Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: histogram

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonnatus Zobacz posta
    korzystacie z histogramów?
    Korzystamy.

pisze, to bo mi bardzo rzadko udaje się zrobić zdjęcie, które miałoby dokładnie taki wykres.
    czy to zależy od pomiaru światła? matrycowy, punktowy...?
    To zależy od tego co fotografujesz. Histogram, to rozkład ilości pikseli w funkcji jasności. Masz wpływ na to, czy krzywa, którą widzisz będzie optymalnie ułożona w funkcji jasności (czyli możliwie centralnie) - regulujesz to parametrami ekspozycji, kształt krzywej ściśle zależy od fotografowanego obrazu.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

...?
    no, jak chcesz mieć zdjęcie o niskim kontraście to oczywiście nie będzie tej krzywej.

pisze, to bo mi bardzo rzadko udaje się zrobić zdjęcie, które miałoby dokładnie taki wykres.
    czy to zależy od pomiaru światła? matrycowy, punktowy...?
    No to przyjmij do wiadomości, że się mylisz. Krzywa Gaussa wcale nie jest żadnym fotograficznym ideałem. Co więcej, idealna krzywa Gaussa nigdy nie wystąpi na normalnym zdjęciu, bo żaden typowy obraz nie ma i charakterystyki zgodnej z krzywą Gaussa. Rzeczywisty obraz nie jest tożsamy z losowym rozkładem niewielkich zmian jasności pikseli (lub składowych RGB - w zalezności od tego o jakim histogramie mowa), a to właśnie obrazuje krzywa Gaussa.

Chyba jednak coś pomyliłeś.

PS. I jeszcze jedno. To właśnie histogram zbliżony do krzywej Gaussa da obraz o niskim kontraście. Dlaczego? Pokombinuj sam. Nic tak nie rozwija, jak samodzielne myślenie.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 18-03-2008 o 16:44
    Jacek

Domyślnie

Kazdemu wg potrzeb...

Czlowiek o duzej wprawie dobrze sobie poradzi W WIEKSZOSCI PRZYPADKOW (bez histogramu), ale...

I wlasnie dla tego "ale" wartomiec taki wynalazek, wart wiecej, niz wiekszosc pozostalych fajerwerkow w puszce.

Osobiscie uzywam bardzo czesto, lecz nie zawsze i nie do kazdej klatki.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów