Szukaj
doklejaj tu jak chcesz kolejne podobne, z tej sesji. Ale jeśli sam widzisz w nich sporo wad - to lepiej nie, bo ci bardziej obeznani wytkną ci jeszcze 3x tyle wad, o których nie wiedziałeś.
ostrość można sobie ocenić samemu (co innego kompozycja itd), sprzęt nie ma nic do tego. Mozna zrobic nieostre zdjęcia najlepszym sprzetem - mam trochę przykładów sp.. zdjęć D3 i 85/1.4.
W końcu ważne jest to co widzisz na monitorze.
EDIT
na 2 i na wstawionym teraz 3 - ostość jest sporo, sporo za. Widzisz to?
zobacz na 3 jak wyglądają oczy, a jak szwy nici na spodniach. Jest róznica w ostrości?
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Tak jeszcze teraz przegladam foty, i sie zastanawiam czy faktycznie nie mam tego ustrojstwa w korpusie...![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Bonus to spontan, nie do oceniania, a co do mojej wypowiedzi to nie chcialem byc uszczypliwy, tylko POWAZNIE sie zastanawiam czy nie mam bf/ff w body. Teraz mi to przyszlo do glowy, jak po wielu watkach i ocenach wielu mi na to zwraca uwage. Zaniepokoilem sie..
sprawdź. Ale to może być kwestia "samokontroli", stylu pracy przy fotografowaniu. Są rózne podejścia. Jedni pracują tylko na centralnym i przekadrowują, inni na bocznych, inni nie patrzą w ogóle co i jak, nastawiają AF na wielopolowy, jeszcze inni robią na manualu. Tego wielopolowego oczywiście nie polecam. A reszta zalezy od umiejętności.
Kurde na jedynce na pewno walilem prawym AF na przyslonie 1.8. Wiec wychodzi na to ze jest ok. Wszystko robie w manualu.
Dzieki za uwagi i do zobaczenia/uslyszenia na kolejnych ostrych strzalach, czekam na Twoje "niesurowe" komentarze
ED:
Walilem na TRYB WYBORU POLA AF: DAYNAMICZNE. Robic na pojedyncze pole?
czyli uzywałeś trybu AF odpowiedniego dla robienia sportu, a nie portretów.
ustaw pojedyńczy punkt AF i autofokus na S - czyli priorytet złapania ostrości.
Skontaktuj się z nami