Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41
    sailor
    Gość

Domyślnie

seria wydawnictwa ars polony to chyba najlepsze co mozna dostac w jezyku polskim niestety juz tylko na rynku wtornym. ladnie wydane z obrazkami tysunkami ustawienia studia i efektem koncowym

jak ktos chce troche wiecej podstaw teoretycznych to witold dederko "swiatlo w fotografii" ostatniw ydanei bodajze w roku ok 1970 wiec mozna poczytac o kwiatach typu "swiatlo blyskowe raczej nie znajdzie zastosowania w fotografii studyjnej, moze z wyjatkiem eksperymentow" ale poza tym to bardzo porzadna wykladnia teorii oswietlenia. jak ktos sie bardzo usmiechnie to pozycze na ktoryms zlocie do obejrzenia.

ostatnio pojawilo sie pare pozucji w miare wartych uagi z serii "zrob to lepiej" pomijajac czasem bardzo niefachowe slownictwo to sa to calkiem porzadne kawalki wiedzy. widzialem "portret doskonaly" - gdzies nawet sie poniewiera nowka sztuka nadmiarowa jakby ktos chcial, i "fotografia cz-b"

hmm ciezko po wojktu jeszcze cokolwiek godnego uwagi dorzucic

Domyślnie

dokładnie - książki z serii pro lighting polecam!!!
    jestem w trakcie kolekcjonowania najciekawszych(dla mnie) pozycji
    Jeśli ktoś z okolic wrocka będzie tym zainteresowany to mogę wypożyczyć na momencik.
    http://plfoto.com/35575/autor.html --- moje folio na plfoto

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasia
    Ponieważ tez przymierzam sie do stworzenia malego studia (chyba rzeczywiscie opre sie na sprzecie z funsports) czy moglbys - prosba do Wojtka JK ,badz kogokolwiek kto wie - podac linki do stron gdzie przedstawiona jest budowa takiego studia , wymogi co do wyposazenia, minikursy pracy w studio itd
    Pozdrawiam
    na poczatek nie ma sensu zajmowac sie planami budowy studio .. no chyba ze masz na to czas i kase. potrzebe ci - minimum 2 lampy, tak jak napisal wojtek, setki starczaja gora do polportretu, chociaz ja czesto staram sie robic cala postac i dzieki temu ma niedoswietlone foty :/
    do tych lamp potrzebne ci parasolki lub softboxy ze wskazaniem na te drugie (nazywane swiatlem okiennym z powodu tego e bardzo ladnie rozpraszaja blysk), przydalaby sie tez strumienica zeby zrobic sobie swiatelko punktowe w razie potrzeby - mozesz ja zrobic sam wykorzystujac reduktor do rur kanalizacyjnych pcv ale w funsportcie kosztuej ona chyba 25 pln wiec nie ma sie co meczyc
    przydala by sie blenda - na poczatek moze byc arkusz styropianu - swietnie odbija swiatlo. mozesz tez jakis rozpraszacz z kalki technicznej sobie zafundowac.
    oswietlenie menij wiecej masz. teraz potrzebne jeszcze tlo. tu jest wielkie pole do popisu

powinny byc dwa - czarne i biale. czarne jest super bo pochlania swiatlo i nie masz cieni na tle - ale nie zawsze mozna je wykorzystac. biale zawsze masz tego swiatla wiecej poza tym jak fotografujesz ubrana na czarno murzynke to ciezko na czarnym tle :P choc mozliwe - do polportretu wystarczy nawet przescieradlo, no chyba ze masz dostep do baaardzo szerokiego brystolu. zawsze mozna kupic tlo materialowe/kartonowe .. ceny od 300pln w gore.

jak juz to masz to stawiasz w pomieszczeiu.. moze to byc nawet duzy pokoj .. na tle stawiasz stolek na stolku sadzasz ceirpliwa zone lub dziecko*, ustawiasz lampy i kombinujesz .. w praktyce baaaardzo suze pytan ci sie pojawi. wtedy trzeba pytac

to tak w duzym skrocie .. w duzej czesci z autopsji

*jak niema zony lub dziecka to moze byc sam stolek

Domyślnie

Rany, Sailor ja nawet stołka nie mam
    co robić?

sailor
    Gość

Domyślnie

stolek ci moge pozyczyc - ale przeciez zawsze mozesz wykorzystac krzeselko na ktorym siedzisz czytajac forum .. no chyba ze orientalnym zwyczajem siedzisz na podlodze i laptopa na kolanach trzymasz

Domyślnie

Silor powiedz czy jest zadowolony z lampy którą posiadasz (jak rozumiem 100tka z funsportu) czy może uważasz że to wyrzucanie pieniędzy i od razu trzeba kupić coś większego? Czy z 200tka opisany przez ciebie problem braku mocy przy całej sylwetce już by nie istniał? (wiem iż mocy nigdy za wiele - ale chwilowo na 400 mnie nie stać)
    Jak posiadane przez ciebie 100tki sprawdzają się przy fotografii przedmiotów, powinny chyba dawać radę?
    dzieki za pomoc

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elmihu

Silor powiedz czy jest zadowolony z lampy którą posiadasz (jak rozumiem 100tka z funsportu) czy może uważasz że to wyrzucanie pieniędzy i od razu trzeba kupić coś większego? Czy z 200tka opisany przez ciebie problem braku mocy przy całej sylwetce już by nie istniał? (wiem iż mocy nigdy za mało- ale chwilowo na 400 mnie nie stać)
    Jak posiadane przez ciebie 100tki sprawdzają się przy fotografii przedmiotów, powinny chyba dawać radę?
    dzieki za pomoc
    nie wiem czy zadowolony .. jak powiedziales mocy nigdy za wiele/ ale ponizej pare efektow z pracy z podzialem na kategorie (fotki pogladowe - w zadnym wypadku nie oceniac!!!! )

produkty:

ludzie:

wszystko robione dwoma "setkami". ocenic musisz sam czy sie nadaje i czy wystarcza. jesli chodzi o t o czy jestem zadowolony to mysle ze te lampki zwrocily mi si ejuz mocno pod wzgledem tego czego sie nauczylem .. jakbym skladal na cos lepszego to do tej pory bym pewnie nie kupil. a tak to mnostwo sie metoda prob i bledow (glownie bledow ) nauczylem

Domyślnie

@sailor

Jak odpalasz sprzet, przez kabel czy na podczerwien?

Domyślnie

na poczatek nie ma sensu zajmowac sie planami budowy studio
    Sailor niestety nie buduje studio - kolega ma male wolne pomieszczenie i razem chcielibysmy tam popróbować "zabawy w studio" .Zamierzamy wystartować z dwoma lampami , jkimis parasolakami ,softboxem , zobaczymy ile wysuplamy kaski.

Wojtek J.K. - wielkie dzieki za linki
    Wszystkim dziekuje za rady.

Podobnie jak macha64 interesuje mnie sposob odpalania - co lepsze , bardziej funkcjonalne , tańsze... Jsk polączyć kilka (2-3) lampy z aparatem ?
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam
    Waldek
    ---------------------
    www.foto-front.com

aparat i psy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor
    Sailor co ty jesz do herbaty - kalafonię?!
    D70|N AF-S18-70DX|N AF50/1,8D|SB-800|ML-L3|CF 1GB|Sherpa 600n|TLZ 2|MC MTO-11C A
    ŻONA to luksus - APARAT to konieczność!!!

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów