Juz to dzisiaj pisalem na innym forum. Nie uzywaj tak ostrych szkiel do takich zdjec, bo powiekszenie i efekt, ktory uzyskujesz nadaje sie co najwyzej do gabinetu dermatologicznego.
Szukaj
Juz to dzisiaj pisalem na innym forum. Nie uzywaj tak ostrych szkiel do takich zdjec, bo powiekszenie i efekt, ktory uzyskujesz nadaje sie co najwyzej do gabinetu dermatologicznego.
piotr biegaj, iczek
Fotografia ptaków: https://piotrbiegaj.com
Blog Fotopropaganda: https://iczek.pl
szymony... fajna ta twoja wersja!
pokombinuje!
www.trphoto.pl
D70(NIE CHCE GRIPA) / D200(MAM GRIPA) Nikkor 10.5mm/50mm/28-70mm/80-200mm SB 26/800 ..I na smaczek ... 622 Sunpaczek
to forum jest towarzystwem wzajemnej adoracji. jeden powie, a reszta jak stado baranów. albo jak kula śniegowa.
najciekawsze jest to, ze wypowiedzi tych samych osob sprzed kilku lat i sprzed kilku dni bywaja kompletnie sprzeczne. W sumie "tylko krowa nie zmienia poglądów". Ale jak ktos mowi w 2004 ze obiektyw x jest super a w 2007 ze jest kompletnie do bani to ja tego nie rozumiem.
Ciekawie prawicie panowie. To znaczy, że jak jest zdjęcie to powinny się równo przeplatać opinie, 50% mówi, że złe, a 50% że super? To nie efekt "adoracji" tylko po prostu zbliżonych poglądów, czy odczuć, gustów itp. To nie wybór ulubionego koloru, czy liczby od 1 do 1000, tylko zgrubna ocena zdjęcia. Albo się podoba, albo nie, albo trochę. Nie ma tu pola na "adoracje". Mamy 3 opcje do wyboru i większość po prostu wybiera jedną. A, że niektórym ciężko zrozumieć, że mogą się ich prace nie podobać to już inna sprawa. Ja zwykłem "jeździć" równo po fotografiach sailora, choć jak coś tam mi się spodobało, to nie omieszkałem też tego wyrazić. Czasem tak jednak jest, że nie rozumiemy, dlaczego innym się coś podoba - często tak jest z twórczością daleko różną od naszej, która bywa po prostu niezrozumiała. Oni się "adorują" bo ją rozumieją. Bo widzą, że światło zostało perfekcyjnie ustawione, makijaż jest super, nabłyszczenie skóry odpowiednie, a kontrasty skontrolowane do jednej trzeciej działki EV. A my maluczcy widzimy tam po prostu jakiś nietęgi kadr i np. pannę na krzesełku i dla nas lipa. Trochę tolerancji. Często np. "mdłe" niekontrastowe zdjęcie aktowe, może być wysoko cenione przez fotografów, a zwykłemu pstrykaczowi się nie będzie podobało, bo jakieś takie nijakie. Nie chcę tu cechować, tylko po prostu stwierdzam, że są trochę różne grupy ludzi, którzy trochę inaczej postrzegają świat i swoją/innych pracę i ciężko o zrozumienie między tymi grupami.
Co do obiektywu, to nie tylko jego ostrość się liczy, bo chyba najważniejsze jest oświetlenie modelki. Niestety u mnie w robocie monitor zamiast normalnej skóry pokazuje jakieś różowo-świnkowe coś, z dziwnymi przejściami w przepalenia, więc się nie wypowiem na temat kolorków, choć coś czuję, że nie jest tu dobrze. Ostrość zawsze można zmiękczyć w obróbce, w drugą stronę zazwyczaj gorzej. Zdjęcie mi się nie spodobało szczególnie, choć obróbka zastosowana przez szymony, pokazuje mniej więcej, czego oczekuje się w tym dziale. Niestety lub stety, ale właśnie perfekcyjnej obróbki, chyba, że zdjęcie takiej nie wymaga. Próba zatem niezła, ale dział nie ten.
Skontaktuj się z nami