Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Domyślnie

[...]Ty chyba nie widziałeś D200 albo D2x jaśli one są bliźniacze... [...]
    A kto napisał że D200 i D2x są bliźniacze?
    Bo ja pisałem że 1ds II i 1d II NIE są bliźniacze. Różnice są spore w parametrach czy przeznaczeniu, podobnie w przypadku np. D200 i D2Hs(a o D2x nic nie pisałem).

Aha.
    IMHO Mamija ZD nie różni się tak strasznie od lustrzaniek małoobrazkowych. Różnica pomiędzy rozmiarem jej matrycy a 5d jest mniejsza niz między 5d a 30d (jest odpowiednio 2-krotna i 2.56-krotna). Waga i rozmiary tego aparatu są zbliżone do D2x i 1Ds II.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsan
    IMHO Mamija ZD nie różni się tak strasznie od lustrzaniek małoobrazkowych. Różnica pomiędzy rozmiarem jej matrycy a 5d jest mniejsza niz między 5d a 30d (jest odpowiednio 2-krotna i 2.56-krotna). Waga i rozmiary tego aparatu są zbliżone do D2x i 1Ds II.
    Mamiya ZD baaaardzo różni się od DSLR-ów. Same rozmiary korpusu i matrycy nie mają tu nic do rzeczy - to jest zupełnie inna filozofia konstruowania aparatu. W ZD praktycznie wszystko jest podporządkowane osiągnięciu wysokiej jakości obrazowania. Nie ma mikrosoczewek na matrycy, filtr AA jest zakładany opcjonalnie. Kolor jest próbkowany przetwornikami 14 bitowymi. To nie jest maszyna dla reportera, tylko dla fotografika!

Domyślnie

Pawelsan czy ty nie potrafisz przeczytać oznaczeń na aparatach fotograficznych jakby miały te same parametry to nie byłyby bliźniaczymi tylko byłby jedym modelem. Przecież sama filozofia nazewnictwa danego modelu nie jest przypadkowa. A jeśli dla Ciebie Mamiji ZD jest bliżej do 5D niż 5d do 30d to proponuję Ci rozmowę na innym forum, ...może kulturystycznym, tam priorytetem jest rozmiar i waga...

Domyślnie

nie chcialem dalej tego ciagnac ale złamałem się
    Cytat Zamieszczone przez jjj
    ps. A co do BTW Mamiya ZD to nie jest aparat małoobrazkowy
    Pawelsan czy ty nie potrafisz przeczytać oznaczeń na aparatach fotograficznych[...]
    no to w tym temacie powiem Ci że BTW to skrót od "by the way" a nie część nazwy aparatu, a jak chcesz nazywać 1d i 1ds bliźniakami bo mają podobne oznaczenia, Twoje prawo.

A jeśli dla Ciebie Mamiji ZD jest bliżej do 5D niż 5d do 30d [...]
    nigdzie tego nie napisalem (ale juz wcześniej wykazałeś brak umiejętności czytania ze zrozumieniem). Co do ogółu twoich wypowiedzi - pokazujesz, że jak nie masz argumentów zniżasz się do obrażania innych.

Pozdrawiam
    Dobranoc

Domyślnie

Nie było moim zamiarem Ciebie obrażać. Ale jak już coś piszesz to nie wycofuj się z tego. Twoja argumentacja jest nieco archaiczna i brak jej konsekwencji.
    Reasumując (w ogólnym kontekstcie) chodzi mi o to, że nie można czytać testów (...moim zdaniem w dużej części sponsorowanych-bo skąd takie w nich rozbieżności w ocenach?) bezkrytycznie. Nikt mnie nie przekona, że 5d jest lepszy od d200 zwłaszcza dla kogoś kto robi zdjęcia sportu lub zwierząt. Nie twierdzę jednakże, że przy innym rodzaju fotografii będzie podobnie...
    P O Z D R A W I A M

Domyślnie

Jeśli ktoś pokusiłby się o jakiekolwiek porównywanie z 30d, to prezentuję gorące zdjęcia z tego aparatu.

fotki na iso 100,800,1600 i 3200.

http://www.negatyw.org/test/30d100.jpg

http://www.negatyw.org/test/30d800.jpg

http://www.negatyw.org/test/30d1600.jpg

http://www.negatyw.org/test/30d3200.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cichy, a zdjęć muru nie masz?, bo te zdjęcia tak trochę w manierze CB ...

Domyślnie

Nikt mnie nie przekona, że 5d jest lepszy od d200 zwłaszcza dla kogoś kto robi zdjęcia sportu lub zwierząt. Nie twierdzę jednakże, że przy innym rodzaju fotografii będzie podobnie...
    P O Z D R A W I A M
    JJJ - powinienes sprecyzowac o jaki typ zdjęc sportowych chodzi. Jesli masz na mysli zawody pod golym niebem to ok, jest szybszy i nie ma dyskusji.

Sport to jednak bardzo często zawody w kiepskich warunkach oswietleniowych i tutaj zdziwilbys sie bardzo co potrafi 5D. Często gdy potrzebne sa czasy rzędu 1/1000s ta matryca na wysokim ISO daje radę tam gdzie inni składają broń. Miałem 20D (5kl/s, mam 1DIIn (8,3kl/s) a mimo wszystko to wlasnie dopiero posiadając "wolny" 5D jestem spokojny o fotki sportowe. Bo ilośc kl/s nie pomoze mi kiedy przy obiektywie f2 i iso 1600 mam kilkukrotnie za długie czasy. Tutaj tylko iso 3200 lub wiecej i sprawny, precyzyjny AF. A te obie rzeczy 5D ma bardzo dobre.

Probowaleś forsować fotki z d200 przy iso 6400 bo np. na kiepsko oswietlonej sali potrzebujesz czasu 1/800 s (a potem jeszcze wycinac, bo w bardzo dynamicznym sporcie nie zawsze jest możliwość precyzyjnego kadrowania). Oczywiscie bez podbicia ev, bo takiego luksusu nie ma.

Widziales co wychodzi?

I zeby nie bylo że atakuje jeden system
    Jak pisalem tego luksusu nie mam równiez z 1dII i nie bardzo miałem z 20D.

Kilka fotek głownie ze sportów zwięrzątek wstawiłem równiez na to forum. Większość z nich była robiona wlasnie 5D, na iso 1250 i wyższym.

Nie zamierzam Cie przekonywac bo to niemozliwe. Sam sie przekonasz zapewne w praktyce niebawem

Pozdrawiam

amber

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Jeśli ktoś pokusiłby się o jakiekolwiek porównywanie z 30d, to prezentuję gorące zdjęcia z tego aparatu.

Dlaczego na wszystkich jest taki sam czas i przesłona pomimo zmiany ISO ?

PS. Nie czepiam się, chciałbym sobie cos porównać, ale nie wiem jak to jest wykonane
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n
    Cytat Zamieszczone przez Cichy

Dlaczego na wszystkich jest taki sam czas i przesłona pomimo zmiany ISO ?

PS. Nie czepiam się, chciałbym sobie cos porównać, ale nie wiem jak to jest wykonane
    LOOOOL ... Nie wiem, jak w Nikonie, ale w Canonach mamy tryb Manualny i lampa błyska wtedy w zależności od ISO różną mocą..

BTW. Na tych zdjęciach lampa była odbita od sufitu, dlatego wygląda to na robione bez flasha
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów