Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Nikon Fe2 ....

akadr
    Gość

Domyślnie Nikon Fe2 ....

Witam serdecznie wszystkich.
    Jestem swiezy!

Do tego korpusu kupilem juz obiektyw 50mm 1.4 o numerze 2899175 na opakowaniu jest litera F
    czytalem w @ ze i tu cytat ,, Do Nikona FE 2 pasują jedynie obiektywy nowej generacji AI, AI s, seria E. Natomiast stosowanie starszych typu F grozi uszkodzeniem aparatu.
    Wydalem przeciez nie male pieniadze czekam za nim oraz za obiektywem lada dzien listonosz mi go dostarczy do rak wlasnych.Serce podskoczylo mi do gardla.Zapewne czeka mnie pilnikowanie albo cos jeszcze gorszego.
    Pomocy

Domyślnie

Taaaa, kupiłeś obiektyw non-Ai, seria "N", wersja pierwsza, rocznik '74-'76. Musisz go skonwertować na Ai, lub sprzedać w cholerę i kupić wersję Ai. Chyba, że wcześniej był konwertowany.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 10-03-2008 o 21:00

akadr
    Gość

Domyślnie

przekonwertowac znaczy jak?

Domyślnie

Dobra rada. Do Twojego wydatku dorzuć jeszcze 60 - 100 PLN i powierz zrobienie tej konwersji zawodowemu zakladowi fotograficznemu. Oni zrobią to estetycznie i fachowo a Ty nie będziesz musiał patrzyć na chałupniczo rzezany bagnet.

akadr
    Gość

Domyślnie

tzw manual dziekuje bardzo.
    Wstepnie widze ze mam spilowac czesc
    pierscienia tak zeby mozna bylo go przesunac
    bardziej co za tym idzie domknie sie oko???
    A jak zobacze ze jest albo nie jest przerobiony?
    Podlacze i sprawdze cze gadaja..... czy jak to widzicie?!
    nie wiem w jakiej sytuacji korpus dostaje w kosc dlatego pytam.
    Wiecej dopowiem jak go dostarcza teraz troche teorii nabede (przygotowanie do egza)

Domyślnie

Rzecz jest prosta - albo pierścień będzie posiadał wycięcie, albo nie będzie go posiadał i wtedy trza rżnąć. I przydałoby się, żeby rżnąć w odpowiednim miejscu.

akadr
    Gość

Domyślnie

Bardzo dziekuje za pomoc.Poczekamy zobaczymy jestem dobrej mysli!
    pozdrawiam

akadr
    Gość

Domyślnie cdn

Wracajac do tematu zdecyduje sie na przerobienie bagnetu(50mm 1.4) w fachowym zakladzie naprawczym.
    Czy jest mozliwosc wpiecia obiektywu 16mm Zenitar M-42 na jakas przejsciowke Nikona?
    Ktos pracuje na takim mixie z tym korpusem?

Domyślnie

Jest mozliwosc ale po co. Nie lepiej kupic Zenitara od razu z bagnetem F (Nikona)? Przeciez taka wersja tego szkla tez jest dostepna.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów