Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Kiedy D80???

Domyślnie

Nie wymagaj wiec, zeby w totalnie amatorskim body jakim jest D70s, byly funkcje ktoych 95% uzytkownikow tego body nie potrzebuje, albo nie bedzie potrafilo z tego skorzystac (to samo sie tyczy MLU).

Zgadza sie ze D70 jest amatoska lustrzanka,lecz czy tak totalnie

Wielu zawodowcow w Polsce i w Austrii fotografuje D70 np. na komunii mojej corki zawodowy fotograf focil D70,a jego ojciec manualnym F3 ze staloogniskowcem.

Pozdrowko.

Domyślnie

arra, zwracam uwagę na to, że Yaris kombi istnieje

Natomiast oczywiście nie ma co liczyć, że przyszły model amatorski będzie jakoś specjalnie lepiej współpracował z manualami... Kaleczenie modeli tego segmentu sięga lat '80

stary, oczywiście że można spotkać ludzi, którzy D70 tłuką zawodowo - w końcu dosyć długo nie było specjalnego wyboru: albo D70 z niskiej półki, albo D2 z półki wysokiej, a pośrodku bez rewelacji.

Domyślnie

Wielu zawodowcow w Polsce i w Austrii fotografuje D70 np. na komunii mojej corki zawodowy fotograf focil D70,a jego ojciec manualnym F3 ze staloogniskowcem
    Bo to body jest na tyle dobre, że często w zupełności wystarcza nawet do tych zastosowań, do których w zasadzie nie było projektowane.
    Ale ciągle jest to jednak amatorskie body.
    Nawiązując do analogii z Yarisem - dali do niego klimę, ABS, 12 poduszek i silnik 2.5 V6 200 KM spalający 2l/100km. W dodatku to wszystko w cenie seicento.
    Ale wersji kombi już nie zrobią i już. Koniec kropka.
    Chcesz kombi, bierz corollę.

... No może troszkę przesadziłem z tym porównaniem, ale idea jest słuszna
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Panowie pozwolą, że nie zgodzę się ze wszystkimi opiniami.
    Po pierwsze arra to twoje porównanie do toyoty jest co najmniej niefortunne. Chcesz powiedzieć, że moje manualne nikkory (np. 28/2.8; 105/2.5; micro-nikkor 55/2. są niższej klasy od zooma AF z literką G??? Kompletna bzdura. Biją na głowę te zoomiki. I są lepsze od swoich stałoogniskowych odpowiedników AF.
    Po drugie, to o ile się nie mylę, piszemy tutaj o produktach firmy Nikon, która latami przekonywała swoich klientów, że w jej systemie obiektywy zawsze bedą doskonale działały z każdym korpusem, a nie tylko dawały się wpiąć. Uniemożliwienie posiadaczom manualnych nikkorów normalnego użytkowania ich obiektywów z cyfrówkami to moim skromnym zdaniem lekceważenie klientów.
    Stary napisał o F3. Gdyby Nikon nie lekceważył mnie i moich manuali, to do swojego F3 już dawno dokupiłbym cyfrę, ale za pieniądze dla ludu, a nie ciężką kasę. Tylko że dla mnie to ta cyfra byłaby drugim korpusem. Pozdrawiam.

Domyślnie

Vadim - polityka firmy się zmieniła...
    Teraz jest nie "z każdym korpusem" a "z każdym profi i semi-profi".
    I zaczęło się to jeszcze przed erą cyfry (vide F80).
    A i ta zgodność pewnie tylko do czasu, bo skoro kończą produkcją manuali, to pewnie za parę lat nawet korpusy "profi" przestaną gadać z manualami.
    Taki lajf.
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim
    Gdyby Nikon nie lekceważył mnie i moich manuali, to do swojego F3 już dawno dokupiłbym cyfrę, ale za pieniądze dla ludu.
    A ten F3 to jak był na topie, to też był za pieniądze dla ludu? Za sewego totalnie amatorskiego FG z drugiej ręki dałem swego czasu, równowartość prawie małego kfiata. Taką ********** silną mieliśmy walutę. A teraz też nie jest winą nikona, że w pięknym kraju nad wisłą płace są takie jakie są. Takie D200 cirka trzy średnie krajowe kosztuje, nie jest to mało, ale cosmos to też nie jest.

