Szukaj
Ja trochę rozwinę.
1) Nie, nie ciągnę na siłę poziomów/kontrastu. Przykładowo na zdjęciu poniżej zależy mi, aby nie było zbyt ciemno w cieniach:
2) Jeżeli "rozciągnąłbym" histogram, to powiedzmy byłoby tak - a tak nie chcę:
3) Przykład na antygaussa - z nart, o których pisałem - tutaj sytuacja jest prosta - jest niebo, czerwona kurtka, śnieg (prawie biały) i niewiele więcej. Na histogramie widać wszystko jak na u cyganki na dłoni:
4) I jeszcze jeden antygauss (a zdjęcie wygląda dobrze). Tutaj jest dużo ciemnego, blisko czarnego, co tworzy duży pik na histogramie - reszta wygląda na prawie płasko
Podsumowując - histogram - tak, przy typowych scenach kształt gaussowskopodobny - tak, ale nie ma jakiejś uniwersalnej, niezmiennej zasady.
To było moje rozwinięcie wypowiedzi, w której pisałem, że histogram zależy od sceny. Innymi słowy chciałem pokazać przykłady kontrprzykłady na ładnie rozciągnięty dzwonek.
Wszystko się zgadza, tylko to Twoje ostatnie zdanie może niektórym trochę namieszć w głowach.
Jacek
Zbyszek very dzieki. rozświetlasz.
Piotrkowi_w i JK też dzienx.
hedghogowi nie. haa
Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 18-03-2008 o 18:15
zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
SB900 frotto cokin lowepro epson L800
Zdjęcie z histogramem zbliżonym do krzywej Gaussa będzie nieakceptowalne. Na pewno mdłe.
Teoretycznie da się uzyskać taką krzywą jako średnią nieskończenie wielu ekspozycji. Tak mi się wydaje![]()
Skontaktuj się z nami