Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Exclamation Tamron 90mm 2.8 Di Macro - problem

Witam!

Kupiłem bardzo niedawno ten polecany przez wielu obiektyw i zaraz po podpięciu go do mojego D70s zauważyłem jedną dziwną rzecz. Mianowicie - po ustawieniu ostrości na nieskończoność (bez wysuwania) moge ustawić w swoim nikonie światło 2.8, natomiast po ustawieniu ostrości na 0.29 m, najmniejsze światło jakie moge ustawić to 5.6, a największe 64 (!) Czy to normalne czy trafił mi się wadliwy egzemplarz? AF działa normalnie, przełącznik limit/full również, tylko ta jedna rzecz mnie niepokoi. Myślałem, że coś źle obiektyw podpiąłem, nigdy nie miałem wcześniej praktyki z tym ;P no ale przeciez na odwrót sie nie da a próbowałem kilka razy (przy podpinaniu światło ustawione na 32) wygląda na to, że po ustawieniu ostrości najbliższą możliwą czyli to 29 cm obiektyw podwaja światło (5.6 - 64). Pytam więc wszystkich tych co mieli do czynienia z tym obiektywem i ewentualnie z tym body (D70s) i proszę o odpowiedź.

Jeszcze jedna rzecz: gdy wezme obiektyw do ręki i obracam go wg jego własnej osi to co jakiś czas słysze dziwne odgłosy, tak jakby w nim coś "goniło". Obiektyw kupiony bardzo niedawno, nie ma mowy żeby mi gdzieś spadł czy nawet sie o coś obił, dbam o obiektywy bardzo starannie. Prosze o pomoc lub porady, pozdrawiam.
    NIKON D70s + SB800 + Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5 + Nikkor 50mm f/1.8 + Tamron 90mm f/2.8 + SanDisk Extreme III 2GB
    Zapraszam tutaj: www.lukaszgoryl.com

Domyślnie

To normalne w tym obiektywie.
    JN

Domyślnie

Yakoop, więc Ty też tak masz?? zarówno z tym światłem jak i tym że coś w nim "goni"??
    NIKON D70s + SB800 + Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5 + Nikkor 50mm f/1.8 + Tamron 90mm f/2.8 + SanDisk Extreme III 2GB

Domyślnie

1) ad 1. zmiana liczby przesłony przy ostrzeniu to normalna sprawa w obiektywach makro (dobrze mówię) - na pewno tak samo jest w T90 jak i w N106 AS-F

2) ad2 w moim też coś od początku lata sobie (choć ja bym to określił jako dżwięk "lużna kulka od łożyska) - uspokoiłeś mnie że też tak masz

3) szkoda tylko że z moja puszką nie mogę nawet sprawdzić funkcji AF :-/ i w końcu nie wiem czy mam w pełni sprawny obiektyw ...
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

Dokładnie taki dźwięk, jakby "luźna kulka od łożyska" no to ciesze sie ze wszystko mam sprawne bo juz myślalem że kupiłem nie do końca sprawny egzemplarz i trzeba bedzie go wymienić na gwarancji czy coś dziękuję za uwagi i pomoc jakbyście mieli jeszcze jakies porady/uwagi odnośnie tego tamrona to bede wdzięczny

Domyślnie

Ech ... nie raz o tym bylo, ze szklo ma podana ogniskowa np. dla odleglosci ostrzenia 1m i dla tej jasnosc jest 2.8 a dla kazdej innej odleglosci (szczeglonie bliskiej) zminia sie uklad optyczny (soczewski sie przemieszczaja) i zamiast np. 90mm deklarowanych mamy 70mm i dlatego zmienia sie jasnosc szkla. Szla z procesorem same Ci to kompesuja i pokazuja faktyczna jasnosc a nie teoretyczna dla jakiejs tam konstrukcyjnie zalozonej odleglosci ostrzenia.

Wiecej na ten temat jest na www.fotografia-przyrodnicza.art.pl -> Porady. Chyba zglosze Markowi (Wyszomirskiemu) aby zaczal sprzedawac ten artykul to zacznie kase robic .

Domyślnie

A dla uściślenia wersja Di ma f2.8 od ok. 3m

ALE TU JUŻ BYŁO!!!!!!!
    Podobnie jak różnica między Di i nonDi

Domyślnie

Calkiem mozliwe ze ma te 2.8 tylko przy ostrzeniu na nieskonczonosc ale przy odleglosciach wiekszych od 3m poprawka na zmiane ogniskowej moze byc tak mala, ze pomijalna (np. 1/5EV), bo wiekszy blad pomiaru swiatla zafunduje nam sam aparat.

Domyślnie

Widze że światło 2.8 pisane na obiektywach makro typu tamron to taki troche chwyt marketingowy coś jak 500GB na dyskach twardych a w rzeczywistości 465 bo dla producentów nie ma czegoś takiego jak 1024 tylko 1000 ;]

Domyślnie

Nie jest to chwyt marketingowy! Poczytaj dokladnie co to znaczy swiatlo obiektywu. Bardzo trudne/drogie jest skonstuowanie szkla ktore bedzie mialo 2.8 dla kazdej odleglosci ostrzenia, mialo zawsze stala ogniskowa i do tego bylo makro oraz dobre optycznie. Jakby wywalil ze szkiel makro ostrzenie powyzej 3m to byloby latwiej, ale takie szklo nie znalazloby nabywcow.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów