Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giziol Zobacz posta
    tak ale pisałem pod kątem wykorzystania możliwości zwiększenia fps, hmm a czy 8 dobrych akku nie będzie porównywalne do en-el3?
    Powiem Ci jak wywalę pierwszy komplet 8x Eneloop.
    Ale coś czuje, ze dopiero za 2-3 dni bo mi dziś temat odwołali i nie mogę do dorżnąć

Ps. Przy 8xAA D300 nie robi 8fps z lampą bez FL!
    Ps2. Przy En-el4a podobno robi.
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ADAS Zobacz posta
    Jeśli możesz to zdradź gdzie można kupić w zestawie z BP i za ile?
    ponawiam pytanie
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie Odp: MB-D10 i baterie

Wreszcie doczekałm się na mojego D300 wraz z MB-D10. Mam jedno pytanie, na które nie udało mi sie znaleźć odpowiedzi. Czy u was pokrętło, które służy do przykręcania gripa do body (takie duże czarne) po dokręcenie tak luźno lata w prawo i w lewo???
    Mamiya + Sony

Tak, gdyż to pokrętło nie służy do bezpośredniego mocowania, lecz napędza śrubę mocującą poprzez przekładnię zębatą (?).
    Krzysztof Paszkiewicz

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Tak, gdyż to pokrętło nie służy do bezpośredniego mocowania, lecz napędza śrubę mocującą poprzez przekładnię zębatą (?).
    ok, dzięki... już się bałem, że mam coś nie tak
    Mamiya + Sony

barti
    Gość

Elo,

dzisiaj odebrałem mb-d10 z baterią en-el4a... bateria naładowana, probuje ją jakoś wcisnąć do gripa... kurde nie dali mi bl-3 (przykrywka baterii).
    cała radość znikła...

... a tak całkiem na serio to jestem przerażony obecną wagą aparatu z gripem i bateriami. postanowiłem, że od dzisiaj aparat bedzie mi nosiła żona

Pozdrawiam
    Barti

Cytat Zamieszczone przez Adak Zobacz posta
    Ps. Przy 8xAA D300 nie robi 8fps z lampą bez FL!
    Ps2. Przy En-el4a podobno robi.
    Podsumowując:
    1. Kupno do MB-D10 EN-EL3a nie ma sensu bo jedynie przedłuża czas fotografowania ale NIE przyspiesza aparatu, pozatym wychodzi dużo drożej i mniej wydajnościowo niż kupno dobrych paluszków i nawet dobrej ładowarki.

2. Na AA aparat zwiękrza szybkość do 8kl/s przy czym szybkość ta spada do 7kl/s jak baterie są już na wyczerpaniu (łącznie z wewnętrzną) aparat waży trochę więcej ale takie są (zalety?) D300 z gripem.

3. Na EN-EL4a aparat ma 8kl/s stałęj prędkości bez znaczenia na stopień rozładowania (testowałem) ale zrezygnowałem z tej konfuguracji, aparat na AA zrobi mniejszą ilość zdjęć ale parę ładnych stówek wróciło mi do kieszeni po sprzedaży akumulatora, ładowarki i koszyka do gripu (BL-3) na nią.
    Ostatnio edytowane przez tese112 ; 07-05-2008 o 21:57
    Pozdrawiam ...tese112
    Praktica MTL 5B > Zenit 12XP > Canon S2IS > Panasonic DMC-FZ30 > Nikon D80 >
    NIKON D300 | MB-D10 | Nikkor 18-200 VR/3.5-5.6G | 50mm/1.8D | SB-600 | SanDisk eXtreme IV | itd...

Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||

Dzięki wymiennym przystawkom Battery Grip może być używany z różnymi modelami aparatów.
    Jeden grip do wielu aparatów... multi funkcjonalność, cena i źródła zasilania robią wrażenie ale plastik, wygląd i jakość wykonania pozostawia daleko w tyle magnezowy MB-D10. Moim zdaniem D300 na zdjęciach z tym wynalazkiem wygląda jak transformers który stanął w trakcie transformacji ...jakby nie skończony.
    Pozdrawiam ...tese112
    Praktica MTL 5B > Zenit 12XP > Canon S2IS > Panasonic DMC-FZ30 > Nikon D80 >
    NIKON D300 | MB-D10 | Nikkor 18-200 VR/3.5-5.6G | 50mm/1.8D | SB-600 | SanDisk eXtreme IV | itd...

Cytat Zamieszczone przez tese112 Zobacz posta
    2. Na AA aparat zwiękrza szybkość do 7,5kl/s i NIE więcej, przy czym szybkość ta spada do 7kl/s jak baterie są już na wyczerpaniu (łącznie z wewnętrzną) aparat waży trochę więcej ale takie są (zalety?) D300 z gripem.
    O ile ze zmniejszaniem prędkości mogę się zgodzić (choć nie wiem, bo nigdy tak nie dorżnąłem AA, a prędko kupiłem en-en4a) to z 7.5fps przy AA nie.
    Na 6 AA robi 8fps - identyczne 8fps jak na en-el4a.
    Testowane i używane.
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów