Myślę że jakbys napisał dlaczego po obmacaniu już go nie chcesz to by to paru potencjalnym nabywcom mogło pomóc w wyborze...Zamieszczone przez mcc
Szukaj
Myślę że jakbys napisał dlaczego po obmacaniu już go nie chcesz to by to paru potencjalnym nabywcom mogło pomóc w wyborze...Zamieszczone przez mcc
ale z testowych zdjęć aż bije po oczach niedoświetlanie D70-tki
dla mnie ten problem dawno przestal istniec. +0,3-07ev abo NC/PS i po sprawie
D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|
A bierz waść D50 - JEST TAŃSZY!!! Jest to również nowsza, bardziej dopracowana konstrukcja (udoskonalony pomiar matrycowy, ponoć niższe szumy).
Oczywiście, w stosunku do d70 wprowadzono kilka denerwujących zmian - mnie np. szlag by trafił, gdybym nie miał dwóch kółek nastawczych, ale ja często robię po 300-500 zdjęć produktów, więc dwa kółka nastawcze są dla mnie b. wygodne.
Podgląd GO też jest przydatny, ale fakt - beznadziejny wizjer i niewygodny przycisk utrudniają jego wykorzystanie.
W zasadzie największą chyba różnicą jest brak CLS-u w d50, co jednak jest istotne w zastosowaniach reporterskich.
Reasumując, nie widzę sensownych, istotnych przesłanek, dla których ktoś miałby więcej bulić za D70.
Cóż, ja od prawie pół roku mam D50. Ostatnio miałem okazję "pomacać" D70S. Jak dla mnie D50 lepiej leży w dłoni, ale zapwne to kwestia przyzwyczajenia i wielkości łapy.
Drugie kółko nastawcze? Cóż, przyciskasz guzik przysłony i kręcisz tym samym. Żaden problem.
No i brak podświetlenia LCD. A co za problem wziąć ze sobą mini-latareczkę. Ma to wielkość połowy papierosa i nie kosztuje 400-500 zł.
To tyle z moich uwag do tego co jest powyżej.
Ja wyszedłem z założenia, że jeśli nie będę wykorzystywał tego co oferuje D70S to po co to brać? Dla tej 7-ki?
just follow your dreams|D50|Nikkor 18-70/3.5-4.5|Nikkor VR 70-300/4.5-5.6|Soligor 100/3.5 macro|SB-800|
D50-tkę mam już kilka miesięcy i też jestem zadowolony. Co do kółeczek i łatwości obsługi, to dla kogoś kto się przesiadł z Nikona E5000, to sam "mniód".
ja dodam, że więcej spotkasz się z narzekaniem na D70 niż D50![]()
rotor,
zlej baletnicy .....ja dodam, że więcej spotkasz się z narzekaniem na D70 niż D50
a tak poza tym oboma mozna robic zdjecia
Dziękuje za wszelkie uwagi, wybór padł na D50 z kitem od D70. Po wzięciu do ręki obydwu bardziej mi podpasował D50 no i tak jak czytam podobno fotki z niego wymagają mniejszej obróbki niż te z D70. Teraz pozostaje mi czekać na przesyłkę niestety agito daje czas ralizacji 10 dni![]()
Jeszcze jedno. Pozbywszy się F601, przez ponad 15 lat robiłem zdjęcia FM2, a teraz pod presją postępumam D50.
Po wstępnym wściekaniu się na różne pierdołki przypomniało mi się, że większość zdjęć na 601 robiłem z priorytetm czasu albo przesłony (czyli A albo S na programkółku).
Tak też zacząłem robić na D50 i w związku z tym to drugie kółko jest mi w zasadzie niepotrzebne.
bardzo słuszna uwaga kwasika o braketingu - często zbytnio ufamy geniuszowi elektroniki, a potem trzeba się męczyć na komputerze.
PZDR
Paweł
Fiat Lux
Skontaktuj się z nami