Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Epson R285 - problemik

Witam!
    Zanabyłem ów wynalazek na potrzeby własne i...
    I już mnie trafia, ponieważ nie umiem zmusić tego szpeju do działania takiego jak bym oczekiwał.
    Skonfigurowałem zarządzanie kolorem według tego:
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...02&postcount=8
    Przynajmniej tak mi się wydaje, ponieważ miast PSa mam PSE, a ten zarządzanie kolorem ma delikatnie mówiąc "żadne", postanowiłem wykorzystać CNX.
    Wygląda to tak:
    http://www.serv-net.pl/~usr22/profil%20koloru.jpg

I niestety pupa blada. Wszystko dosłownie rozjechane na maxa. Dodatkowo sam wydruk jest beznadziejny. Papier błyszczący jest a i owszem, ale jak nie jest zadrukowany. W ciemnych partiach obrazu pojawia się "szum". Tyle że to jest efekt nakrapianego tuszu, a nie samej foty.
    Kombinowałem już jak qń pod górę i o ile kolory w miarę udało mi się uzyskać poprawne, przy pomocy kontroli kolorów sterownika drukarki, to reszta i tak jest nie do zaakceptowania.
    Wyjechałem tonę papieru, oraz litry tuszu i skończyły mi się pomysły.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Papier i tusz - orginały Epsona?
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 18-03-2008 o 23:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Papier i tusz - orginały Epsona?
    Tusz tak. Papier niestety nie. Drukowałem na HP premium glossy (tylko to miałem pod ręką) i tu jest chyba pies pogrzebany, jeśli chodzi o połysk i "szum". Wyszperałem jeszcze jakiś kilkuletni Inktek glossy i jest znacznie lepiej. Błyszczy się to nawet, nie widać warstw tuszu, "szumu tez nie ma.
    Problem z kolorami został, przede wszystkim to za ciemne jest w stosunku do monitora. Jak bym na wydruku zastosował "shadow/highlights" z PS, to było by już prawie to.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Epsony akurat nienawidzą papieru HP - tusz po prostu w nie nie wsiąka i zbiera się w kroplach na powierzchni. Należy używać papieru orginalnego - wtedy stosowanie profili ma sens, inaczej można je sobie darować, a rezultat tak czy siak jest losowy. Można też używać dobrych papierów innych firm, do których dostępne są profile - np. Tetenal, Fuji, Ilford itd. Jeśli masz papier z profilem dla odpowiedniej kombinacji profil+drukarka i poprawnie ustawisz program, to rezultat będzie naprawdę dość wierny - z dokładnością zależną od poziomu skalibrowania i możliwości monitora oraz jakości oświetlenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Epsony akurat nienawidzą papieru HP - tusz po prostu w nie nie wsiąka i zbiera się w kroplach na powierzchni. Należy używać papieru orginalnego - wtedy stosowanie profili ma sens, inaczej można je sobie darować, a rezultat tak czy siak jest losowy. Można też używać dobrych papierów innych firm, do których dostępne są profile - np. Tetenal, Fuji, Ilford itd. Jeśli masz papier z profilem dla odpowiedniej kombinacji profil+drukarka i poprawnie ustawisz program, to rezultat będzie naprawdę dość wierny - z dokładnością zależną od poziomu skalibrowania i możliwości monitora oraz jakości oświetlenia
    OK. Czyli bez odpowiedniego papieru z profilem, lub epsona, nie mam co podchodzić do tematu, bo wynik i tak może być losowy.
    W tej mojej metropolii, na pewno taki dostanę No nic trzeba będzie poszperać po sklepach w necie.
    A miałem chłopakowi foty na legitymację machnąć.
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 19-03-2008 o 00:59
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radzik100 Zobacz posta
    Na epsonie tylko papier epsona ! inne to porażka
    Nie wiem czy inne, to porażka, ale HP na pewno.
    Mam już epson premium i jakość wydruków jest ok. Niestety problemy z kolorami pozostały nie rozwiązane.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

polecam ustawienie EPSON STANDARD GAMMA 1.8 i wyłącz photoenhance jakość na full i dobry papier zaznacz...

Mnie sie sprawdza mam dokładnie to co na monitorze

Domyślnie Odp: Epson R285 - problemik

Mam już tego epsona w domu ale jeszcze nie instalowałem. Nie mogąc się jednak doczekać, chciałbym zapytać czy producent dostarcza jakieś profile kolorów do niej? Mowa oczywiście o oryginalnych tuszach i papierze epsona.
    D750
    flickr

Domyślnie Odp: Epson R285 - problemik

Cytat Zamieszczone przez koniksk Zobacz posta
    Mam już tego epsona w domu ale jeszcze nie instalowałem. Nie mogąc się jednak doczekać, chciałbym zapytać czy producent dostarcza jakieś profile kolorów do niej? Mowa oczywiście o oryginalnych tuszach i papierze epsona.
    po zainstalowaniu oprogramowania z płytki CD, profile papierów Epsona są dodawane.
    Początkowo miałem problemy z kolorami (chyba działały "ulepszacze" epsona) ale po ustawieniu zgodnie z tym co napisał kolega Czornyj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...02&postcount=8) wszystko działa tip top i na wydruku mam dokładnie to co na monitorze. Ważne żeby w oknie wydruku wybrać odpowiedni profil dla papieru który stosujesz.

Uprawnienia umieszczania postów