Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Domyślnie

Może popróbuj szczęścia na ebayu:
    http://cgi.ebay.com/IBM-Lenovo-T60-D...QQcmdZViewItem
    Ten by mi wystarczył ale ile by trwało ściąganie go z US?
    Pewnie i tak szybciej niż ja się zdecyduję..

Chyba właśnie postawię na T60 - nie spotkałem jednak w specyfikacjach określenia matrycy IPS.
    Tylko 15" 1400x1050
    Tylko 15 równych " w tych prporcjach to IPS (bywały jeszcze w rozdzielczości 1600x1200 w serii R )
    Niestety
    ale wskazówkę mam.. Ale czy na pewno wszystkie 15" w tych proporcjach to IPSy?
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Wszystkie z którymi się spotkałem u tej firmy 15" 1400x1050 były IPS'owe.
    W T42, T42, T60 które widziałem miały IPS. Na stronach LEANOVO jak poszukasz to również znajdziesz tabelę matryc z których to wynika.
    Często spotkać sie można z określeniem FlexView które oznacza właśnie IPS. Często ludzie to wykorzystują na aukcjach windują cenę danego modelu do góry, i w sumie słusznie gdyż jest to niewątpliwa zaleta laptopa ale często też są aukcje na których sprzedawca nie jest świadomy że sprzedaje FlexView i wtedy można nabyć IPSa taniej.
    Są wersje IBMów podrasowane pod grafikę - literka "p" na końcu symbolu (T42p, T43p ...) Te wersje oprócz dobrej matrycy maja również mocniejsza kartę graficzną - najczęściej któreś ATI (radeon) FireGL z sprzetową obsługę operacji istotnych dla oprogramowania typu CAD itp (podobno nie wykorzystywane za to w grach).
    Te z "p" na końcu czesto mają dodatkowo podwyzszoną rozdzielczość czyli drugą z dostępnych matryc IPS (1600x1200) - z innymi sie nie spotkałem.
    Tutaj fajne review T60P gdzie widać zalety IPS:
    http://www.notebookreview.com/defaul...+ThinkPad+T60p

IPS charakteryzuje się dobrą kolorystyką i bardzo duzymi kątami widzenia. Z niepożądanych cech zdążają się minimalne gradientowe ściemnienia w kierunku bocznej krawędzi - ale spokojnie można to przeboleć.
    Polecam do zapoznania się :
    http://forum.thinkpads.com/
    S5PRO, D70s, N80-200Pompa, S30 1.4, N50 1.4, N18-55 VR sb600, SB-80DX
    www.lukfoto.com

Domyślnie

IPS charakteryzuje się dobrą kolorystyką i bardzo duzymi kątami widzenia. Z niepożądanych cech zdążają się minimalne gradientowe ściemnienia w kierunku bocznej krawędzi - ale spokojnie można to przeboleć.
    Polecam do zapoznania się :
    http://forum.thinkpads.com/
    Wielkie dzięki za linki, teraz to trochę lektury mam i już się coś dowiedziałem.
    Będę się więc przymierzał do T60,
    pozdrawiam

Domyślnie

JAP sprawdź sobie tu -> http://www.thinkwiki.org/wiki/TFT_display
    Kiedyś jak miałem w planach T60 też mnie interesowało z jakimi matrycami IBM je montował.
    Pozdrawiam.
    Jakon
    D 300s | N 18-105 | N 35/1.8 |
    |

Domyślnie

Jakon dzięki za link,
    ale dalej w połowie aukcji na allegro i ebayu nie mogę dojść czy dana matryca jest IPS czy nie, w specyfikacji pisze tylko TFT. Chyba trzeba po prostu dzwonić i pytać.
    Poza tym często wielkość matrycy w aukcjach określają niejednoznacznie, np. 15-15,3 albo lepiej 14-14,9.

Jeszcze jedno czy jest duża różnica między IPSem a "Widescreen TFT color Display", który można spotkać w T60p czyli lapku do grafiki?

p.s. Jakon, dlaczego nie zdecydowałeś się na tą T60?

