Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: histogram

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonnatus Zobacz posta
    widze, że celujesz w górne poziomy ogólności. haaa
    możesz to rozwinać?
    Łojezu, a co tu więcej pisać? Jak fotograf dupa, to z matrycy o szerokiej pojemności tonalnej nie wyciągnie nic. Jak nie dupa, to wyciągnie i naświetli. Ot i wsio
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Ja trochę rozwinę.

1) Nie, nie ciągnę na siłę poziomów/kontrastu. Przykładowo na zdjęciu poniżej zależy mi, aby nie było zbyt ciemno w cieniach:

2) Jeżeli "rozciągnąłbym" histogram, to powiedzmy byłoby tak - a tak nie chcę:

3) Przykład na antygaussa - z nart, o których pisałem - tutaj sytuacja jest prosta - jest niebo, czerwona kurtka, śnieg (prawie biały) i niewiele więcej. Na histogramie widać wszystko jak na u cyganki na dłoni:

4) I jeszcze jeden antygauss (a zdjęcie wygląda dobrze ). Tutaj jest dużo ciemnego, blisko czarnego, co tworzy duży pik na histogramie - reszta wygląda na prawie płasko

Podsumowując - histogram - tak, przy typowych scenach kształt gaussowskopodobny - tak, ale nie ma jakiejś uniwersalnej, niezmiennej zasady.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    ..... Podsumowując - histogram - tak, przy typowych scenach kształt gaussowskopodobny - tak, ale nie ma jakiejś uniwersalnej, niezmiennej zasady.
    A gdzie w tych Twoich przykładach jest coś choćby podobnego do krzywej Gaussa? Krzywa Gaussa to pojęcie z zupełnie innej bajki, niż fotograficzny histogram.
    Jacek

Domyślnie

To było moje rozwinięcie wypowiedzi, w której pisałem, że histogram zależy od sceny. Innymi słowy chciałem pokazać przykłady kontrprzykłady na ładnie rozciągnięty dzwonek.

Domyślnie

Wszystko się zgadza, tylko to Twoje ostatnie zdanie może niektórym trochę namieszć w głowach.
    Jacek

Domyślnie

Zbyszek very dzieki. rozświetlasz.
    Piotrkowi_w i JK też dzienx.

hedghogowi nie. haa
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 18-03-2008 o 18:15
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Zdjęcie z histogramem zbliżonym do krzywej Gaussa będzie nieakceptowalne. Na pewno mdłe.
    Teoretycznie da się uzyskać taką krzywą jako średnią nieskończenie wielu ekspozycji. Tak mi się wydaje

Uprawnienia umieszczania postów