Cytat Zamieszczone przez grissley
    Vadim - polityka firmy się zmieniła...
    Teraz jest nie "z każdym korpusem" a "z każdym profi i semi-profi".
    I zaczęło się to jeszcze przed erą cyfry (vide F80).
    Zaczeło się znacznie wcześniej z takim wynalazkiem pt. F-401
    pozdrawiam Krzysiaczek

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

To, że polityka firmy się zmieniła, to zauważyłem. Masz rację grissley. Ale sadzę, że już niedługo ta tendencja się odwróci, i kompatybilność nie tylko pozostanie w sprzęcie profi, ale i powróci do najtańszych lustrzanek cyfrowych. Nikona. Wbrew pozorom ma to niebagatelne znaczenie w kreowaniu wiuzerunku firmy. Warto dbać o tradycję, starych klientów i czyms sie wyróżniac. Nie wierzę, że Zeiss rozpoczął produkcję manuali do Nikona z czystego altruizmu. Już oni coś tam wiedzą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim
    To, że polityka firmy się zmieniła, to zauważyłem. Masz rację grissley. Ale sadzę, że już niedługo ta tendencja się odwróci, i kompatybilność nie tylko pozostanie w sprzęcie profi, ale i powróci do najtańszych lustrzanek cyfrowych. Nikona. Wbrew pozorom ma to niebagatelne znaczenie w kreowaniu wiuzerunku firmy. Warto dbać o tradycję, starych klientów i czyms sie wyróżniac. Nie wierzę, że Zeiss rozpoczął produkcję manuali do Nikona z czystego altruizmu. Już oni coś tam wiedzą.
    Nie wróci, bo do piachu trza by posłać serię "G" i "DX" oraz iTTL. Jak myślisz czy nikon z nich zrezygnuje, czy może z kompatybilności z manualami, które notabene niedawno przestał klepać.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Zeiss zaczął, Nikon skończył.
    Nie ma co gdybać, ale wątpię, żeby Nikon martwił się o kompatybilność obiektywów innych marek
    Szymony - a owszem, zaczęło się wcześniej.
    Napisałem o F80, bo dopiero wtedy się wokół tego szum zrobił (to body to wg Nikona wręcz "semi-profi" było, a jednak manuali nie obsługiwało).

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

szymony, oczywiście że nie był. Ale były korpusy dla ludu, które wspólpracowały ze wszystkimi szkłami, a nie np. tylko z tymi z serii E. Nie pisze o ekstra dodatkach, balansach, redukcjach szumów, pixelach. Domagam się zwykłej, najprostszej funkcji pomiaru światła!!!
    I nikon nie przestał klepać manuali, bo kilka jeszcze robi. Co do cen w PRL-u, i dostępności towaru, to pozwól, że będę milczał, bo mnie tu zaraz szlag trafi, jak sobie przypomnę ile godzin stałem za śmierdzacymi chińskimi trampkami na szkolne kartki
    Przez to wszysko zapomiałem o najważniejszym - przecież tu chodzi o jakość zdjeć!
    Ja nie dam się zmusić do kupowania badziewia (mam nadzieję, że mi to wybaczą wszyscy użytkownicy krytykowanych zoomów, wypowiadam sie tylko co do ich jakości w porównaniu z jakoscią manualni). W ostateczności będe funkcjonował w dwóch systemach - zostane przy analogu i manualach Nikona, a cyfre kupię od... Nikt nikomu łaski robił nie będzie, Nikon to przeżyje i ja to przeżyje. Ale jestem gotów założyć się dużą whisky, że ten pomiar jednak będzie

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów