Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Cool D40 vs D70S vs D100

Witam.
    Mam mały problem, a mianowicie zastanawiam się nad kupnem aparatu
    Myslę o Nikonie D40, D70S bądź D100
    Co polecacie?
    Proszę o odp
    Pozdrawiam

Domyślnie

D200

D40 - entry level
    D70s - dobra konstrukcja i bardziej wymagajaca dla uzytkownika niz D40
    D100 - antyk, choc zdjecia wciaz da sie nim zrobic.

Nie powiedziales do czego chcesz stosowac, czy czyms robiles wczesniej zdjecia i jaka kwote jestes w stanie wydac.

Rozmowny Awatar ptero
    Miasto
    Korków (dawniej Kraków)

Domyślnie

Polecam WYSZUKIWAJKE !!!!
    Mam D70 jestem bardziej niż zadowolony z tej puszki, gorzej z mojej pseudo szklarni
    Używałem również d100 to starsza konstrukcja od d70, pancerna, chyba jest mała możliwość kupienie nie zcioranego egzemplarza, a d40...zapytaj użytkowników....
    Innych mrok pogardy okryje-Jak oni sami w haniebnym milczeniu-ołtarze pradawne ojców porzucili-siebie,dzieci swoje i rasę-na zatracenie skazując-prochy wasze to już wiatr i niepamięć!

Domyślnie

Bierz D70tkę, bardzo przyzwoity! Jeżeli jednak masz trochę zaskórniaków kierunek D200-->D300

Domyślnie

jak koledzy najlepiej D200, D100 cóż...przeżytek
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Jesli o mnie chodzi, gdybym stanał przed takim wyborem, wziąłbym D70s, ponieważ:

- ma napęd AF;
    - ma 2 pokrętła sterujące;
    - daje bezkonkurencyjnie ostre fotki (oczywiście jesli mówimy o matrycach 6 mpix), drobnym problemem jest tu mora;
    - jest niebo wygodniejszy w uzytkowaniu (uchwyt, sterowanie, górny podświetlany LCD) niż D40.

D100 jest pancerny, choć to starsza konstrukcja i baaardzo trudno jest trafić dobry egzemplarz, bo były używane głównie przez profi, więc wszystkie mają spory przebieg, poza tym to już lekko muzealny statek.

Zastanów się też nad D50 (uzywany w super stanie to wydatek około 1000 PLN), ma parę niezaprzeczalnych zalet w sosunku do D40 jak i do D70s, używałem przez pewien czas D70s i D50 i poza brakiem drugiego kółka (z przodu) oraz podświetlenia górnego LCD-a, raczej niczego mi nie brakowało, no może jeszcze siatki w wizjerze.

Zależy od tego, czy przesiadasz się z czegoś, czy to jest greenfield: jeśli masz już na przykład karty SD, to możesz iśc w kierunku D50, jeśli CF to raczej D70s.

Nie wiem ile masz kasy, ale jesli nieco więcej możesz pomyśleć o D80 lub D200 (niestety jeszcze drożej). Osobiście zawsze wolę kupić tańszą puszkę i zainwestować w szkła, bo korpusy tanieją dość szybko a szkła trzymają cenę.

Domyślnie

d100- troszkę już inna epoka, ale do nauki może i by był (500 plnów)
    d40- jeśli masz dużą dłoń odpuść sobie, strasznie mały
    d70s- 1500-1700 plnów

d80- zaczynają się już od 2200 (nówki)
    zastanów się czy za różnicę między używaną 70-ką a 80-ką nie chciałbyś mieć korpusu stojącego nieco wyżej i z gwarancją.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

D80 nie różni się wiele od D70s, kumpel ma i jak się trochę pobawiłem to ma tylko pare fajnych bajerów z pewnością nie jest wart dopłaty 800zł. Druga Sprawa to ceny D70s kształtują się od 1100-1500
    Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||

Domyślnie

Jeśli myślisz o tym żeby rozwijać umiejętności i rozbudowywać szklarnię - bierz D70s. Jeśli chcesz po prostu pstrykać - bierz D40.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Przeciw D100 i D40:
    brak trybu "Commander" we wbudowanej lampie błyskowej, tj. nie można wyzwalać nią zdalnie lamp SB600 i SB800 w TTL'u.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów