Witam,
tak sie zastanawiam czy ktos ma instrukcje do Nikon F80?
najlepiej w formacie PDF![]()
Szukaj
Witam,
tak sie zastanawiam czy ktos ma instrukcje do Nikon F80?
najlepiej w formacie PDF![]()
NIKON's ...
Witam wszystkich.
Mam F80 od paru dni :> i jestem oczarowany...
Dla odmiany nie poprosze o podrecznik![]()
Za to tutaj http://photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00916L
znajdziecie dyskusje na ten temat. Dugi post od gory zaczynajacy sie od "Crystal, try this link" -swietnej jakosci pdf z manualem.
Pozdrawiam
michal
Spoko, przyjemnosci z pstrykania F80, to bardzo dobry aparat. Jak dobierzesz do niego odpowiednie szklo to robi cuda![]()
D300 | N35 1.8 | N17-55
wczoraj pomacałem pierwszy raz ten aparacik. Dźwięk lustra i migawki jest piękny w porównaniu do cyfrowych braci.
Ostatnio edytowane przez banans ; 20-06-2008 o 16:22
Zdaje sie ze sa na stronie nikona za free po polsku
Pozdrawiam GRUPA FOTOKUJAWY
http://diplodocs.pl/
tam sa instrukcje
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Poczytałem instrukcję i tak na sucho dwie rzeczy są dla mnie niejasne:
1. Kombinacje "tryb AF/wybór pola AF". W instrukcji jest tabelka (str. 40 w pdf) z której nie bardzo jeszcze rozumiem różnicę między opcją II i III ("włączone w ustawieniu domyślnym" vs. "można wyłączyć za pomocą CSM 9") oraz V i VI ("włączone w ustawieniu domyślnym" vs. "można wyłączyć za pomocą CSM 10").
2. Blokada ekspozycji/blokada ostrości. To się zawsze odbywa jednocześnie (przez wciśnięcie do połowy spustu migawki i przycisku "AF-L/AE-L") czy można obie te rzeczy blokować niezależnie?
Postaram się po Bożemu.
AD1
Te dwie możliwości II i III oraz V i VI to jest to, tak naprawdę, to samo prawidło, a więc:
Jeżeli masz w body nastawione "s" (to obok "m" i "c") i ustawione na AF dynamiczny to body samo wybierze na co nastawić ostrość po naciśnięciu spustu, biorąc pod uwagę najbliższy obiekt. Jeżeli ten obiekt (np. dziecko) zacznie zasuwać, to body automatycznie będzie łapać ostrość pozostałymi polami w zależności na które pole obiekt się załapie. Możesz to wyłączyć w CSM 9 i wtedy Ty decydujesz, od którego konkretnie pola ma się zacząć "polowanie", bo przecież nie musi to być najbliższy obiekt. Ale nadal będzie to AF dynamiczny.
W drugim przypadku masz nastawione "c" (to obok "m" i "s") i masz odwrotnie: domyślnie jest nastawione, że to Ty decydujesz, od którego pola zacząć i możesz to wyłączyć CMS 10.
AD2
Można niezależnie.
- możesz nastawic tak, że po lekkim przyciśnięciu spustu i przytrzymaniu nastawi Ci się AF oraz pomiar światła i póki będziesz trzymać te dwa parametry pozostaną niezmienne
- możesz nastawic tak, że pomiar zapamiętuje Ci przycisk AE-L/AF-L póki go powtórnie nie wciśniesz.
Wtedy np. pobierasz pomiar z jakiegoś obiektu, który wydaje Ci się, że ma średni walor, przyciskasz AE-L/AF-L i przekadrowujesz na co chcesz i spokojnie łapiesz ostrość też na co chcesz.
- możesz nastawić tak, że AF uruchomi Ci się tylko i wyłącznie gdy przytrzymasz AE-L/AF-L. Moim zdaniem mało poręczne.
- możesz nastawić tak, że łapiesz ostrość wraz z pomiarem na jakimś obiekcie, przyciskasz AE-L/AF-L, przekadrowujesz i te dwa parametry nie ulegają zmianie. Czasami przydatne.
Osobiście korzystałem z ustawienia drugiego.
Mam nadzieję, że choć trochę rozjaśniłem. Jeżeli jeszcze bardziej zamąciłem to poproś jakiegoś Moderatora o wywalenie tego w kosmos
Powodzenia
Jarek
Dzięki, Szuwar. Do żadnego wywalenia w kosmos to na pewno nie jest choć AD1 muszę się postarać dobrze zrozumieć. Nie czuję jeszcze jaka jest różnica między AF ciągłym a dynamicznym skoro oba śledzą obiekt w kadrze.
A AD2: gdzie i jak to można pozmieniać?
Kolejna sprawa to zwinięcie nie do końca naświetlonego filmu (mniej niż 36 klatek). Zwinąć mogę ale jak potem wrócić do miejsca nienaświetlonego? Aparat to sam jakoś rozpoznaje?
Skontaktuj się z nami