Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: D50 czy D70s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcc
    Ja np myslalem, ze jak sobie kupie d70 to bedzie to szczyt marzen - poszedlem do sklepu i ... juz go nie chce. .
    Myślę że jakbys napisał dlaczego po obmacaniu już go nie chcesz to by to paru potencjalnym nabywcom mogło pomóc w wyborze...

Domyślnie

ale z testowych zdjęć aż bije po oczach niedoświetlanie D70-tki

dla mnie ten problem dawno przestal istniec. +0,3-07ev abo NC/PS i po sprawie
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Domyślnie

A bierz waść D50 - JEST TAŃSZY!!! Jest to również nowsza, bardziej dopracowana konstrukcja (udoskonalony pomiar matrycowy, ponoć niższe szumy).

Oczywiście, w stosunku do d70 wprowadzono kilka denerwujących zmian - mnie np. szlag by trafił, gdybym nie miał dwóch kółek nastawczych, ale ja często robię po 300-500 zdjęć produktów, więc dwa kółka nastawcze są dla mnie b. wygodne.

Podgląd GO też jest przydatny, ale fakt - beznadziejny wizjer i niewygodny przycisk utrudniają jego wykorzystanie.

W zasadzie największą chyba różnicą jest brak CLS-u w d50, co jednak jest istotne w zastosowaniach reporterskich.

Reasumując, nie widzę sensownych, istotnych przesłanek, dla których ktoś miałby więcej bulić za D70.

Domyślnie

Cóż, ja od prawie pół roku mam D50. Ostatnio miałem okazję "pomacać" D70S. Jak dla mnie D50 lepiej leży w dłoni, ale zapwne to kwestia przyzwyczajenia i wielkości łapy.
    Drugie kółko nastawcze? Cóż, przyciskasz guzik przysłony i kręcisz tym samym. Żaden problem.
    No i brak podświetlenia LCD. A co za problem wziąć ze sobą mini-latareczkę. Ma to wielkość połowy papierosa i nie kosztuje 400-500 zł.
    To tyle z moich uwag do tego co jest powyżej.
    Ja wyszedłem z założenia, że jeśli nie będę wykorzystywał tego co oferuje D70S to po co to brać? Dla tej 7-ki?
    just follow your dreams
    |D50|Nikkor 18-70/3.5-4.5|Nikkor VR 70-300/4.5-5.6|Soligor 100/3.5 macro|SB-800|

Domyślnie

D50-tkę mam już kilka miesięcy i też jestem zadowolony. Co do kółeczek i łatwości obsługi, to dla kogoś kto się przesiadł z Nikona E5000, to sam "mniód".

Domyślnie

ja dodam, że więcej spotkasz się z narzekaniem na D70 niż D50

Domyślnie

rotor,
    ja dodam, że więcej spotkasz się z narzekaniem na D70 niż D50
    zlej baletnicy .....
    a tak poza tym oboma mozna robic zdjecia

mwojcik
    Gość

Domyślnie

Dziękuje za wszelkie uwagi, wybór padł na D50 z kitem od D70. Po wzięciu do ręki obydwu bardziej mi podpasował D50 no i tak jak czytam podobno fotki z niego wymagają mniejszej obróbki niż te z D70. Teraz pozostaje mi czekać na przesyłkę niestety agito daje czas ralizacji 10 dni

Domyślnie D50 czy D70

Jeszcze jedno. Pozbywszy się F601, przez ponad 15 lat robiłem zdjęcia FM2, a teraz pod presją postępu mam D50.

Po wstępnym wściekaniu się na różne pierdołki przypomniało mi się, że większość zdjęć na 601 robiłem z priorytetm czasu albo przesłony (czyli A albo S na programkółku).

Tak też zacząłem robić na D50 i w związku z tym to drugie kółko jest mi w zasadzie niepotrzebne.

bardzo słuszna uwaga kwasika o braketingu - często zbytnio ufamy geniuszowi elektroniki, a potem trzeba się męczyć na komputerze.

PZDR
    Paweł
    Fiat Lux

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów