Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: TC Soligor

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cholera tego się obawiałem, tzn. że nie skumam. Wytłumacz mi łopatologicznie .

Oczywiście ze w F80 jest pomiar. Stąd moje zdziwienie.
    Tylko jak mi piszecie, że na wyświetlaczu mam przykładowo f2 i 1/250, ale to f2 to tylko na wyswietlaczu a tak naprawdę to jest f3,5 to czy ten pierwszy pomiar jest prawidłowy, czy mam go jakoś przeliczać.

Mnie właśnie zależy na małej GO i stąd byłem taki happy. Wiem, w życiu nic nie jest łatwe

Domyślnie

A po co masz coś przeliczać. Światłomierz zmierzył, że przy jakoś tam ustawionej przysłonie, trzeba ustawić taki, czy inny czas i koniec. Ten światłomierz robi to na podstawie ilości światła docierającego do czujnika poprzez obiektyw i poprzez telekonwerter. Dla niego jest tylko ciemniej o 1.5EV i tyle.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A po co masz coś przeliczać. Światłomierz zmierzył, że przy jakoś tam ustawionej przysłonie, trzeba ustawić taki, czy inny czas i koniec. Ten światłomierz robi to na podstawie ilości światła docierającego do czujnika poprzez obiektyw i poprzez telekonwerter. Dla niego jest tylko ciemniej o 1.5EV i tyle.
    Jezusiczku, ja to rozumiem. Chodzi mi tylko o to, czy jak swiatłomierz pokazuje mi f2 to ja mam f2, czy obiektyw przymknie mi się do f3,5 w tym przypadku. Bo patrząc na Twoją pierwszą wypowiedź w tym watku zaczynam gonić z myslami w piętkę.

Dzieki za cierpliwość, zapewne jest to proste, tylko ja jeszcze o tym nie wiem

Domyślnie

Światłomierz mierzy dobrze! Natomiast liczbę przysłony musisz sam sobie pomnożyć przez 1,5x. Jeśli więc, przykładowo, światłomierz pokazał f/2,0 i czas 1/60, to faktyczne parametry ekspozycji są ok. f/3,3 i 1/60s. Chodzi o to, że telekonwerter nie potrafi przeliczyć zmniejszenia liczby przysłony, i aparat pokazuje dane z obiektywu. Liczbę przysłony trzeba sobie przeliczać samemu, jeśli Ci jest to do czegokolwiek potrzebne - np. jeśli używasz aparatu jako światłomierza do robienia zdjęć innym aparatem, który w ogóle nie ma pomiaru światła. Tak samo byłoby, gdybyś mierzył światło światłomierzem ręcznym, a potem przenosił wskazania na F80 - wtedy, rzeczywiście, jeśli ręczny światłomierz pokazał np. f/3,5 i 1/60s, to musisz to przeliczyć i na aparacie nastawić f/2,0 i 1/60s. Gdybyś nastawił f/3,5, zdjęcie byłoby niedoświetlone o 1,5 EV.
    Jeśli jednak korzystasz z pomiaru światła TTL w F80. to dla Ciebie i Twoich zdjęć to "przekłamanie" wskazań liczby przysłony nie ma żadnego znaczenia - aparat mierzy światło, jakie faktycznie wpada do środka przez zespół optyczny obiektyw + TC, i w naturalny sposób uwzględnia sciemnienie obrazu wynikające z użycia TC.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Czy ktoś używa tego telekonwertera?
    Jak sobie radzi - czego można się spodziewać z D90?

Uprawnienia umieszczania postów