Oooo - sorki za nieporozumieńsko, nie zauważyłem - miałem na myśli zwykłego AF 90 f/2,8!Zamieszczone przez ALF
Szukaj
Oooo - sorki za nieporozumieńsko, nie zauważyłem - miałem na myśli zwykłego AF 90 f/2,8!Zamieszczone przez ALF
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Jak już się dyskusja toczy, to na moment się wcisnę.
Pytanie do tandemu Czornyj-ALF, pogubiłem się w tej waszej wymianie zdań, a temat mnie interesuje. Planuję zakup szkła, z grupy:
nikon 60/2,8........330 $
nikon 85/1,8........345 $
tamron 90/2,8.... .450 $ (SP Di AF - to ten wg Was jest beee?)
Przeznaczenie, najlepiej jak się da pogodzić to portret + macro. Zakładane zamiennie do cyfry i analoga!
NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1
krotko i na temat:
nikkor micro 60mm to najlepszy obiektyw jaki mialem a sporo przez moje rece przeszlo.
pozdrowienia
rabijki
Ten. Nie jest taki znowuż be - rysuje b. ostro, tylko nie podobają mi się kolorki, jakie z niego wychodzą. Również Stig na niego narzekał (zażółcał mu skórę na zdjęciach ludzi), meliszpak prezentował cykl zdjęć, gdzie w porównaniu z Nikkorem 35mm dawał on ewidentnie niezbyt neutralne szarości. Ja zaś osobiście bawiłem się tym tamronem i też odniosłem wrażenie, że kolory są lekko jakby z d..y.Zamieszczone przez zotornik
Oczywiście - do robali i inszych bestii lepsiejsze jest dłuższe makro, żebyś ich nie wystraszył. A może poszukasz Micro-Nikkora 105 f/2.8? Wyprzedają je osoby chcące zanabyć nową wersję AF-S VR, w Stanach można trafić za 400$
Powtórzę się ale kto wie czy czasem Tokina AT-X 100 AF PRO D nie jest lepsza od Nikkora i Tamrona ? Przynajmniej tak wskazują suche dane
http://www.shutterbug.com/equipmentr...es/0106tokina/
http://www.nikonians.org/html/resour...o_D/index.html
Oj tam, oj tam
Ja tez sie zastanawialem nad N 85 1,8 i N 60 2.8 i jak widac w stopce wybralem to drugie
i teraz to juz tego szkielka nigdy nie oddam!!!![]()
Pasuje mi do macro i do portretu.
Dzięki Czornyj za sugestie, ale ciut za drogo. Dylemat nadal pozostaje.
Jeśli nikon 60, to można by odpuścić sobie 50-kę, a 90-tka długością mi bardziej pasuje.
A co z 85-ką nikona nadaje się to da macra?
Sorry za może podstawowe pytania, ale jak już kiedyś pisałem całkiem niedawno przesiadłem się z minolty na nikonki.
NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1
nie sądze by 85 dobrze rysowała w makro, ale jej tam nie używałem, bo mam 60 micro.
ogniskowe niby nieodległe, ale co innego portret a co innego makro.
85 jest korygowana na nieskończoność i ma sporą pierwszą soczewkę. z pierścieniem pośrednim sie da stosować w makro, ale nie wiem jaki będzie efekt, szkła tego juz nie mam więc nie sprawdzę.
niektórzy uważają że można stosować 60 micro do portretu, a innym sie nie podoba - bo to szkło jest za ostre, za detaliczne, w dodatku przymykają je np do F 5,6.
"technikom" podoba się ta żyleta na zdjęciu, ale "klasycznym" portrecistom już nie, bo po co maja byc widoczne pory na skórze, ostre maja byc oczy (oko) i jakiś fragment twarzy, oni pracuja na mniejszych przysłonach - np 2,8
czyli zależy - jaki kto portret preferuje, bo są różne podejścia do tematu - to co napisałem powyżej to takie generalizowanie, ale może komuś pomoże w decyzji.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
zotornik, Czornyj ma trochę racji...(ale tylko trochę)...tamrony na ogół mają ciepłą kolorystykę zdjęć - i mnie to bardzo odpowiada :P i min dlatego lubię tamrony...
jeśli miałbym wybierać szkło do makro to:
nr1 tamron 180/3,5
nr2 nikkor 105/2,8
nr3 tamron 90/2,8
nr4 nikkor 60/2,8
nr5 - tu już jest za dużo do wymieniania :P
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Skontaktuj się z nami