Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52
    Oszczędny w słowach Awatar Rimon
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie Nikon d50 a d 70

Wtam serdecznie forumowiczow. To mój pierwszy post, który piszę na tym forum. Przeczytałem już sporo.
    Mam mały problem. Robię zdjęcia 100% amatorsko. Głównie tzw. wakacyjne. Sporo fotografuję w dość trudnych warunkach oświetleniowych ( kościoły zabytki i t.d. ). zdjęcia przyrodnicze. Chcę kupic lustrzankę cyfrową i zastanawiam się pomiędzy D50 a D70. Czy wg Was warto inwestować w 70 czy wystarczy 50? Na ile lepsze parametry 70 przydadzą się amatorowi a które praktycznie są mało istotne ( np. lepsze aku pozwalajce zrobić 2400 a nie 2000 tyś fotek nie sprawia mi różnicy). Nie chcę przepłacać ale nie chcę również żałować kilku zł i potem przeklinać. Jeśli ktoś życzliwy podpowie będę wdzięczny. Interesuje mnie głównie samo body. Mam przy analogu kilka obiektywów i wiem, że na tym oczszędzać raczej nie opłaca się.

Domyślnie

Tu masz szczegółowe zestawienie różnic:
    http://www.dpreview.com/reviews/nikond50/
    A ogólnie, bierz D50. Jest tańszy, różni się drobiazgami niezbyt istotnymi w przeciętnych, amatorskich zastosowaniach.

Oczywiście przeczytaj uważnie zestawienie różnic, bo być może jednak znajdziesz jakąś cechę, która wyda ci się niezbędna. Ja np. nie wyobrażam sobie aparatu bez grida, drugiego kółka nastawczego i (choćby tak żałosnego jak w D70) podglądu głębi ostrości, kto inny ma te drobiazgi głęboko w d...

Domyślnie

Dodam od siebie ze w subiektywnej ocenie D50 wypadl lepiej niz D70 w obrazowaniu, przy zastosowaniu identycznego obiektywu i tych samych nastawow w obu aparatach.

Domyślnie D50 czyżby

Czyżby D50 miał nie mieć podglądu głębi ostrości?
    Czyżby w D70 podgląd był tak badziewny?
    To ja się zastanawiam czy przesiadać się z mojego drucha F65.

Czornyj:
    A swoją drogą czym jest kółko "grid"? Samo słowo kojaży mi się z jakąś siatką punktów.
    Miłego dnia.

Domyślnie

grid i kółko to dwie różne sprawy. Grid to siatka na matówce ułatwiająca kadrowanie, kółko służy do zmiany parametrów

Domyślnie Jedno co mnie drażni

Z opisu drażni mnie w D50
    - EV z krokem co 1
    Reszta wygląda tak jakby marketingowiec się pomylił albo opis był do bani.
    D50 ma szybszy port USB, ma ImageProcesing, nowsze układy pomiarowe, duze lcd(dopiero d70s ma taki sam)

Czym jest AF-A(Auto) nie jażę - automatyczny autofocus? jak to rozumiec?

A swoją drogą to parę detali leży mi bardziej w D70.
    Czy oni nie mogi zrobić D5070 i było by spoko.

Jak można robić D70 z USB 1.1 !!!!

Za D50 przemawia dla mnie też karty SD bo je mam z innego sprzętu no i USB2.0

Jakaś propozycja?
    Miłego dnia.

Domyślnie Re: Jedno co mnie drażni

Z opisu drażni mnie w D50
    - EV z krokem co 1

nie ma takiej mozliwosci. juz moja 30-letnia Praktica ma skok co 1/2 EV

Jak można robić D70 z USB 1.1 !!!!

a nie masz czytnika kart? to kosztuje 30zl i obsluguje USB 2.0 z taka predkoscia, o jakiej polaczenie aparat-PC moze pomarzyc. a na dodatek w wypadku przepiecia w porcie USB ryzykujesz zjaraniem kawalka taniej chinskiej elektroniki za te 30zl, a nie aparatu za duzo wiecej?

Jakaś propozycja?

D50 i za roznice cenowa wybrac obiektywy. 18-70 zamiast 18-55 i jesli starczy to chocby 70-300 (tanie, dobre).

co do podgladu glebii ostrosci, to moze nie robmy sobie przyslowiowych "jaj z pogrzebu". przy "gigantycznych" celownikach D50 i D70 nijak nie ma to wielkiego sensu bo i tak nic nie widac. ale fakt, D50 tego nie ma. jesli planowales robic np. makro w jasnym sloncu, to moze byc to jakas tam wada

Domyślnie

Admin napisał:
    Dodam od siebie ze w subiektywnej ocenie D50 wypadl lepiej niz D70 w obrazowaniu, przy zastosowaniu identycznego obiektywu i tych samych nastawow w obu aparatach.
    Zgadzam się. Mam oba to wiem.
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    nie ma takiej mozliwosci. juz moja 30-letnia Praktica ma skok co 1/2 EV
    W tym temacie jest link do tabelek z danymi. Według nich(jak dobrze rozumiem) wynika, ze D50 ma krok 1EV. Jak nie to mnie oświećcie.

a nie masz czytnika kart? to kosztuje 30zl i obsluguje USB 2.0 z taka predkoscia, o jakiej
    Wiem i popieram ale jakby to nieco dziwne.

D50 i za roznice cenowa wybrac obiektywy. 18-70 zamiast 18-55 i jesli starczy to chocby 70-300 (tanie, dobre).
    Mam obiektywy z F65 a uwzględniając, że jest jeszcze przelicznik, to generalnie brakuje mi krótkiego obiektywu. Najchetniej o stałym świetle i niedrogo ale to marzenie.

co do podgladu glebii ostrosci, to moze nie robmy sobie przyslowiowych "jaj z pogrzebu". przy "gigantycznych" celownikach D50 i D70 nijak nie ma to wielkiego sensu bo i tak nic nie widac. ale fakt, D50 tego nie ma. jesli planowales robic np. makro w jasnym sloncu, to moze byc to jakas tam wada
    Jak mam cyfrę czyjąć w rękach to patrzę w wizjer a nie na LCD. Nawyk czy co?
    A podgląd głębi używam coraz rzadziej bo mniej więcej już wiem ile nastawić - chociaż nadal popełniam byki, z reguły za mocno skracam. Ale to pestka.

Czy naprawde D50 jest lepszym aparatem?
    Ktoś po coś wymyślił D70 i nawet zrobił mu wersje S, która ... no właśnie.

Wszystko przemawia za D50, to po jakiego grzyba Nikon zbudował D70(s) ???????

Gdzie jest haczyk?
    Miłego dnia.

Cytat Zamieszczone przez Arkady_pl
    Czy naprawde D50 jest lepszym aparatem?
    Ktoś po coś wymyślił D70 i nawet zrobił mu wersje S, która ... no właśnie.
    Wszystko przemawia za D50, to po jakiego grzyba Nikon zbudował D70(s) ???????
    Gdzie jest haczyk?
    D70 ma nieco solidniejsza i wieksza gabarytowo konstrukcje, dwa kolka kontrolne (nieodzowne w powaznej pracy - jedno kolko D50 mocno obniza komfort), nieco wieksza mase, 3fps zamiast 2.5fps (jak ktos koniecznie musi), wiekszy bufor...
    a czy to jest niezbedne do zycia... ? - sam osadz

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów