Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69
    Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk

inna kwestia - podstawowe nieporozumienie jakie zawsze wychodzi ze strony uzytkownikow Nikona: system EOS nie powstal po to, by uzywac z nim szkiel manualnych. po prostu nie. to jest system od poczatku do konca stworzony pod obiektywy AF i kolejne korpusy sa rozwijane pod katem pracy z automatyka nastawiania ostrosci. po to sie m.in. kupuje Canona
    Hehe, rozumiem to doskonale. Jak Nikon nie mierzy swiatla z manualem to jest beee. Jesli robi to lepiej niz Canon..coz przeciez Canon nie jest do manuali Chodzi raczej o to ze nie ma wiekszego problemu by dobrze wspolpracowal i z jednym i z drugim, co potwierdzaja wyzsze modele Nikonow wspolpracujace doskonale zarowno z najnowszymi szklami AF-s /VR jak i z manualnymi Nikkorami. Szkoda ze Nikon zdecydowal sie wyciac ta funkcje z nizszych modeli..bo jest to niewatpliwie przewaga tego systemu nad Canonem

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    spytam z ciekawosci, bo nie pamietam: M42 tez mozna dostac prawidlowy pomiar w D200? w D70 to wiem ze nie, ale czy D200 tak samo?
    Zdecydowanie nie tak samo. D70 ma nieco "wykastrowana" wersje bagnetu F, min o symulator polozenia przyslony i o pomiar swiatla. W serii D1/D2, D200 jak i klasycznych F100, F5, F6, tych problemow nie ma. D2 i D200 mozesz uzywac nawet pomiaru matrycowego, wprowadzajac uprzednio parametry obiektywu do aparatu, nawet ze szklem M42

Wini: pewnie bedzie tak jak z promocja D50..podwyzszyli cene z 2100 do 2400, ale 300 Ci dawali z powrotem w promocji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid
    Hehe, rozumiem to doskonale. Jak Nikon nie mierzy swiatla z manualem to jest beee. Jesli robi to lepiej niz Canon..coz przeciez Canon nie jest do manuali
    nie wylapales. mnie tylko chodzilo o to, ze pod wzgledem ilosci szkiel mozliwych do podpiecia Canon nie ma sie czego wstydzic.

a osobna kwestia jest uzywanie takich szkiel z korpusami EOS. rynek jest taki, ze ogromna wiekszosc uzytkownikow uzywa szkiel AF a MF pozostaje domena hobbystow (i w przypadku Canon oznacza w 99 na 100 przypadkow mocowanie M42). wiekszosc osob inwestujacych w system EOS to po prostu osoby niepotrzebujace MF lub potrzebujace rzadko. pozostali maja M42, Nikkory itd. i jakos sobie radza z ewentualnymi ograniczeniami.

Cytat Zamieszczone przez Kaleid
    W serii D1/D2, D200 jak i klasycznych F100, F5, F6, tych problemow nie ma. D2 i D200 mozesz uzywac nawet pomiaru matrycowego, wprowadzajac uprzednio parametry obiektywu do aparatu, nawet ze szklem M42
    jak wyglada to wprowadzanie parametrow? cos sie dlubie softem, ustawia w jakichs C.fn-ach (czy jak to sie w Nikonie nazywa), ustawia stala korekte ekspozycji?
    jakie parametry sie ustawia

Domyślnie

StudioCasting, a moze sprecyzuj do czego potrzebny ci aparat jak studio to moze 6x6 , jak reportaz to moze jednak d200 ,jak landszafty to tez 6x6.
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Nie jestem hobbystą, a używam manuali. Wbrew pozorom, to nie jest mało istnotna różnica pomiedzy Nikonem a Canonem, ale rzecz wręcz znakomita przemawiająca na korzyść Nikona. Problem jednak w tym, że Nikon powoli sam odchodzi od tej filozofii, ograniczając tę kompatybilność do najdroższych korpusów.
    Ale pytanie nie dotyczyło co z czym będzie współpracować, bo o ile dobrze je zrozumiałem, to mamy do czynienia z dziewiczym wyborem. Jako miłośnik i użytkownik Nikona powtórzę po raz kolejny: 5D. Ps. tej aukcji już nie ma, zniknęła

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Niezłe jaja. Aż żałuję, że nie wziąłem udziału w tej aukcji. Pogonił bym tego sprzedawcę na taki sprzęcik, po cenie, jaką wrzuciłbym do licytacji. To była oferta publiczna i wiążąca, a w tej ofercie wyraźne zastrzeżenie, że aukcja trwa do końca, cena wylicytowana jest ceną sprzedaży i nie sprzedaje się tego towaru poza allegro!!!

Domyślnie

Witajcie

Ja bez bólu serca powiem tak:

Jeśli masz sporo kasy to weź 5D - nie chodzi mi tu o koszt samej puszki, ale przede wszystkim o obiektywy. 5D dobrze współpracuje tylko ze szkłami topowymi - 17-40L podpięte do 5D jest słabe. Najlepiej działają stałki lub L-ki ale te najlepsze 16-35.

D200 do ISO 400 będzie robił bardzo podobne zdjęcia i nawet duże powiększenia nie ujawnią wyższości 5D, powyżej ISO 400 różnica jest wyraźna.

Pozdrawiam

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

Pstrykam sobie właśnie DeDwósetką - no muszę przyznać, że feeling ma niesamowity. Ergonomia bajeczna. Troszkę straszy to mejd in tajland na spodzie i szumy w cieniach są okropne na wyższych iso, ale ogólnie podobuje mnie się
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie Re: Nikon D200 czy Canon 5D ?

Cytat Zamieszczone przez StudioCasting
    Stoję przed dylematem:
    Nikon D200 czy Canon 5D ?
    Zero osprzetu zarówno do Nikona jak i do Canona.
    Do tej pory fotografowałem E300.
    moim zdaniem Nikon
    szybszy, mocniejszy, wprawdzie ma o 2 mega pixele mniej ale jakość obrazu tak samo idealna a jest tańszy chyba o 2 000 zl
    po Czerwonej stronie mocy

Domyślnie

Dla przykładu cyknąłem foto na ISO 1600:

http://www.negatyw.org/test/d200iso1600.jpg

Troszkę te cienie mnie frapują A ja często używam takiej czułoci..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Dla przykładu cyknąłem foto na ISO 1600:

http://www.negatyw.org/test/d200iso1600.jpg

Troszkę te cienie mnie frapują A ja często używam takiej czułoci..
    noo... te zielone butelki wyglądają fatalnie
    a ściana pod parapetem jeszcze gorzej (jak nieotynkowana)
    po Czerwonej stronie mocy

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów