Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62
    sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Już mam ubaw. Moja żona stwierdziła, że gość jest zwykłą świnią, która w ten sposób, chce załatwić sprawę zaległości płatniczych swojej żony, przy pomocy firmy w której pracuje jako przedstawiciel handlowy na Polskę. W grę wchodzi niezapłacona faktura na kwotę kilku tysięcy złotych, od której odprowadziłem VAT i zapłaciłem podatek dochodowy.
    A z drugiej strony jest mi trochę przykro, gdyż znam się z człowiekiem kilka lat. No cóż, czekam na pismo z Departamentu Prawnego.
    hmmm a moze jeszcze napisz oficjalne pismo do dyrekcji firmy jak to ich przedstawiciel wykorzystujac dobre imie marki usiluje dokonac przestepstwa finansowego

Domyślnie

ooo sailor ale dales po bandzie. myslalem ze ja jestem upierdliwy ale przy tobie sie czuje jak uczen przy mistrzu
    swietny pomysl uwalic goscia!!!
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

naprawdę wiele można z tego wątku się nauczyć
    trzymam kciuki powodzenia! niech moc będzie z Tobą
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    freefly

teraz jest taka mozliwosc ze sklada sie niezaplacona fakture w urzedzie skarbowym i pisze sie pismo by twoje naleznosci do tej wysokosci us pobieral o dluznika.

napisz gosciowi maila ze jesli nie zaplaci w ciagu 14 dni to skladasz w urzedzie skarbowym na poczet twoich naleznosci do wyegzekwowania. gosc sie zesra tak ze mu garniturow braknie. juz kilka razy tak robilem i nigdy nie zdazylem zlozyc w us choc mialem taki zamiar. zawsze wymiekali jak se sprawdzili w us kunsekwencje. to dziala. nie przekreslaj tych pieniedzy!!! lepiej sie podziel z rabijkami)))))))))))))

olo
    Taki manewr można zastosować, ale tylko wtedy, gdy dłużnik uzna wierzytelności. Czyli np. podpisał fakturę. Ale jeśli faktury są wysłane pocztą, to trudno, żebym kopie miał podpisaną.
    Aktualnie nie ma obowiązku podpisywania przez odbiorcę faktury.
    Ale to doświadczenie uczy, że należy żądać podpisania faktury przez odbiorcę towaru lub usługi. Dzięki temu egzekucja należności jest znacznie bardziej prosta. W innym przypadku trzeba uzyskać egzekucyjny tytuł wykonawczy na drodze sądowej.
    Jeśli chcecie unikać tego typu komplikacji, niech wasi zleceniodawcy podpisują odbierane faktury.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    hmmm a moze jeszcze napisz oficjalne pismo do dyrekcji firmy jak to ich przedstawiciel wykorzystujac dobre imie marki usiluje dokonac przestepstwa finansowego
    Też o tym pomyślałem. Byłem nawet w KRS-ie, po wypis z danymi spółki i ustalenie kto jest w zarządzie.
    W zarządzie jest dwóch Szwedów.
    Zamierzam wystosować do nich pismo z naświetleniem całej sprawy.

Domyślnie

alez nie
    urzad nie wymaga podpisanej faktury gdyz jak napisales nie ma takiego obowiazku.
    krotko mowiac domniema sie rzetelnosc ksiegowosci bo przeciez nikt nie da do us nieuznanej czy moze falszywej faktury.
    olo

Domyślnie

W sumie to masz rację zwłaszcza, że:
    Sąd Najwyższy w wyroku z 5 listopada 2007 r. (II CSK 356/07).

Sąd Najwyższy orzekł, że nawet jeśli na fakturze brak podpisu kupującego, można przyjąć, w kontekście innych okoliczności sprawy, że towar otrzymał.

sailor
    Gość

Domyślnie

ooo sailor ale dales po bandzie
    zaraz tam po bandzie .. ja po prostu nie cierpie ... naprawde nie cierpie wszechpanujacego sqr...nstwa w polskich firmach

przyokazji .. dizeki za info o przekazywaniu faktur do skarbowki zycie stanie sie prostsze
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 14-03-2008 o 13:21

Domyślnie

to moze jakies komando stworzymy????

Domyślnie

to moze jakies komando stworzymy????
    Przydałoby się.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów