Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Thumbs down Martwe / gorące pixele

Witam.

Nabylem kilka dni temu D80 z obiektywem 18-135.
    Po pewnym czasie zauwazylem 2 martwe pixele i 2 gorace.
    Wymienialem 4x aparat na mowy w Media. Kazdy byl z blednymi pixelami na martycy.
    Czy to norma w Nikonie? Czy taka serja? W serwisie mowia ze nie powinno byc ani jednego, ale 1 jest dopuszczalny.

Prosze o jakas odp.

Pozdrawiam, Michal
    My Net
    Ostatnio edytowane przez bronczek ; 07-03-2008 o 01:12

Domyślnie

niestety zdaza sie to dosc czesto :/ wiec jak nie znajdziesz egzemplarza bez zadnych hotow/deadow pozostaje oddanie aparatu do mapowania w serwisie.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie Jak sprawdzales ?

Opisz w jaki sposob sprawdzales. ja kiedys tez tak myslalem i okazalo sie to bledem programu: "Digital image" z Microsoft.
    NIKON D-70s, grip, Sigma 70-300, Sigma 24-70, Nikkor 28-80, SLIK PRO 700DX, COKIN, Extreme III i kilka filterkow

Domyślnie

no ja uznalem, ze kolega jest pewien, ze te padniete pixele wystepuja, a nie fotografowal czarny dekielek od obiektywu i stad stwierdzil ta wade
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie Pomylka ?

Troche nie chce mi sie wierzyc w to ze 4 aparaty i ten sam problem. Moze przyczyna byla bledna technika sprawdzania. Warto o to zapytac by wyeliminowac pomylke.
    NIKON D-70s, grip, Sigma 70-300, Sigma 24-70, Nikkor 28-80, SLIK PRO 700DX, COKIN, Extreme III i kilka filterkow

Domyślnie

W jaki sposob sprawdzales te hot pixele? Jakie były parametry zdjecia (ISO, czas) ?

Poza tym polecam przeczytac to:
    http://www.kenrockwell.com/tech/hot-pixels/index.htm

cytuje:

Every camera does this.

Even if it's OK today, your camera may start doing it tomorrow.

Don't worry about it. If you look hard enough you'll always find them.

DON'T return a camera because of hot pixels. The replacement will, too, over time.

Likewise, don't bother hand-picking a camera. I used to do this, and even the ones I picked as clean eventually picked up some hotties.

Sensors are analog, and as you analog circuit designers know, everything matters. Over time hot pixels will come and go. They won't move, but their intensity will vary.

Domyślnie

Robilem foto przy zamknietej klapce z czasem naswietlania 1,3. (serwis prosil o takie sprawdzenie)
    Zgrywalem na pc i przy zoom-ie 2x widzialem juz " + " z mialych pixeli.
    Robiac foto danego kolory widzialem w tym samym miejscu biale pixele ustawione w + i 2 pixele swiecace na osrtre kolory.

Domyślnie

Nie ma się co tym przejmować. Rzadko kto ma aparat bez wadliwych pikseli. Na normalnych powiększeniach tego nie widać. Ponadto nie pokazują się zawsze, potrzeba albo ciemnych fotek, albo długiego naświetlania, albo wysokiego ISO. Jak będziesz robił coś w wielkości A2, to sobie te parę pikseli wystemplujesz w programie graficznym. Możesz dać do mapowania, ale weź pod uwagę, że z czasem ilość błędnych pikseli na matrycy wzrasta i zamiast robić fotki twoja puszka będzie stała dużą część czasu na mapowaniu u Nikona.

Domyślnie

kto ich nie ma?

chyba tylko ten z wadą wzroku
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rastula Zobacz posta
    kto ich nie ma?

chyba tylko ten z wadą wzroku
    Ja nie mam, bo tydzień temu byłem "zrobić" mapowanie w serwisie Przy okazji powiedziano mi, że prędzej czy później w każdym aparacie, nawet po mapowaniu, wyskoczy kilka hot-ów.
    kamilkoza.pl
    D750|N70-200|N24-120 + X-T1|35

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów