Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Tair 135/2.8

Domyślnie

No właśnie o takie porównanie mi chodzi. Są fotki z Nikkora, teraz czekam(y) na Taira (psst: Jupiter też może być )

Wrzucja fotki, żeby można było samemu ocenić.
    A swoją drogą Nikkory dość wysoko stoją, więc relację ceny do jakości każdy przymierzy sam do swoich finansów
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

Nie wiem po ile jupitery chodzą, ale Nikusia 135/2,8 można w okolicach 300 złotych, a czasem i taniej, dostać. Żałuję, że Nikon nie ma wersji AF tego obiektywu, bo miałbym go na pewno w swoim plecaku. Wiem, wiem jest 135/2 DC ale cena i po części waga (AI 135 jest w porównaniu z nim bardzo lekkim szkłem ) całkowicie odbiera chęć posiadania go

Pozdrawiam
    Ulv
    Ostatnio edytowane przez ulv ; 20-03-2008 o 11:45
    www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45

Domyślnie

Zaraz mnie coś trafi... zapomniałem statywu z Krakowa... :[ Ech... Ale i tak coś wymodzę. :P Zdjęcia będą wkrótce.

Edit: Cholerny śnieg, mam wprawdzie już jeden zestaw sampli ale chciałem jeszcze pokazać co mam na myśli pisząc kiepskie oddanie kolorów... a tu jak nie zaczęło sypać... jeszcze trochę cierpliwości proszę.

Edit 2:

Najpierw ostrość dla różnych wartości przysłon. Śledząc czasy naświetlań można zauważyć, że f/2.8 jest lekko oszukane i jest jaśniejsze od f/4 o tylko 2/3EV... albo to f/4 jest ekstra jasne o 1/3EV.
    Blok był niemal idealnie prostopadły do mnie; myślę że kiepskie rogi to jednak cecha tego szkła, a nie faktu że okna w rogach wyjechały za GO.

Zestawienie parametrów ekspozycji:
    - 1/1600s ; f/2.8 ; ISO 200
    - 1/1000s ; f/4 ; ISO 200
    - 1/500s ; f/5.6 ; ISO 200
    - 1/250s ; f/8 ; ISO 200

Zdjęcia wołane C1 z odszumianiem na 0 i soft look sharpening na 100 (nie wiem na jakim ustawieniu wołał ulv, ale z drugiej strony: kto nie wyostrza choć lekko obrazu uzyskanego z RAWa? ). WB Pre. Światło dzisiaj jest jakie jest, gdy będzie więcej słońca może jutro, dołożę drugi zestaw.

Może ktoś zaoferować hosting? Boję się że imageshack wywali zdjęcia bo za dużo transferu będą zjadać...

Poglądówka

Cropy

Na życzenie mogę podesłać RAWy.

Teraz moim zdaniem największa słabość tego szkła. Niesamowita podatność na refleksy. Nie wiem czy to cecha każdego egzemplarza. Najpierw zdjęcie pokazujące jak daleko była lampka od właściwego kadru...

A teraz samo zdjęcie. Lekko paskudny odblask. Wbudowana osłona nic nie daje. W prawdziwym foceniu zdarzało się, że źródło światła było jeszcze dalej poza kadrem i robiło odblaski...

Teraz troszkę bokehu @ f/2.8 (ustawiłem punkt ostrości na minimum - 1.2m):

Muszę się przyznać, że trochę źle się wyraziłem z tym przekłamywaniem kolorów. Po prostu Auto WB w D80 kompletnie mi głupieje przy tym Tairze. Poniżej najpierw fota wykonania Tairem, a potem dla porównania Jupiterem 85/2. Co prawda Auto WB z Jupiterem nie poradził sobie do końca ale i tak wyszło to nie najgorzej.

Tym razem różnica nie jest bardzo drastyczna, ale "w praniu" zazwyczaj D80 z np. 18-70 ustawia WB niemal idealnie, a z Tairem okrutnie leci w niebieski. To reguła.

No i na deser popis aberracji (niestety bez statywu jestem w stanie przedstawić tylko dla f/2.8 i f/4):

Moim zdaniem wada robi się akceptowalna przy f/5.6, choć jest zauważalna też dla f/8 (nie jestem tego w 100% pewien gdyż przy tych przysłonach luż lekko poruszone ujęcia miałem).
    Ostatnio edytowane przez Fenek ; 20-03-2008 o 18:34
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów