Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Na polach...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    No dobra... to skupię się na tej konkretnej wypowiedzi...
    Wchodzą tam gdzie je umieści świadomy fotograf i ma się nad nimi kontrole pod warunkiem posiadania wiedzy.
    To nie przeżytek.
    No to sobie wyobraź niebo przemieszane z górami, drzewami i innymi elementami. Nie wypołówkujesz tego. Albo będzie to wyglądało ni w pięć ni w dziesięć. A Photoshopem na niebieskim kanale "wypołówkujesz" bez problemu.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez futrzak Zobacz posta
    Szanowny kolega powinien spróbować spoglądania w wizjer co jakiś czas przy robieniu zdjęć - tak chociażby pro forma
    ????

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    O matko jedyna...
    Ujecie fajne, ale co uzasadnia plik 800KB? JPG 250%...?
    Uzasadnienie jest jedno- obawa o słabą jakość, która i tak w porównaniu do zdjęć z cyfraków jest taka jak z prehistorycznych małpek cyfrowych .

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    gdzie taka budowla stoi? To chyba podstawa starego wiatraka czy cuś
    Może w pierwszej kolejności wyjaśnię małą nieścisłość, która pojawiła się w tym wątku, a mianowicie budowla ta nie stanowi pozostałości po młynie (jak twierdziła większość), a jest, jak trafnie wskazałeś, podstawą wiatraka (tak twierdzi Starszyzna zamieszkująca do dziś pobliskie tereny).

Budowla ta, znajduje się na trasie Kołobrzeg-Karlino, pomiędzy miejscowościami Stramnica-Czernin, a ściślej na pierwszym łuku drogi po prawej stronie (jakbyś w pobliżu przejeżdżał ).

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Bo go nie miał...
    Cenię Twoją twórczość, ale wybacz, bo ja nawet boję się nauczyć obsługiwać ten "wynalazek" z obawą, że w pewnym momencie mógłbym dojść do wniosku, iż napstrykam n-ujęć, a następnie zacznę tworzyć zdjęcie na ekranie monitora. To mnie nie bawi i z pewnością dlatego będę jeszcze dłuuuuuuuugo w tyle .

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    ...Wchodzą tam gdzie je umieści świadomy fotograf i ma się nad nimi kontrole pod warunkiem posiadania wiedzy.
    To nie przeżytek.
    Mam jeszcze jedno ujęcie z tego miejsca, ale po tym argumencie, to boję sie je zamieszczać pod ocenę, z uwagi na to, że "pojechałem po bandzie"...
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T_P_ Zobacz posta
    ...ale wybacz, bo ja nawet boję się nauczyć obsługiwać ten "wynalazek" z obawą, że w pewnym momencie mógłbym dojść do wniosku, iż napstrykam n-ujęć, a następnie zacznę tworzyć zdjęcie na ekranie monitora. .
    Zdjęcie się nie tworzy na ekranie monitora, ale w wyobraźni fotografa.

Domyślnie

TP, bez obaw. Najwyzej sie jeszcze czegos dowiesz, a zdjeciom przeciez nic nie ubedzie.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T_P_ Zobacz posta
    (...)

Mam jeszcze jedno ujęcie z tego miejsca, ale po tym argumencie, to boję sie je zamieszczać pod ocenę, z uwagi na to, że "pojechałem po bandzie"...
    Dawaj i nic się nie bój!
    Polemizowałem z kol. światło nie odnosząc tego w żaden sposób do Twojej pracy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Zdjęcie się nie tworzy na ekranie monitora, ale w wyobraźni fotografa.
    Tak, to prawda, kadr tworzysz w głowie, ale reszta, to światło, którego częstokroć brakuje i wówczas właśnie trzeba improwizować .

"Podkuszony", przedstawiam wcześniej wspomniany kadr

Pozdrawiam T_P_
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Domyślnie

O ile podloga jest tutaj mniej intrygujaca, o tyle polowka nie wprowadza tutaj takiego zamieszania, jak na drzewach w 1 zdjeciu.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Jakaś dziwna dyskusja sie tu toczyła. Cos w stylu wyższości świąt... Chyba jest sprawą oczywistą że świadomy fotograf DOBIERA narzędzia do swojego projektu ,który powstał w jego głowie. Bezsensowne jest zastosowanie połowki gdy w kadrze są, czy jest drzewo. To że akurat mam w torbie ten drobiazg nie wymusza na mnie zastosowanie go. W tym wypadku PS wydaje się być bardziej efektywnym wyjściem, a efekt końcowy na pewno lepszy. Jeśli chodzi o sytuacje jak na 2-ej fotce nie ma co bawiić się w PS-a szara połowka i z głowy. Liczy się efekt końcowy- poprawnie wykonane zdjęcie bez okaleczeń i błędów. Metody niech pozostaną sprawą świadomego wyboru twórcy.
    Pozdrawiam
    Nikon i parę szkiełek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nostromo Zobacz posta
    ...W tym wypadku PS wydaje się być bardziej efektywnym wyjściem, a efekt końcowy na pewno lepszy...
    ... a w sytuacji gdy nie masz PS .

P.S. Dziękuję wszystkim za wizytę i komentarze, pozdrawiam T_P_

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów