Szukaj
Wreszcie doczekałm się na mojego D300 wraz z MB-D10. Mam jedno pytanie, na które nie udało mi sie znaleźć odpowiedzi. Czy u was pokrętło, które służy do przykręcania gripa do body (takie duże czarne) po dokręcenie tak luźno lata w prawo i w lewo???
Mamiya + Sony
Tak, gdyż to pokrętło nie służy do bezpośredniego mocowania, lecz napędza śrubę mocującą poprzez przekładnię zębatą (?).
Krzysztof Paszkiewicz
Elo,
dzisiaj odebrałem mb-d10 z baterią en-el4a... bateria naładowana, probuje ją jakoś wcisnąć do gripa... kurde nie dali mi bl-3 (przykrywka baterii).
cała radość znikła...
... a tak całkiem na serio to jestem przerażony obecną wagą aparatu z gripem i bateriami. postanowiłem, że od dzisiaj aparat bedzie mi nosiła żona
Pozdrawiam
Barti
Podsumowując:
1. Kupno do MB-D10 EN-EL3a nie ma sensu bo jedynie przedłuża czas fotografowania ale NIE przyspiesza aparatu, pozatym wychodzi dużo drożej i mniej wydajnościowo niż kupno dobrych paluszków i nawet dobrej ładowarki.
2. Na AA aparat zwiękrza szybkość do 8kl/s przy czym szybkość ta spada do 7kl/s jak baterie są już na wyczerpaniu (łącznie z wewnętrzną) aparat waży trochę więcej ale takie są (zalety?) D300 z gripem.
3. Na EN-EL4a aparat ma 8kl/s stałęj prędkości bez znaczenia na stopień rozładowania (testowałem) ale zrezygnowałem z tej konfuguracji, aparat na AA zrobi mniejszą ilość zdjęć ale parę ładnych stówek wróciło mi do kieszeni po sprzedaży akumulatora, ładowarki i koszyka do gripu (BL-3) na nią.
Ostatnio edytowane przez tese112 ; 07-05-2008 o 21:57
Pozdrawiam ...tese112
Praktica MTL 5B > Zenit 12XP > Canon S2IS > Panasonic DMC-FZ30 > Nikon D80 >
NIKON D300 | MB-D10 | Nikkor 18-200 VR/3.5-5.6G | 50mm/1.8D | SB-600 | SanDisk eXtreme IV | itd...
widzieliście?
http://www.allegro.pl/item358058338_...d10_mbd10.html
Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||
Jeden grip do wielu aparatów... multi funkcjonalność, cena i źródła zasilania robią wrażenie ale plastik, wygląd i jakość wykonania pozostawia daleko w tyle magnezowy MB-D10. Moim zdaniem D300 na zdjęciach z tym wynalazkiem wygląda jak transformers który stanął w trakcie transformacji ...jakby nie skończony.Dzięki wymiennym przystawkom Battery Grip może być używany z różnymi modelami aparatów.
Pozdrawiam ...tese112
Praktica MTL 5B > Zenit 12XP > Canon S2IS > Panasonic DMC-FZ30 > Nikon D80 >
NIKON D300 | MB-D10 | Nikkor 18-200 VR/3.5-5.6G | 50mm/1.8D | SB-600 | SanDisk eXtreme IV | itd...
D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek
Skontaktuj się z nami