Domyślnie

JAP, potrzebujesz czterech stron żeby uwierzyć?

W tej tabeli z linka nie ma zresztą matrycy montowanej w T61p.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 18-03-2008 o 14:42
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakon Zobacz posta
    JAP sprawdź sobie tu -> http://www.thinkwiki.org/wiki/TFT_display
    Kiedyś jak miałem w planach T60 też mnie interesowało z jakimi matrycami IBM je montował.
    Pozdrawiam.
    Super link . Wcześniej się do niego nie dokopałem. Bardzo fajne zestawienie faktów na temat tego kultowego sprzętu. Seria T + IPS to moje plany
    S5PRO, D70s, N80-200Pompa, S30 1.4, N50 1.4, N18-55 VR sb600, SB-80DX
    www.lukfoto.com

Domyślnie

Na co dzień użytkuję Toshiba Satellite P200-1EX. Generalnie jest to prawie to samo co A200 tyle że z większym wyświetlaczem (17') i paroma innymi bajerami (chociażby wydzielona klawiatura numeryczna co w moim przypadku było priorytetowym kryterium jesli chodzi o zakup notebooka, dodam uprzedzając głosy ze zawsze mozna podpiąć oddzielną zewnętrzną klawiature numeryczną - takie rozwiązanie jest niewygodne i niepraktyczne dla kogoś kto duzo pracuje na danych liczbowych). Na komputerze jest preinstalowana Vista Premium 32 bit.
    Parę słów o wadach : Przede wszystkim waga ale to wynika z modelu. Następnie krótki czas pracy na bateriach(przy średnim obciążeniu nie przekracza 2 godzin). Kolejną rzeczą która mnie irytuje jest rozmieszenie gniazd (w A200 jest to podobnie rozwiązane)- porty USB znajdują się po lewej i prawej stronie urządzenia blisko przedniej krawędzi. Przy podpinaniu wiekszej liczby urządzeń jest to niewygodne z uwagi na kable. Duzo lepszym rozwiazaniem byłoby umieszczenie ich na tylnej sciance notebooka, a w przedniej powiedzmy jeden lub dwa do podpinania flash pamięci czy aparatu. Pod tym względem asusy które również uzytkuję w ilości 4 mają to duzo lepiej rozwiazane. Plus za ilość tychże portów USB - 6. To samo dotyczy portu LAN - za blisko z przodu, kabel sieciowy ciagnie sie przez pół biurka.
    Następna niedoróbka (moim zdaniem) to klawiatura. Jest po prostu inna od większosci stosowanych w notebookach. Pomijajac kolor (srebrny) i czcionkę na klawiszach (niby szczegół ale znaki wyglądają trochę groteskowe jak na klawiaturę laptopa - są za duże) to szczeliny pomiędzy poszczególnymi klawiszami są ewidentnie za szerokie i klawisze się 'bujają' Po paru godzinach pracy mozna sie do tego przyzwyczaić i nie zwraca się na to uwagi, ale pierwsze wrażenie jest takie że całościowo patrząc klawiatura jest tandetna i kiepsko spasowana.
    Odrębną kwestią jest sprawa designu - kwestia gustu ale blyszcząca powloka (tzw fortepianowa) jest mało praktyczna - widać kazdy odcisk palca (dokładnie tak samo jak na niektórych monitorach szajsunga). Może się jednak podobac. Podswietlanie diod (modne teraz niebieskie) nie daje spać w nocy - swieci jak księżyc w pełni

