Szukaj
Witaj, przeczytaj ten wątek jeszcze raz i znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie.
Tempor, nie wiem w czym masz problem i martwisz się za innych. Praktycznie wszystkie moje szkła, które mam są z forumowej giełdy. Na każdym powiedzmy oszczędziłem te 300-400 zł, nie mam z nimi problemu. A dzięki oszczędnościom mam ich więcej, mogłem odłożyć na filtry, itd. Ja osobiście nie widzę sensu dopłacania 400 żeby się podniecać, że mam nówkę z silnikiem.
Ostatnio edytowane przez mpwt ; 16-03-2008 o 12:56
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
a wiec zastanawiam sie tez nad popularnym 350D (wzasadzie jego moge kupic nowego lepszy od d40?) a takze bardziej zaawasnowanym ale i wiekowo EOS 20D tu sklania mnie do niego ilosc klatek na sek bo az 5 co by mi sie przydalo.
Sam juz nie wiem co brac mialem doczynienia z d70 i nie powiem podobal mi sie ale nic poza nim nie uzytkowalem wiec niemam porownania (chyba ze stara lustrzanka olympusa ze stalym obiektywem ale to dla mnie byl badziew) jesli juz nikon d70 to koniecznie d70s? czy wzasadzie to obojetne czy z s czy bez? co powiecie o tym - http://www.allegro.pl/item326464408_..._5_6d_if_.html
obiektywie do niego dobre to czy lepszy standardowy?
mam juz metlik w glowie
Czekam na porady a nie odpowiedzi typu przeczytaj ten topic... bo to mi nie wystarcza :P
PS. czy jest jakis podobny sposob jak w przypadku nikona aby w canonach sprawdzic ich przebieg?
a co o sony alpha sadzicie?:>
Krótko
D40 - małe okrojone na maksa body, ale daje ładne jpgi, więc jak ktoś nie ma zacięcia do rzeźbienia w kompie, to dobry wybór. Body tanie, szkła droższe i wybór jest taki jaki jest.
D70 - pierwsze z prawdziwego zdarzenia amatorskie body. Wady - ciemny wizjer, brak gripa i jpgi takie se. Za to z nefów można przy umiejętnym wykorzystaniu sporo uzyskać. Dzięki słabemu filtrowi AA podatny na morę (bez przesady), ale za to dosyć ostry. Istnieje niezależne polskie menu.
D70s - jak wyżej, odświeżony kotlet. Główna różnica to czarny spust (w D70 srebny). No dobra jest jeszcze nieco większy LCD i gniazdo wężyka spustowego.
D100 - najstarszy z tego towarzystwa. Możliwości praktycznie takie jak D70. Nie obsługuje iTTL, i co za tym się wiąże ma CLS, można za to z powodzeniem używać starszych błyskogratów z serii DX. Z tą pancernością to lekka przesada, to takie F80 w cyfrowej wersji.
Wszystkie w/w korpusy nie mierzą światła z manualnymi szkłami, dodatkowo D40 nie kręci AFem, gdy szkło nie ma własnego napędu.
pozdrawiam Krzysiaczek
20D swego czasu mi się podobał, jako jeden z niewielu EOSówm.in. ze względu na te 5 fps. Ale w żadnym razie nie brać go z tym badziewiastym EF-S 18-55, a raczej 17-85 IS. Ten też ma swoje wady (aberracje, dystorsje), ale jeśli ma być niedrogi komplet na początek, to chyba tylko taki.
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Sony Alfa - poza "niefotograficzną" nazwą wszystko inne jest jak najbardziej OK. To następcy bardzo popularnego systemu Minolty z bagnetem typu A, co znaczy, że pasują do nich wszystkie szkła Minolty z AF, a tych jest mnóstwo i w bardzo przystępnych cenach. Niezaprzeczalną zaleta systemy jest Anti-shake (czy jak to sony nazywa Super Steady Shot), czyli stabilizacja wbudowana w body, ponieważ działa z każdym obiektywem (jeśli się nie mylę, to prawie z każdym, bo sa jakieś wyjątki). Jeśli nie przeszkadza Ci mało fotograficzny "brand", to warto się zastanowić nad SONY, chociaż jak przeczytałem w analizie GfK (Imaging Summit 2007), Sony sprzedał najwięcej cyfraków na swiecie (ale nie lustrzanek). Wszystkie sprzedawane w tej chwili DSLR-y tej marki (Alfa 100, Alfa 200, Alfa 700, za chwilkę Alfa 350) to nastepcy Dynaxów serii D (5D, 7D), po których odziedziczyły parę bardzo funkcjonalnych rozwiązań (w zależności od modelu): pomiar matrycowy oparty na systemie plastra miodu z logiką rozmytą (Fuzzy Logic), dość sprawny AF, AntiShake, czujnik chwytowy (aparat i AF może startować po wzięciu go w rękę), czujnik zbliżenia oka do wizjera (AF startuje po przyłożeniu aparatu do oka i jednocześnie gaśnie ekran LCD), cała gama niezłych szkieł, całkiem przyzwoita logika sterowania. Ja bardzo długo używałem systemu Dynax (analogowego), ale wobec braku cyfrowego korpusu Minolty przez dłuższy czas, przesiadłem się na Nikona. Dziś, gdybym miał szukać nowej puszki i nie miał żadnego wyposażenia systemowego baaardzo poważnie zastanawiał bym się nad SONY ALFA 700 jako alternatywą dla Nikona D300 (taka sama rozdzielczość, taki sam ekran LCD i wiele innych podobieństw a obecnie w Fotojokerze do dostania o ile dobrze pamiętam za 4200 PLN + grip za 1zł! w porównaniu do D300 za około 5500 za samo body. To trochę inna półka niż Ty mierzysz, ale piszę to tylko w celu wyjaśnienia dot. systemu Alfa od SONY.
Oczywiscie wiem, że niektórzy forumowicze mnie za to moga zlinczować, ale to jest wyłącznie mój pogląd na sprawę, a nie uważam, że NIKON to jedynie słuszny system, choć na razie nie widzę alternatywy, bo mam już sporo osprzętu, więc przesiadka byłaby zupełnie bezsensowna.
Jak juz wcześniej pisałem - co do Twojego pytania - jeśli chcesz Nikona - polecam D70s a jeszcze lepiej (moim zdaniem) D50, ale uważam, że SONY to też dobry wybór (tylko ta nazwa...). 10 lat temu śmialiśmy się z telewizorów SAMSUNGA, a dziś ten koreański producent ma się dobrze, podczas gdy wielu niegdyś wielkich graczy już nie ma. Dziś nikogo nie smieszą telewizory, telefony, odkurzacze czy laptopy tej marki.
Sorki za przydługi wywód, tak wyszło.
T
Ostatnio edytowane przez transporter ; 16-03-2008 o 23:08
Skontaktuj się z nami