Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie dwa komplety pierścieni i skakun

Dziś przed południem byłem w lesie i pierwszy raz widziałem tak małego skakuna - na oko miał 2-3 mm długości.
    Ponieważ zawsze noszę ze sobą dwa komplety pierścieni (drugiego w zasdzie nie używam), to wyjątkowo podpiąłem oba, a pierścieniem ostrości na obiektywie ustawiłem skalę odwzorowania na maksa.
    Największy kłopot przy takiej skali odwzorowania to śledzenie obiektu i trafienie w niego - strasznie trudno go odnależć w kadrze. Miałem dużo szczęścia, że trafił mi się taki kadr i ostre zdjęcie.
    Ciekawe co to za gatunek, czy to młody, czy też dorosły osobnik, ale stawiam na młodego
    Aha, i musiałem ustawić ISO na 200, bo na ISO 100 SB-800 z dyfuzorem już nie dawała rady. Przysłona f/25.

Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Wygląda na dorosłego przedstawiciela rodzaju (nomen omen) Neon Osiągają 2 - 3mm. Nieźle, zważywszy na modela i warunki. Jest ich pełno w sosnowych lasach. Aż się zdziwiłem, że praktycznie w każdym suchszym miejscu "roiło" się od tych drani.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Dzięki Dark, bardzo liczyłem na Ciebie
    Nie wiem, czy jest ich pełno, ale jak ten mi uciekł to rozglądałem się z nosem przy ziemi bardzo długo i nie znalazłem innego, może jak zrobi się cieplej to powyłażą...
    Zrobiłem mu może 4 zdjęcia, ale tylko to jedno dobrze wyszło. Gdyby mi nie zwiał, to spróbowałbym do dwóch kompletów pierścieni dołożyć jeszcze DCR-250 (mam go zawsze ze soba, na takie sytuacje), ale to już byłby prawdziwy hardcore
    wigi.pl

Domyślnie

To byłaby już niezła skala odwzorowania

Podejrzewam, że jeszcze za chłodno jest. Jak temperatura będzie się stabilnie utrzymywać powyżej 15 st C, a w nocy nie będzie lecieć poniżej 0 to draństwo ruszy. Mój rekord to 5 tych skakunów na 1 konarze (oczywiście obserwacja, nie zdjęcie) a w ciągu kilku minut kilkanaście osobników. Ciekaw jestem jak unikają rudnic, bo często trafiam na nie w tym samym miejscu.
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

daję jeszcze jedno zdjęcie, które w miarę wyszło, w ujęciu z boku

przeszukałem sieć i wydaje mi się, że nie jest to neon lecz Talavera aequipes - wskazują na to bardzo jasne nogogłaszczki i brązowe ubarwienie
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta

przeszukałem sieć i wydaje mi się, że nie jest to neon lecz Talavera aequipes - wskazują na to bardzo jasne nogogłaszczki i brązowe ubarwienie
    Prawdę powiedziawszy oba rodzaje reprezentuje po kilkanaście gatunków i w obu można spotkać przedstawicieli z jasnymi pedipalpi. Najlepszym rozwiązaniem byłoby sprawdzenie aparatów kopulacyjnych
    T. aequipes ma zupełnie inny wzór na odwłoku:
    http://www.jorgenlissner.dk/images%5...es_hun_759.jpg
    | DA | WWW | Blog |

Domyślnie

i ja bym zwiał jak bym gościa co składa mikroskop zobaczył , bardzo mi się podoba skakunik i jakość 1sza klasa.

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Najlepszym rozwiązaniem byłoby sprawdzenie aparatów kopulacyjnych
    .....
    No nieeee....ja jestem załatwiony,kołami do góry leżę.....
    Pzdr
    Andrzej
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    .....
    No nieeee....ja jestem załatwiony,kołami do góry leżę.....
    Pzdr
    Andrzej
    W przypadku samców nie jest najgorzej, bo znajdują się.... na nogogłaszczkach (czyli w sumie na nogach). Samice mają to bardziej "sensownie" umieszczone

Faktem jest, że w przypadku wielu bezkręgowców to optymalna metoda rozpoznawania podobnych do siebie gatunków. Aparaty kopulacyjne muszą działać na zasadzie "klucz-zamek" i mają bardzo złożoną i unikalną budowę.
    | DA | WWW | Blog |

Domyślnie

niezle.. nigdy tak nie próbowałem aczkolwiek mam tylko jeden komplet pierscieni.. no niby mam pośrednie na m42 i przejsciówkę na nikona(do body) ale nie mam już przejścówki na szkło Oczywiście mozna spróbowac na sobiektywie 50mm z Zenita...

Jakiego w tym przypadku uzyłeś obiektywu 105vr, S70 ?? a może 60Nikkora

pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów