auto fokus działa tylko do około 1,5m.
przy większych odległościach nie można wogóle zrobić zdjęcia, w żadnym trybie.
co może być tego przyczyna?
Posiadam NIkona D40, nówka dopiero kupiony, obiektyw KITT 18-55
Szukaj
auto fokus działa tylko do około 1,5m.
przy większych odległościach nie można wogóle zrobić zdjęcia, w żadnym trybie.
co może być tego przyczyna?
Posiadam NIkona D40, nówka dopiero kupiony, obiektyw KITT 18-55
A lustra w środku czyste? A może paproch na soczewce obiektywu? W jakim trybie robisz?
Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła
wszystko czyste, na początku działało super
aparat ma tydzień
zgłupiał teraz
nie wiem co robić
zdjęcia można robić tylko przy manualnych ustawieniach ostrośći
może masz przestawiony przesuwak na obiektywie ... ?? m/a ?? hmmm... ??
D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900
Podepnij inne szkło - wycieczka do Fotojoker i bezczelnie poproś o jakieś szkiełko, że niby chcesz kupić, ale musisz przetestować. Jeśli z kolejnym objawy są takie same, to może warto przeczyścić tak jak wcześniej wspomniałem puchę![]()
Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła
Zapewniam, że wszystko jest czyste, a ustwienia zarówno na obiektywie jak i w aparacie na ,,A"
Jak już pisałem aparat ma dosłownie tydzień.
Do serwisu jednak kawał drogi
Tylko w pozycji ,,M" można robić
Wszystko masz czyste, ale lusterko AF sprawdzales? To te mniejsze pod spodem i otwiera sie, kiedy glowne jest opuszczone. Poza tym na czujniku AF wystarczy na prawde bardzo maly paproch. Warto sie upewnic, zanim zaczniesz gdzies jezdzic/wysylac/wymieniac.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Ale co z tym ma wspólnego czystość układów optycznych AF-a? Chyba jak by tu był zonk, to fiksował by w całym zakresie, to co do 1,5m jest czysty, a dalej nie?
Ostawiam na "pokickane" szkło. Nie kręci z jakiś powodów dalej, czujki wykazują że ostrości brak i nie można wyzwolić migawki.
pozdrawiam Krzysiaczek