Teraz zalety : Przede wszystkim wyświetlacz, jest świetny, kąty widzenia wysokie, kolory żywe, nasycone. Dużo daje powłoka glare. Technologia Toshiby TruBrite naprawde daje efekty.
    Nie zmienia to faktu że jest to nadal matryca TN - Nie nadaje się do edycji zdjęć !
    Następna zaleta to głosniki - grają naprawde dobrze, nie słyszałem lepiej grającego laptopa (w tej klasie cenowej)
    Oczywiście cudów nie ma i nie bedzie to brzmienie audiofilskie ale jest naprawde OK na tle konkurencji.
    Kolejna rzecz - wydajność (chyba najbardziej istotna). I tu nie możemy oceniać wydajności w oderwaniu od systemu operacyjnego. Vista jest stabilna i wydajna pod paroma warunkami. Pierwszy z nich to ilość pamięci operacyjnej. 2GB zaistalowane w noteboku wystarcza do w miarę komfortowej pracy (Jezeli ktoś twierdzi że wystarczy 1GB to albo jest masochistą albo nie wie co mówi). Istotną rzeczą jest wydajny twardy dysk. I tu Toshiba daje ciała - pomimo że dysk jest pojemny (250GB) to wolny i przestarzały (4200). Dosyc istotnie obniza wydajność całego systemu.
    Nastepną rzeczą sa przeszkadzajki i zamulacze programowe- po wywaleniu NIS 2008, Ulead Video, i całego pakietu Toshiby oraz wyłączeniu zbędnych usług systemu -Vista zdecydowanie przyspiesza. Na plus można zaliczyc bezproblemowe wykrywanie sieci bezprzewodowych - asusy mają z tym problem czesto gubią siec- w toshibie nie zdarzyło sie mi ani razu choć czesto podłaczam sie do róznych sieci porzez rózne, czesto egzotyczne routery.
    Podsumowując jesli chodzi o wydajność to ten model Toshiby "daje rade" Dodatkowym plusem jest wyjscie HDMI i czytnik kart flash oraz (sic!)regulator głosności w postaci potencjometru - kapitalne rozwiązanie Wbudowana karta ATI HD 2600 pozwala na w miare komfortowe uruchamianie najnowszych gier (nie sprawdzałem)

Generalnie jest to model do pracy biurowej oraz domowe centrum multimediów w postaci mp3 czy video. Wyswietlacz 17 jest fajny bo to taka 15 z uchem ale juz do wyswietlania zdjęc w postaci pokazu slajdów tez nie jest za specjalny (chyba ze ktoś ma fotki tylko w orientacji landscape ) Jak wspomniałem wyzej jest to matryca TN i chociaz jest świetna to ma wszelkie ograniczenia wynikające z technologi w której jest zrobiona.

To w sumie tyle mojej recenzji. Model A200 jest podobny wiec mysle ze maja do niego równiez zastosownie te zalety i wady które wymieniłem. Jezeli ktoś bedzie potrzebował wiecej informacji to służę.

Pozdrawiam DJS

Ps : odnośnie ThinkPadów to nie miałem do czynienia wiec nie potrafię porównać. Ostatni ThinkPad którego miałem to w 1996 roku wiec mysle ze od tamtego czasu technologia trochę się zmieniła
    Dwie "pięćdziesiątki"

Domyślnie

napisał: david555
    JAP, potrzebujesz czterech stron żeby uwierzyć?

W tej tabeli z linka nie ma zresztą matrycy montowanej w T61p.
    Uwierzyć w co? W to, że kupię T60 wierzę; dlatego tak męczę temat.
    Nie pisałem, że w tabeli z linka jest jakakolwiek matryca montowana w T61p tylko w T60p (jest na samym dole tabelki "Wide Screen TFT Color display" w rzeczonym linku), a że ktoś wcześniej napisał, że to lapki dla grafików chciałem się dowiedzieć coś więcej.

DJSony, dzięki za recenzję, ja jednak postawię na lenovo,
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JAP Zobacz posta
    Uwierzyć w co? W to, że kupię T60 wierzę; dlatego tak męczę temat.
    Ja dlatego w tym tonie, bo w poście nr #2 tego wątku zaproponowałem Ci już IBM-Lenovo, ale dalej drążyłeś temat.

A i tak po kilku stronach wynurzeń zdecydowałeś się na ww. firmę.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów