A jednak - zdjęcia strasznie się różniły.

Tymczasem serwis umywa ręce - no i masz babo placek.

Domyślnie

a może wrzuć przykładowe fotki jak to wygląda??
    D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaboo Zobacz posta
    Kiedy testowałem obie lampy: moją i "serwisową" - ustawienia były w 100% te same. Miałem czas i wszystko sprawdziłem. A jednak - zdjęcia strasznie się różniły.

Tymczasem serwis umywa ręce - no i masz babo placek.
    to jest problem tzw."masowej produkcji" i związanej z nią ->"niejednorodnością finalnego produktu" (tak sobie to nazwałem na swój użytek i już wyjaśniam..)

otóż w stopce mam dwie szt.SB800, kupione na przestrzeni roku (najnowsza jest z zagranicznej dystrybucji, starsza-z krajowej). W czasie, gdy miałem jedną SB800, nauczyłem się z nią pracować w TTL BL dając równocześnie korektę na +0,7EV (nie będę się teraz rozpisywał, dlaczego co i jak->pisałem już kilka razy o tym w swoich postach na forum) Teraz, gdy mam tę drugą, korekta nie jest wcale potrzebna-więcej-czasami daje na minus, gdyż przepala sic! Sposób pracy mojej się nie zmienił, aparat też nie-więc co się stało? -, otóż nie wiem, wiedzą to pewnie tylko panowie niskiego wzrostu z kraju wiśnią kwitnącego w białych kitlach z napisem "kontrola jakości" na identyfikatorze

SMACZNEJ ŚWIĘCONKI I POZDRAWIAM WSZYSTKICH!

Domyślnie

pozwolę sie podpiac do tego wątku z pytaniem. Czy uszkodzenie wewnetrznego zwierciadełka Ta duga szybka z kolei, bedzie miało wpływ na pomiar-pracę lampy.Zauważyłem ,że w mojej poprostu przygrzała sie srodkowa czesć tego plasiku. Ulica Postępu sie kłania ?

Domyślnie

Drogi Rotorze, bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Trochę mnie uspokoiłeś. Aczkolwiek to przykre, że taka firma jak Nikon dopuszcza do takich numerów (chodzi mi o to, że bliźniacze egzemplarze moga się aż tak od siebie różnić).

W takim razie co? Nie pozostaje mi nic innego jak kupić Metza? Nie słyszałem, żeby z tą lampą były jakiekolwiek problemy ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaboo Zobacz posta
    Drogi Rotorze, bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Trochę mnie uspokoiłeś. Aczkolwiek to przykre, że taka firma jak Nikon dopuszcza do takich numerów (chodzi mi o to, że bliźniacze egzemplarze moga się aż tak od siebie różnić).

W takim razie co? Nie pozostaje mi nic innego jak kupić Metza? Nie słyszałem, żeby z tą lampą były jakiekolwiek problemy ???
    to już Twoja decyzja, nie wiem jak Metz poradził sobie ze skomplikowanym CLSem i iTTLem Nikona

Ja się tylko zastanawiam, która moja sabinka odpowiada założeniom konstruktorów:ta, co niedoświetla, czy ta-co korekty nie potrzebuje-i czasami przepala (żeby było ciekawiej, to napiszę jeszcze, że wbudowana lampka w D300 również niedoświetla, czyli zachowuje się podobnie jak moja pierwsza sabinka800

Uprawnienia umieszczania postów